+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 21 z 21

Temat: Problem z Nagrywarką Nec ND-4551A!!!

Szeregowy fiodorov ma szanse

Domyślnie Problem z Nagrywarką Nec ND-4551A!!!

Witam wszyskich! Mam taki problem. Tydzień temu razem z kolegą staliśmy się posiadaczami nagrywarek Nec ND-4551A.U kolegi jest wszysko w porządku a u mnie po 3 dniach zaczeły dziać się problemy. Wszystko sie zaczęlo po nagraniu przeze mnie pierwszej płyty.Proces nagrywania został zakończony powodzeniem jednak nagrywarka nie rozpoznawała płyty.Za chwile nagrałęm drugą i dokladnie tak samo. Włożyłem jedna z płyt do stacjonarnego napędu Philips niestety też jej nie widział.Zacząłem więc sprawdzać te wszyskie płyty które moja nagrywarka Nec wczesniej widziała, nagrane nagrywarkami Pionier, Plextor na płytach Verbatim,TDK -niestety to sama akcja -nagrywarka ich nie rozpoznaje. Nagrywarka widzi tylko DVD tłoczone oraz cd tłoczone i wypalane . Po wielu próbach odczytu płyt raz czy 2 zobaczyła jedną z tych dvd wypalanych i na tym koniec. Zaczeło sie sprawdzanie:
    1.Trzy różne taśmy -Bez zmian.
    2. Różne konfiguracje na taśmach różne kontrolery - Bez zmian
    3. Aspi odinstalowane i zainstalowanie ponownie - Bez zmian
    4. Winda postawiona na nowo - Bez zmian
    5. Próba odczytu pod dos-em - Bez zmian
    6. Opadły mi ręce
    Wymontowałem nagrywarke i do zaniosłem do kolegi i tu wielkie zdziwienie Widzi wszystkie płyty .Nagrałem więc u kolegi płytę .Zakończono powodzeniem . Wkladam i widzi czyli wszystko w porządku. Jednak wziełem te wszyskie 3 płyty nagrane tą nagrywarką do ręki i widze ze sa na nich dość wyraźne "kółka" tak jakby laser na różnych częściach płyty wypalał z różna mocą. Wiec włożylem do kompa z powrotem takiego samiuśkiego Neca mojego kumpla i nagralem na tych samych płytach (TDK-R) te same dane co ostatnio . Odwracam płytę zadych kółek.Hmmm myślę sobie coś nie tak skoro 2 identyczne nagrywarki wychodzące kolejno w fabryki (numer fabryczny jena po drugiej wyprodukowane) i jedna nie dziala u mnie za to u kolegi dziala ale wypala widoczne kółka a kolegi nagrywarka kółek nie wypala. Myslę sobie pewnie wina kompa zeby rozwiać wszelkie wątpliwości wziąlem 2 identyczne Neci do domu. Powinny sie zachowywać tak samo. I tu Oczy mi wylazły z orbit kolegi nagrywarka dziala bez problemu. Wypalam płyte żadnych kółek wszystko czyta . Czyli nie wina kompa . Restart znowu próba wszystko tak jak nalezy. Nagrywarki są kupione 23.01.2006 gwarancje door to door. Powiedzcie co z tym fantem zrobić? Co powiedzieć żeby uznali gwarancje ? Czym mogą być spowodowane "kółka" -wykluczajac plyty wszystkie testowane pochadza z jednego szpingla. POMÓŻCIE BO JA NIE WIEM CO ROBIĆ
    PS. Raz przy nagrywaniu wyskoczył mi bład kalibracji mocy ale tylko raz i za chwile ta sama plyta nagrala sie z "powodzeniem"
    Dołączam 2 załączniki .Aha jeszcze jedno wszystkie nagrywane płyty to TDK DVD-R (TTG002) nagywane z prędkością x 4 i z zamknięciem sesji.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z Nagrywarką Nec ND-4551A!!!-aspi.jpg   Problem z Nagrywarką Nec ND-4551A!!!-nec-4551-.jpg  
    Ostatnio edytowane przez fiodorov ; 01.Feb.2006 o 16:18

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

A DMA masz włączone?
    A płyta główna na jakim chipsecie?
    Przypadkiem nie Nforce?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Bardzo długi i dokładny opis, ale odpowiedź będzie znacznie krótsza.
    Przeinstaluj system. Albo inaczej, nagraj płyte startową DVD z systemem operacyjnym przy pomocy tego NECa. Potem sprawdź czy uda Ci się z niej uruchomić system. Jeżeli tak to znaczy że masz jakiś problem z systemem operacyjnym.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie Odpowiedź dla madmax2 i sobala

1. DMA tak jak na dołączonym załączniku jest włączone. Widać tam również że posiadam 2 dyski twarde 2 napedy optyczne jeden wirtualny. Do testow jednak drugi dysk tw. i drugi naped optyczny zostały odłączone. Płyta głowna to Asus na chipsecie Intela .
    2.Podczas testów doszedłem tez do tego żeby przeinstalować system a dokładniej nałożyć jego obraz ghostem (praktycznie czyściutki system). Chciałem przeinsalowac a nie odzyskiwać jednak wyskakiwal mi komunikat mniej wiecej :Atapi cd-rom : No emulation poczym "nacisnij dowolny przycisk co powoduje rozruch z cd... po nacisnieciu pojawia sie napis ze instalator sprwadza konfiguracje systemu za jakies 3 sekundy czarny ekrani i zupelnie nic sie nie dzieje. Czego to może być wina?
    3.Tak jak pisałem również sprawdzalem odczyt płyt pod dosem uzylem do tego dyskietki od Windows Millenium ktora insaluje sterowniki do cd-romow. Niestety nie widziala nic prucz tloczonych DVD i zwyklych cd .U kolegi pod dosem sprawdzane w ten sposob nagrywarki widzialy wszyskie testowane płyty.
    Dziwne to wszystko wrecz niewiarygone ale prawdziwe ! Przez pierwsze 3 dni bylo idealnie teraz mam wielki problem
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z Nagrywarką Nec ND-4551A!!!-dma.jpg  
    Ostatnio edytowane przez fiodorov ; 02.Feb.2006 o 00:01

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Dobra, nie mam pytań. To najdokładniejszy opis problemu jaki ktokolwiek tutaj przytoczył.
    Jako opis dla serwisu podałbym "Konflikt sprzetowy, w konfiguracji XXX nie pozwala na odczyt płyt, które wcześniej nagrała". Zadzwoń do firmy zajmującej się gwarancją i poproś o wymianę na inny egzemplarz 4551. Jeżeli odmówią to wyślij mi na priva dane kontaktowe do tamtej firmy i nazwisko osoby z którą rozmawiałeś. Zobaczymy co da się zrobić.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Już w sumie dzwoniłem zgłaszając problem to mi powiedziano ze grawancja jest door to door i sklep nie musi tego załątwiać. Żeby było ciekawiej dostałem gwarancje od sklepu bez gwaracji firmowej NEC-a ktora jak twierdzi sprzedawca gdzies sie zawieruszyla i w ciagu trzech dni mają mu ją dostarczyć jutro jest wlaśnie ten 3-ci dzień. Zadzonie i zapytam o zamiane ''pozornie sprawnej nagrywarki" zobacze co powiedzą i dam znać. Dziękuję za porady i pozdrawiam .
    PS. Nie wiadomo co z tym "Cd-Rom Atapi: No emulation" Co to moze byc czy ktos wie

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A może warto wgrać nowy BIOS do płyty głównej i spr. jeszcze raz.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Zrobiłem upgrade biosu - Dalej to samo. Z resztą na początku i na starym biosie było wszystko w porządku po za tym kolegi Nec zachowuje sie u mnie poprawnie. Jednym słowem kabaret Coś w moim kompie nie lubi akurat tej nagrywarki i puki nie zdechnie lubić nie bedzie.
    PS. Sprawdzałem przed chwilą istalator systemu WinXp odpala sie bez problemu.Nagrywarka poraz xx sprawdzana zachowuje sie bez zmian.
    Ostatnio edytowane przez fiodorov ; 02.Feb.2006 o 15:53

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Włącz DMA na drugim napędzie i HDD. Może to pomoże.
    Jeżeli masz MB na Nforce to spróbuj usunąć kontrolery IDE i pozwól, aby Windows wykrył je ponownie i zainstalował domyślne stery.
    Być może (o ile masz MB na Nforce) wgrałeś sterowniki IDE SW, a one nieźle mieszają.
    Warto też sprawdzić inny niż Nero program do nagrywania DVD, np. DVD Decrypter.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 02.Feb.2006 o 22:23

Domyślnie

Problem rozwiazany :Nagrywarka została wymieniona na nową . Testy przprowadzone raz jeszcze zakonczone sukcesem czyli wszystko w porzadku. Fakt czemu akurat ta nagrywarka nie działała tak jak nalezy tylko w moim kompie pozostaje zagadką.......

Starszy szeregowy czrs1056 ma szanse

Wink Problem z nagrywarką

Z wszych wypowiedzi wywnioskowałem że Muszę se kupić nową nagrywarke DVD. A mam Pioneer 106D wypala płytki CD ok i kopiuje ale dvd jak wypali to nieodczyta na"+" a LG to odczyta.DVD tłoczony Linux SuSe9.2 czyta.Zamówiłem na allegro Linux SuSe 10 bo nie chciałem z netu ssać i nie czyta wypalonych Samsungiem na Esperanza.Zamówiłem u 2-go alegrowicza palił Plextor-em na 3szt. odczytała 2-ie tylko.Pojechałem na miasto do sklepu kupiłem tam Verbatim "-" i kazałem wypalić Linuksa SuSe10 od nowa. Przyjeżdżam wrzucam do mijego Pionka a on dalej swoje nie czyta.będę musiał jeszcze pogrzebac w tym SW może on coś miesza.A najlepiej wydrukuje wasze podpowiedzi i przekopie cały system.
    Choć niedawno go przeinstalowałem.Żeby nie Linux żyłbym dalej w nieświadomości że z nagrywarką jest coś nie tak.
    Chyba bedę musiał to przełknać i pójść kupić nową Mam płytę ASUS K8N-E Deluxe na nForce3/250GB Atlon Clawhammer3400+,pamięć 1024 MB Samsung,HD Seagate 160 GB SATA,Pioneer 106D,Grafa Power Color AIW 9800 PRO ALL IN Woner ViVo z kartą TVbo Przerabiałem filmy rodzinne z kaset Video na Komputer teraz chce zapisac na DVD a tu taki klops.Nagrywarka Nec ND-4551A mam nadzieje nie zrobi mi takiego nr-ku jak koledze i będzie palić i czytać ok.Zastanawiałem sie nad Plextor z Sata ale jak poczytałem testy to mi się obechciało za długie czasy ma jakość ale nie robi jej Plextor a Teac to po chrena mi taki nieplextor.Po przestudiowaniu takich konkretnych testów nagrywarek na tej stronie doszłem do wniosku.Najlepiej kupić Dysk sieciowy na 1Gbit do lanu o pojemnosci 400GB(150 Euro) i dać se spokuj wogle z nagrywarkami i dyskami DVD i stratą czasu na testy bo dzisiaj pamięci masowe tak się powiększją i tanieją że wkrótce nie będą wogle potrzebne CD i DVD w tej chwili mam 3 pamięci i nimi przenoszę dane otwarzam piosenki i filmy na kompie. Kina domowe mają montowane HD a więc w przyszłosci one zastąpią CD i DVD płyty napewno Dlamnie zwykłego zjadacza chleba ma to działać zgodnie z tym co opisuje producent.A jeżeli oszukuje dla lepszego marketingu to niech sam płaci za to bo ja nie chcę płacic za oszustwo.Wkladam płytkę dobrej jakości ma zapisać i odczytac to co zapisało na wysokim poziomie. Dobrze rozumuję czy źle Płacę i wymagam.

Szeregowy JacMac ma szanse

Domyślnie

Cześć mam zamiar kupić NECa 4551. Czytam że są z nim jakieś problemy. czy jest ktoś komu śmiga bez zarzutu?

Szeregowy zbi_ku ma szanse Avatar zbi_ku

Domyślnie

U mnie NEC 4551A pracuje bez problemu i jestem z niej bardzo zadowolony. Jak przypomnę sobie napędy wcześniejsze np: LG to aż mnie ciarki przechodzą szczególnie jak rozpryskiwały się płytki w napędzie.

Szeregowy robert.32 ma szanse Avatar robert.32

Domyślnie

Witam.Mam NEC-a 4550 przerobionego na 4551 i jestem bardzo zadowolony,zero problemów.Tak samo dobrze nagrywa płyty + i -.Osobiście polecam

Kapral grzegorz_1982 ma szanse

Domyślnie

Siemano, tez mialem taki problem z LG GSA-4166 i to x2 robilem formatke dysku i nic dopiero wymiana na nowa sztuke pomoglo

Starszy szeregowy czrs1056 ma szanse

Domyślnie Cześć mam zamiar kupić NECa 4551

Cytat Napisał JacMac
    Cześć mam zamiar kupić NECa 4551. Czytam że są z nim jakieś problemy. czy jest ktoś komu śmiga bez zarzutu?
    Cześć Ja miałem zamiar kupić NECa 4551.Ale po przeczytaniu wielu forum i wróciłem znów do Pioneer.Kupiłem Pioneer 110 bez "D"aby się nie bawić w zmiane firmware.Niestety jest to porządny sprzet nie ma co mówić.Na forach nigdzie nie znalazłem żeby ludzie z nim mieli problemy.A z NECem tak.Myslałem że to wszystko jest takie samo w obu napędach.Okazało się że nie.A więc dopłaciłem 20zł więcej i z bani.Kiedyś jak kupowałem Pionieer-a to było kupa kasy ale dzisiaj to już śmieszne pieniądzę.Możesz kupić Pioneer 110D i i przerobić na lepszy znajdziesz na tym forum.Opis co i jak wgrywać .LG dało mi wcześniej w kość a więc dałem se spokój.Jeszcze poczytaj na forum jakich płytek używac i masz na 100% satysfakcji.

Domyślnie

Cytat Napisał robert.32
    Witam.Mam NEC-a 4550 przerobionego na 4551 i jestem bardzo zadowolony,zero problemów.Tak samo dobrze nagrywa płyty + i -.Osobiście polecam
    Powiedz mi jak Twój NEC 4551 po transformacji radzi sobie z Safe Disc powyżej v2.0? Czy wystarczy Alcohol? Bo wiesz jestem nowy w tym temacie
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 27.Feb.2006 o 10:10

Szeregowy camelw ma szanse

Domyślnie Ten sam problem - NEC ND-4551A

Ja mam taki sam problem z tą nagrywarką co "fiodorov". Dodatkowo ona nie czyta mi płyt DVD wcześniej wypalonych w Lite-ON 832S i LiteOn SOHW-1633S ( dane na płytkach TDK i Dysan). Nie otwiera także tłoczonych filmów. Natomiast czyta wszystkie płytki cd-r. Nagrałem koncert na dvd, zapis zakończył się powodzeniem z prędkością 2,5x, ale ona już nie czyta tej płyty. Taką systuację miałem dwa razy.

Domyślnie

Dobrze rozumujesz. Ja mam zamiar kupić NECa 4551 i też od tej nagrywary będę tego wymagał. Czy temu sprosta...?

Szeregowy camelw ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał JacMac
    Nie wiem czy już Cie o to pytałem ale powiedz jak sobie NEC4551 radzi z Safe disc powyżej v2.0
    Nie miałem mozliwości gruntownie sprawdzic tej nagrywarki. Tak wiec nie wiem. Nie mogę Ci pomóc na Twoje pytanie.

Domyślnie

OK, sorry wybacz ale jestem tu nowy.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)