Przedmiotem tejże sondy, jest sprawdzenie jak wiele osób korzysta z formatu DVD-RAM. Jest to o tyle ciekawe, gdyż coraz więcej producentów dołącza obsługę tego standardu, który miał być przecież już martwy.![]()
Tak używam. Moja nagrywarka obsługuje DVD-RAM.
Nie używam. Moja nagrywarka obsługuje DVD-RAM.
Używałbym, gdyby moja nagrywarka obsługiwałaby DVD-RAM
Nie używałbym, nawet jeśli moja nagrywarka obsługiwałaby DVD-RAM
Przedmiotem tejże sondy, jest sprawdzenie jak wiele osób korzysta z formatu DVD-RAM. Jest to o tyle ciekawe, gdyż coraz więcej producentów dołącza obsługę tego standardu, który miał być przecież już martwy.![]()
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 01.Feb.2006 o 16:12
Nie mam wogole pojecia o co z tym formatem chodzi. Jesli format ten umozliwial zapis 8,5gb to bylaby to ciekawa alternatywa dla plyt DL. Ale ja dotad widzialem tylko dwustronne dvd-ram. No i sa strasznie drogie, a szczerze to z plyt rw nie korzystam tak namietnie zeby przekroczyc ich mniemana krotnosc wypalania 1000razy.
Czasami jest tak, a nie inaczej.
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
DVD-RAM jest fajny.. wiem bo mam stacjonarna nagrywarke Panasonic'a ktora obsluguje ten wlasnie standard, mozna robic bardzo ciekawe rzeczy na tych plytkach bez koniecznosci ich kasownania itd
DVD-RAM jest coraz tańszy, wkrótce nagrywarki, które będa obslugiwały ten format x12 i x16. Wtedy to będzie konkretna konkurencja dla DVD RW.
AMD 64 3200+,Gigabyte K8N SLI,1024 Ram Dual Channel,GeForce 6600GT 530/1100,Samsung 500GB+2x250GB SATA2,Pioneer 115DBK, Benq 1650 + Xbox 360 Premium
Nic mi niewiadomo o takich prędkościach dla DVD-RAM. Możesz podać jakieś linki do tych informacjiNapisał Yaro_pirat
Co do ceny DVD-RAMu to same nagrywarki mają w zasadzie tę samą cenę. Problem jest niestety z nośnikami (głównie cena, zwłaszcza tych dwuwarstowych). A w zasadzie to właśnie te powinny być najtańsze, bo przecież to pierwszy standard zapisu wielkokrotnego dla DVD.
Dlatego jestem za standardem DVD+RW. Prędkości są zadowalające, czytają się w zasadzie każdym napędzie (w przeciwieństwie do DVD-RAM). Oraz niesamowicie niska cena nośników.
Przypominam, że format DVD+RW jest w zasadzie odpowiednikiem Mount Rainer dla CD-RW. Tak wogóle to format + pokazuje cały swój potencjał tylko w wypadku RW (dla płyt DVD+R jest wykorzystywana jest jedynie multisesja). Widzę, że niektórzy mylą zwykłe płyty dwuwarstwowe DVD+-R z DVD-RAM, który także występuje w wariantach jedno- i dwuwarstwowym (odpowiednio 2,6 i 5,2 GB). No ale ceny nośników nawet jednowarstowych kształtują się na bardzo wysokim poziomie - kiedyś gdzieś widziałem w granicach 30 złotych - w porównaniu ze zwykłymi DVD+-RW to chyba lekka przesada - no cóż prawa ekonomii..
Ja zaś czekam na dwuwarstwowe RW - są już w planach!
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 01.Feb.2006 o 17:32
Prosze bardzo o to linki :
http://cdrlab.pl/news_czytaj_2602.html
http://cdrlab.pl/news_czytaj_2599.html
http://cdrlab.pl/news_czytaj_2586.html
Bardzo nieaktualne ceny. W tej chwili płyta 4.7gb DVD-RAM x3 kosztuje ok. 10 zł.
AMD 64 3200+,Gigabyte K8N SLI,1024 Ram Dual Channel,GeForce 6600GT 530/1100,Samsung 500GB+2x250GB SATA2,Pioneer 115DBK, Benq 1650 + Xbox 360 Premium
Moja nagrywara nie obsługuje DVD-RAM, ale gdy zakupię sprzęt umożliwiający zapis tego radzju nośników, to nie będę mógł wyczymać bez ich przetestowania. Myślę nad zakupem Nec'a 4551A.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)