Witam wszyskich! Mam taki problem. Tydzień temu razem z kolegą staliśmy się posiadaczami nagrywarek Nec ND-4551A.U kolegi jest wszysko w porządku a u mnie po 3 dniach zaczeły dziać się problemy. Wszystko sie zaczęlo po nagraniu przeze mnie pierwszej płyty.Proces nagrywania został zakończony powodzeniem jednak nagrywarka nie rozpoznawała płyty.Za chwile nagrałęm drugą i dokladnie tak samo. Włożyłem jedna z płyt do stacjonarnego napędu Philips niestety też jej nie widział.Zacząłem więc sprawdzać te wszyskie płyty które moja nagrywarka Nec wczesniej widziała, nagrane nagrywarkami Pionier, Plextor na płytach Verbatim,TDK -niestety to sama akcja -nagrywarka ich nie rozpoznaje. Nagrywarka widzi tylko DVD tłoczone oraz cd tłoczone i wypalane . Po wielu próbach odczytu płyt raz czy 2 zobaczyła jedną z tych dvd wypalanych i na tym koniec. Zaczeło sie sprawdzanie:
1.Trzy różne taśmy -Bez zmian.
2. Różne konfiguracje na taśmach różne kontrolery - Bez zmian
3. Aspi odinstalowane i zainstalowanie ponownie - Bez zmian
4. Winda postawiona na nowo - Bez zmian
5. Próba odczytu pod dos-em - Bez zmian
6. Opadły mi ręce![]()
Wymontowałem nagrywarke i do zaniosłem do kolegi i tu wielkie zdziwienieWidzi wszystkie płyty .Nagrałem więc u kolegi płytę .Zakończono powodzeniem . Wkladam i widzi czyli wszystko w porządku. Jednak wziełem te wszyskie 3 płyty nagrane tą nagrywarką do ręki i widze ze sa na nich dość wyraźne "kółka" tak jakby laser na różnych częściach płyty wypalał z różna mocą. Wiec włożylem do kompa z powrotem takiego samiuśkiego Neca mojego kumpla i nagralem na tych samych płytach (TDK-R) te same dane co ostatnio . Odwracam płytę zadych kółek.Hmmm myślę sobie coś nie tak skoro 2 identyczne nagrywarki wychodzące kolejno w fabryki (numer fabryczny jena po drugiej wyprodukowane) i jedna nie dziala u mnie za to u kolegi dziala ale wypala widoczne kółka a kolegi nagrywarka kółek nie wypala. Myslę sobie pewnie wina kompa zeby rozwiać wszelkie wątpliwości wziąlem 2 identyczne Neci do domu. Powinny sie zachowywać tak samo. I tu
![]()
![]()
Oczy mi wylazły z orbit kolegi nagrywarka dziala bez problemu. Wypalam płyte żadnych kółek wszystko czyta . Czyli nie wina kompa . Restart znowu próba wszystko tak jak nalezy. Nagrywarki są kupione 23.01.2006 gwarancje door to door. Powiedzcie co z tym fantem zrobić? Co powiedzieć żeby uznali gwarancje ? Czym mogą być spowodowane "kółka" -wykluczajac plyty wszystkie testowane pochadza z jednego szpingla. POMÓŻCIE BO JA NIE WIEM CO ROBIĆ
PS. Raz przy nagrywaniu wyskoczył mi bład kalibracji mocy ale tylko raz i za chwile ta sama plyta nagrala sie z "powodzeniem"
Dołączam 2 załączniki .Aha jeszcze jedno wszystkie nagrywane płyty to TDK DVD-R (TTG002) nagywane z prędkością x 4 i z zamknięciem sesji.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem