Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Mam problem z wyżej wymienionymi płytami zarówno "+" jak i "-". Problem ten już dość dokładnie pisałem na innym forum, dlatego wybaczcie, ale tylko przekleje moje posty z tamtąd:
"Poprzednim razem pytałem o to czy lepiej kupić "+" czy "-". Raczej polecany był "+" wiec dzisiaj w Media Markt zakupilem 10pack płytek TDK DVD+R zapakowane w krążek, płyty oczywiście 1-8X.
DVD nr1
Miałem pare filmów do wypalenia na dysku, wiec wrzucam pustą płyte DVD+R do mojego BenQ 1655, upchalem filmy na plytke (Nero 6.6.0.14) zajmowały łącznie troszke ponad 4100MB, odznaczylem mozliwosc dodawania kolejnych plikow do plyty, zaznaczylem weryfikacje po nagraniu, i ustawilem predkość nagrywania na 8X. Po wypaleniu zaczelo sprawdzać poprawność nagranej płytki, i na 100% wyskoczył błąd - którego dokumentacja znajduje się pod załącznikiem Log.txt
DVD nr2
Wrzucilem kolejną płyte do napedu, wszystko zrobilem tak samo, tylko predkość nagrywania zmienilem na 4X. Weryfikacja nie wykazała żadnego błędu. Myślałem, że z tą pierwszą płytą to tylko przypadek, a że na dysku zostały mi jeszcze ostatnie 4 GB filmów do nagrania wrzuciłem nastepną płytke
DVD nr3
Tym razem upchałem tylko trzy filmy, ponieważ wszystkie zajmowały po 2CD (łącznie na ich wypalenie musiałbym przeznaczyć 6 płyt CD )
Wszystko zrobiłem tak samo jak przy płytce DVD nr1. I podczas weryfikacji znowy na 100% wyskoczył błąd: "Sector 2089092 on disc has different content to source" załącznik Log2.txt - dokumentacja błędu.
Cała procedura przy wypalaniu i weryfikowaniu DVD nr2 zajęła czas od 21:16:08 do 21:44:54.
DVD nr4
Nagrałem DVD nr4 czyli z zawartością DVD nr3, tyle, że z predkością 4X
i wszystko jest OK, tylko ten minus że proces nagrywania z tą szybkością troche długawy.... "
w TYM miejscu pojawiło się pare postów dotycząych trybu DMA, możemy ten wątek poruszyć również na tym forum,ale narazie lece dalej z problemem:
"Ściągnołęm 6 odcinków Kompanii Braci , wypaliłem na TDK DVD+R z Media Markt. Oczywiście podczas weryfikacji wyskoczył błąd. Skoczyłem do sklepu na osiedlu i kupiłem Jedną płytke Verbatima DVD+R i Jedną TDK DVD-R. Znowy w Nero dałem do wypalenia Kompanie Braci, i Zarówno nagranie jak i późniejsza weryfikacja przebiegły bez problemu - To na Vernatimie. Wrzuciłem świeżo zakupione TDK DVD-R i znowu błąd podczas weryfikacji.
Nie wiem co o tym myśleć. BenQ nie lubi TDK, czy TDK tak podupadło...?
Oczywiście wszytko było nagrywane przy predkości przepisanej dla ww. nośników czyli 8X
Potraktowałem płyty Nero CD-DVD Speed i o to wyniki:
1. TDK DVD-R (weryfikacja niepomyślna)
2. TDK DVD+R (weryfikacja niepomyślna)
3. VERBATIM DVD+R (weryfikacja pomyślna)
"
Przy okazji prubowałęm skorzystań z funkcji Qscan, będącą częścią pakietu QSuite i wyskoczyło mi coś takiego:
wersja mojego firmware'u to BCAB. Wie ktoś dlaczego nie moge korzystać z QScan? :/
Następnie jeden z urzytkowników tamtego forum polecił mi przeprowadzenie Quality Test za pomocą Nero CD-DVD speed, oto wynik
(Płytka to Verbatim DVD+R z Kompanią Braci weryfikacja zakończona pomyślnie, nagrywana z v 8X)
i jeszcze taka tabelka mi wyskoczyła
TERAZ moje pytanie...czy moge wykluczyć uszkodzenie nagrywarki?, czy to tylko wina płyt TDK?. Zaznacze jeszcze, że procesu nagrywania mi NIE PRZERYWA, tylko weryfikacja po nagraniu tych TDKów wykazuje blad

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem