podczas wejścia płyty w napęd słychać takie cykanie
czy to coś niepokojącego?przy płytach dvd nic takiego nie występuje
liteon 16h5s
rozpoznanie cd w granicach 12 s a dvd w okolicach 9s
podczas wejścia płyty w napęd słychać takie cykanie
czy to coś niepokojącego?przy płytach dvd nic takiego nie występuje
liteon 16h5s
rozpoznanie cd w granicach 12 s a dvd w okolicach 9s
ja tam mam jak włoże pustą COPYME.. to nic groźnego z tego co wiem ale mogę się mylićja mam LG i jak włoże verbatim, tdk lub inną dobrą płyte to jest ok ale jak jakąś słabą to tak tyka zanim ją odczyta :/
No wiec cykanie-tykanie wystepuje u mnie w Lite-On'ie SOHW1653S tyle ze u mnie uniemozliwia ono odczyc/nagranie plyty ktora wlozylem, bede reklamowal naped bo jest to bardzo dziwne, bo 80 % plyt dvd naped nie chce mi rozpoznac i nagrac, a jak juz rozpozna i nagra to czasem bywa tak ze nie potrafi odczytac bo znow cyka i tryka![]()
najbardziej słychać jak włoże w napęd czystą cd obojętnie jakiej firmy
wyświetli komunikat ze dysk pusty w nero ale po zatrzymaniu sie płyty słychac takie - nie wiem cykanie jakby kulki jakie czy co, płyta gdzie obcierała
sam nie wiem (niby pusta cd juz stoi a takie cykanie zostaje )
pytam bo dopiero napęd kupiłem i nie wiem czy go wymienić
i czy jest to możliwe że dvd szybciej rozpoznaje jak cd?
Ostatnio edytowane przez Yaro_pirat ; 01.Feb.2006 o 12:48 Powód: mogłeś to napisać w 1 poście
raczej CD powinien szybciej rozpoznawaća jak nowy to idz do sklepu i wymien a jak koles nie bedzie chcial wymienic to wyslij do servisu... po co ma ci tykać
?
Na temat tego cykania już było pisane. Takie objawy mają przede wszystkim napędy firmy LiteON. Nie jest to wada, tylko funkcja. Kolega admin, SoBal, wyjaśnił przyczynę tych odgłosów. Poszukajcie na forum. U mnie na LiteON'ie CDRW też takie coś występuje, ale napęd czyta i zapisuje płyty bez problemu.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
nie moge znależć, jakbyś dał namiar byłbym wdzięcznyNapisał SEBAW
![]()
Proszę bardzo:
http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=2282
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Sebaw a jak długo juz ci chodzą te cykające napędy?
i ile płytek na nich nagrałeś?
Takie objawy mam od początku zakupu sprzętu.Napisał leelee
Już nie pamiętam ile wypaliłem na nim płyt.
Zauważyłem, że podczas niskich obrotów, gdy nożnik nie jest zapisywany/odczytywany słychać najczęściej tykanie. Gdy obroty się zwiększają, to tykanie zmniejsza poziom. Ale to jest normalne.
Jeżeli wiele użytkowników pisze, że ma taki objaw i to na różnych modelach, to nie jest wada. Już wcześniej podałem link, w którym SoBal wyjaśnił przyczynę.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
dzięki Sebaw , link przeczytałem ale zastanawiam się czy owe kulki nie powodują przedwczesnego uszkodzenia napędu bo jeśli je słychać to niby wywołują jakieś tarcie- może sie myle
Takie kulki nie wpływają ujemnie na napęd. Mechanizm jest specjalnie zaprojektowany, tak aby wyeliminować wadę "krzywych" płyt.
U mnie podobne zjawisko można zaobserwować na LG DVD-ROM DRD8160B, a napęd mam od 1999r.. Jak poruszam napędem, to słychać jakby się kuleczki posypały, ale wszystko jest OK. Nawet jak wysunę płytę, to przez kilka sekund je słychać.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Mam dokładnie ten sam problem z tą wypalarą,jest to ogromnie irytujące.Napisał memphis
Jeżeli naped cyka i tyka, ale wypala i czyta wszystkie płyty to wszystko jest ok,ale jeśli cyka i tyka i czyta tylko płyty esperanzy tak jak w moim przypadku to już coś jest nie tak.Mam jeszcze gwarancje na ten shit więc myśle że długo sie nie będe z nim męczył![]()
Pozdrawiam
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)