Jak w temacie.
Jaką prędkość ustawić?
Nero domyślnie ustawia na max.
Jak w temacie.
Jaką prędkość ustawić?
Nero domyślnie ustawia na max.
Generalnie zasada jest taka, że im mniejszą prędkość skanowania ustawisz tym bardziej powtarzalne wyniki uzyskasz - a o to właśnie chodzi. Optymalnie jest x4 dla każdego napędu, ale w NCDS sa różne dziwne prędkości - x5, x12...
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Dla płyt CD-R/CD-RW ustawiam na max, a dla płyt DVD (zapisywalnych) ustawiam na 8x. Nawet program domyślnie ma tak ustawione.
Wiem, że niektórzy mogą się sprzeczać, ale ja tak ustawiam i już.![]()
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Domyślnie nie znaczy dobrze. Wysoka prędkość skanowania to duże przekłamania w poziomie zwracanych błędów, dotyczy to tak CD jak i DVD. Dla CD optymalna prędkość to x4 lub x8, dla DVD x4.
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
THX za odpowiedzi.
Zauważyłem u siebie pewną prawidłowość w przypadku testu jakości wypalonych przeze mnie 5 płyt (moje pierwsze wypalania) Verbatim DVD+R x16 na BenQ DW1650 i jestem ciekawy, czy to norma, czy nie (jako że rozgryzam dopiero o co chodzi z tymi błędami PI i PIF). Jeśli skanuję płyty z prędkością x4, to mam trochę mniej błędów PIF (o jakieś 10-15%) i niektóre "piki" są niższe (np. o wartości 1 zamiast 2 - tylko raz było odwrotnie) niż w przypadku prędkości x16 - na szczęście jeśli na 4-ce jest błąd, to na 16-ce teżNapisał SoBal
. Z błędami PI jest podobnie - też jest ich mniej, aczkolwiek podobieństwa pików nie jestem w stanie ocenić, bo się bardzo zmienia skala (na 4-ce skala jest do 10-ciu, na 16-ce znacznie więcej, bo zdarza się jeden lub dwa piki o wartości kilkudziesięciu, pozostałe - tak jak na 4-ce - poniżej 10-ciu). Ocena jakości płyty jest taka sama. Stąd pytanie: czy skanując w wyższej prędkości (x16), ocena jakości płyty nie jest 'bezpieczna'? W tym znaczeniu, że nie jest gorzej, niż wyszło (bo na x4 będzie trochę lepiej).
PS Załączam przykład, jestem bardzo ciekaw co o tym sądzicie. Chciałbym lepiej zrozumieć znaczenie tych błędów![]()
Ostatnio edytowane przez mackwa ; 09.Feb.2006 o 23:42
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)