+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Opinia sprzedawcy...Benq1655?

Szeregowy mr6319 ma szanse

Domyślnie Opinia sprzedawcy...Benq1655?

Nawiązując do wątku o Asus 1608...
    Postanowiłem puścić to jako nowy wątek dlaczego? Przeczytajcie...
    Sprzedawca po naszej interwencji troszkę się speszył. Ale w końcu przynał nam rację. Kolega po przeczytaniu waszych testów zaproponował mu zamianę na Benq1655. Spotkało się to jednak z kategoryczna odmową. Stwierdził, ze gorszego szajsu od Benq nie ma i że on tej nagrywarki nie poleci.(podobno padają na potęgę). Co o tym myślisz - skąd taka opinia? Przyznam, że kilka dni temu sam zakupiłem ten model i jak na razie nie narzekam, nie jestem jednak żadnym superwypalaczem więc nie mogę nic na ten temat konkretnego powiedzieć. Dało mi to do myślenia?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Witaj,
    Napędy firmy BenQ mają gwarancję zewnętrzną, więc jak sprzedawca może wiedzieć ile BenQ tak na prawdę ulega uszkodzeniu skoro klienci odsyłają sprzęt do hurtowni?
    Druga sprawa, żadna hurtownia nie powie jaka jest awaryjność napędów bo straci klientów i po co im to? Ta informacja należy do jednej z najpilniej strzeżonych, bo może bardzo negatywnie wpłynąć na sprzedaż...
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Witaj,
    Napędy firmy BenQ mają gwarancję zewnętrzną, więc jak sprzedawca może wiedzieć ile BenQ tak na prawdę ulega uszkodzeniu skoro klienci odsyłają sprzęt do hurtowni?
    Druga sprawa, żadna hurtownia nie powie jaka jest awaryjność napędów bo straci klientów i po co im to? Ta informacja należy do jednej z najpilniej strzeżonych, bo może bardzo negatywnie wpłynąć na sprzedaż...
    jak to klienci odsylaja do hurtowni ?

przeciez takie cos zalatwia za klienta sklep u ktorego zakupiono towar

co to za dziwactwo ?

jesli Benq tak robi to zaczynam go skreslac

Domyślnie

Kazdy producent ktory ma glowe na karku i potrafi liczyc wie ze drogą do ograniczenia kosztow serwisowych jest kontakt wykwalifikowanego serwisana z klientem.
    LG, BenQ, Philips od zawsze dodają karty gwarancyjne, tzw. zewnętrzne. W przypadku uszkodzenia sprzetu klient kontaktuje się z firmą podaną w karcie gwarancyjnej danego produktu, opisuje problem i jeżeli pracownik serwisu uznaje ze jest uszkodzenie wtedy na koszt producenta wysyla kurierem.

To normalne przy notebookach, monitorach LCD itd..
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Kazdy producent ktory ma glowe na karku i potrafi liczyc wie ze drogą do ograniczenia kosztow serwisowych jest kontakt wykwalifikowanego serwisana z klientem.
    LG, BenQ, Philips od zawsze dodają karty gwarancyjne, tzw. zewnętrzne. W przypadku uszkodzenia sprzetu klient kontaktuje się z firmą podaną w karcie gwarancyjnej danego produktu, opisuje problem i jeżeli pracownik serwisu uznaje ze jest uszkodzenie wtedy na koszt producenta wysyla kurierem.

To normalne przy notebookach, monitorach LCD itd..
    wybacz ale raczysz zartowac

Philips tak jak kazda szanujaca sie firma zalatwia reklamacje poprzez posrednika a w tym wypadku sklep

to kpina jesli LG i Benq tak robi czyli absolutna amatorka

wiem bo ojcu sie zepsol TV Philipsa i trudno zeby sam go odsylal do serwisu

zawiozl do sklepu a on juz zajal sie dalszym serwisowaniem

Domyślnie

że co, że kto?

Nie ma prostszej metody niż gwarancja zewnętrzna. Nawet z domu nie musisz wychodzić żeby ją zrealizować
    Oczywiście jeżeli jest to niewygodne to to możesz jechać do skleu i tam to załatwić, tylko po co ?

mackwa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dune2
    wybacz ale raczysz zartowac

Philips tak jak kazda szanujaca sie firma zalatwia reklamacje poprzez posrednika a w tym wypadku sklep

to kpina jesli LG i Benq tak robi czyli absolutna amatorka
    Z tą amatorszczyzną to nie masz racji. Gwarancja odbywa się na zasadzie Door-to-door - dzwonisz do firmy kurierskiej, niesprawy towar w obie strony podróżuje na koszt producenta. Bardzo wygodne - to po pierwsze, a po drugie - bardzo bezpieczne. Co byś zrobił, gdyby sklep zamknął działalność po roku, a tobie po półtorej padł sprzęt?

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal

że co, że kto?

Nie ma prostszej metody niż gwarancja zewnętrzna. Nawet z domu nie musisz wychodzić żeby ją zrealizować
    Oczywiście jeżeli jest to niewygodne to to możesz jechać do skleu i tam to załatwić, tylko po co ?
    sorki rozmawialem ze sklepem i mozna i tak i tak

czyli albo poprzez sklep albo samemu

poczatkowo zrozumialem ze podane przez Ciebie firmy zmuszaja nas bysmy sami serwisowali i nie daja innej mozliwosci

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał mackwa
    Z tą amatorszczyzną to nie masz racji. Gwarancja odbywa się na zasadzie Door-to-door - dzwonisz do firmy kurierskiej, niesprawy towar w obie strony podróżuje na koszt producenta. Bardzo wygodne - to po pierwsze, a po drugie - bardzo bezpieczne. Co byś zrobił, gdyby sklep zamknął działalność po roku, a tobie po półtorej padł sprzęt?
    door-to-door to inna sprawa ja zrozumialem ze trzeba samemu do serwisu zawozic sprzet heheh

chyba za dlugo w pracy juz siedze i mi monitor mozg rozwala

Kapral przemo86 ma szanse Avatar przemo86

Domyślnie

u mnie w sklepie powiedzial ze z BENQ jest jak z TDK jeden model świetny a 2 do niczego i mam kupić LG :/

nowy:) ralph03 ma szanse Avatar ralph03

Domyślnie

Nie mylic sprzedawcow ze specjalistami. Jak kupowalem w sklepie komputerowym czyste plyty, to uslyszalem rozmowe klienta z sprzedawca. Kupil u nich kilka dni temu jakas nagrywarke CDRW i prosil zeby mu wytlumaczyli w jaki sposob ma nagrac plyty 800 MB w NERO, bo caly czas wyskakuje mu, ze jest za mala.
    Czterech sprzedawcow nie mialo pojecia co i gdzie ustawic. Cos jednemu sie obilo o uszy, ze tu chodzi o nadpalanie/overburning, ale co, gdzie i jak ustawic, to zaden z nich nie mial pojecia. Jeden sie tlumaczyl, ze nie uzywa Nero.

Wiec wytlumaczylem temu Panu gdzie kilknac, co wpisac itd.
    Sprzedawcy patrzyli na mnie jakbym ich zabil kogos z rodziny, bo ja wiedzialem a oni nie. Ktos kto prowadzi sklep od 1995 roku powinien co sprzedaje i jak to obsluzyc. Jak wiedać nie zawsze. Na szczescie ceny maja na poziomie komputroniku wiec nie kupuje tam zadnego sprzetu. Najwyzej czyste plyty
    "Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"

BARTON XP-M 2800+@3200+, Pentagram Q-80 AlCu, Asus A7N8X-X, 2x256 DDRAM Hynix D43, GigaByte Radeon 9550 378Mhz/500Mhz, Samsung 160GB 8MB SP1614N, LG 52x, LG GCE-8320B@8400B, BenQ DW1655, Chieftec GPS-350EB-101A BIG FAN

Clio WebPage <--[iRiver iMP-350]--> Ralph WebPage

Co to jest Jak to działa Skąd to ściągnę Gdzie to znajdę Ludzie zacznijcie używać GOOGLE

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał ralph03
    Wiec wytlumaczylem temu Panu gdzie kilknac, co wpisac itd.
    Sprzedawcy patrzyli na mnie jakbym ich zabil kogos z rodziny, bo ja wiedzialem a oni nie. Ktos kto prowadzi sklep od 1995 roku powinien co sprzedaje i jak to obsluzyc. Jak wiedać nie zawsze. Na szczescie ceny maja na poziomie komputroniku wiec nie kupuje tam zadnego sprzetu. Najwyzej czyste plyty
    Ja czasami w MediaMarkt stojąc przy stoisku z nagrywarkami/płytami obserwuję ludzi, jak głowią się z wyborem płyt, czy też nagrywarki. Jeden raz słyszałem, jak doradza sprzedawca (pisałem na forum) nagrywarkę i się uśmiałem. Od tej pory, jak widzę ludzi, którzy gadają po cichu do siebie, co maja wybrać postanawiam im doradzić oraz wytłumaczyć, dlaczego to, a nie tamto. Oczywiście nie wpierdziulam się na chama, ale jakoś sami się do mnie kleją i pytają, a ja zawsze staram się coś powiedzieć/doradzić.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Ice
    Gość

Domyślnie

tez to mam ... czesto nie umie stac obojetny i doradzam klientom co i jak. Sam jestem sprzedawca i zawsze mowie szczerze prawde jak jest (chociaz to pod wzgledem handlowym nie zawsze dobrze) sugeruje produkt i mowie jego zalety i wady, a decyzje pozostawiam klientom. A jak czegos nie wiem to to wprost mowie, przeciez sprzedawca nie musi wszystkiego wiedziec ! Musi tylko umiec znalez odpowiedz na pytanie klienta - a od czego jest net ?
    Ostatnio edytowane przez Ice ; 08.Feb.2006 o 00:15

Szeregowy samael88 ma szanse Avatar samael88

Domyślnie

Jest jedna podstawowa zasada - nigdy nie słuchaj sprzedawcy bo wciskaja co maja na stanie albo maja jakies umowy podpsane z hurtowniami na sprzedaz określonych marek.W miescie gdzie mieszkam jest tylko jeden sklep gdzie polecono mi benqa ale: sprzedaje tam moj kolega i sklep ten ogólnie prowadzi sprzedaż sprzętu marki benq. I to moge jeszcze zrozumiec ze ktos wciska cos zeby zarobic ale jak ide do sklepu i w sprzedaży sa napedey roznych marek np lg,lite-on,benq i sprzedawca wciska mi albo lg, albo lite-on a o benqu mowi ze jest do dupy to może lepiej niech zmieni zawod bo widocznie go ta rola przerasta. Akurat tu piszemy o benqu ale tak jest ze wszystkimi podzespolami. Jak cos dany sklep sprzedaje to jest najlepsze dlatego ważne sa takie wątki zeby ludzie z małą wiedzą na temat komuterów wiedzieli co mają kupic.Tutaj nie chodzi nawet o kase bo ceny są podobne.
    Ja osobiscie posiadałem już pare nagrywarek i benq jest dla najlepszą nagrywarką jaką mialem. O lite-onach i lg nie powinno sie w tej chwili wogole pisac. Ten pierwszy wyje a drugi spalił mi 7 płyt na 10 posiadałem go az 24 godziny i wystarczy. Sentyment mam jeszcze do mojego pioneera 108 który mnie nie zawiódł lecz z racji wieku został sprzedany.
    Ostatnio edytowane przez samael88 ; 08.Feb.2006 o 11:38
    Nec ND-3540A Liggy And Dee1.W8
    Benq DW1655 BCDB
    Yamaha CRW2200E 1.0E
    Kupię Yamahe F1

Ice
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał samael88
    Ja osobiscie posiadałem już pare nagrywarek i benq jest dla najlepszą nagrywarką jaką mialem. O lite-onach i lg nie powinno sie w tej chwili wogole pisac. Ten pierwszy wyje a drugi spalił mi 7 płyt na 10 posiadałem go az 24 godziny i wystarczy. Sentyment mam jeszcze do mojego pioneera 108 który mnie nie zawiódł lecz z racji wieku został sprzedany.
    NO widziasz ja mialem posiadam benq, neca mialem LG i Liteon'a ... i powiem tak - nigdy nie mialem powodow narzekan na pierwsze trzy napedy... z Liteonem byly male problemy (zdarzalo sie ze nie czytal nagranych przez siebie plyt) dlatego moge polecic napedy tych firm. Oczywiscie informuje klienta o zaletach i wadach produktu i mowie szczerze co ja bym wybral, ale zawsze mowie "decyzja nalezy do Pana/Pani"
    A to ze sprzedawcy polecaja cos lub czegos nie to mysle ze to jest w wiekszosci ich niewiedza, a nie jakies gratisy itp.
    Samego mnie czesto krew zalewa jak slysze w jakims sklepie regulke typu:"panie daj spokoj pentium IV jest lepszy i szybszy i w dodatku sie nie grzeje tak jak Athlon"
    No ale pod wzgledem marketingu dobry sprzedawca to ten ktory sprzeda nawet gow... jako zloto. Ja mowie zawsze prawde no ale czesto sprzedam mniej niz ktos inny, no ale niezostalem stworzony do klamstawa - nie potrafie klamac ludziom w oczy i to jest wada jezeli chodzi o sprzedawce - niestety.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)