Nagrywajac nagrywarka Benq 1650 plyty DVD-R Omega 4,7gb 8x odrazu wywala błąd ze sie nie powiodlo a plyta zostaje czysta o co chodzi? Zareklamowac plyty kupilem 30 :/ czy moze wymienic na DVD+R?
Nagrywajac nagrywarka Benq 1650 plyty DVD-R Omega 4,7gb 8x odrazu wywala błąd ze sie nie powiodlo a plyta zostaje czysta o co chodzi? Zareklamowac plyty kupilem 30 :/ czy moze wymienic na DVD+R?
troche sie wyjasnilo na takiejsamej plycie omega 4,7gb DVD+R x8 nagrywa jak u was na tej nagrywarce nagrywa na omegach?
Firmware wgrywales nowsze![]()
Czasami jest tak, a nie inaczej.
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Po omegach wiele się nie spodziewaj. Jaka cena płyty, taka jakość.
nie wiem czy to najnowsze sciagnalem ze strony producenta taki plik "BCDC.exe" i zainstalowal sie i kolejny numer nagralem plyte dvd+r ale nagrywarka jej nie czyta a moj prawie 7 letni dvd-rom toshiba czyta to ehh troche sie zawiodlem na tej nagrywarce... sproboje wymienic wszysktie plyty na dvd+r
a moze zworke mam zle podpieta w nagrywarce mam na ostatnim miejscu czyli ::[] a w dvd-romie na srodku :[]: cos zmienic?
Ostatnio edytowane przez Steve-o ; 10.Feb.2006 o 22:55
Trzeba było przeczytać test i wyciągnąć wnioski ze stron dotyczących zapisu płyt DVD. Nie ma sensu inwestować w dvd-r jak masz BenQ-a, bo on sobie z nimi radzi b. słabo. A płyty Omegi są bardzo słabej jakości, jeśli zależy Ci na tanich, to już chociaż Vakossa kup (ale plusy!) - BenQ radzi sobie z nimi dobrze.Napisał Steve-o
rzeczywiscie sony dvd-r nagralo sie dobrze a jeszcze mam takie pytanie czy u was w benq tez caly czas sie swieci dioda jak plyta jest w srodku bo u mnie caly czas nic nie czyta z plyty nie mruga tylko swieci a jak nie ma plyty to nie swieci w starym dvd normalnie mruga tylko jak cos czyta...
Według mnie benq 1640 i 1650 ma duże problemy z czytaniem plyt. Ja mialem obydwa i żaden nie chciał czytać platinumów (ritek 04) oraz miał problemy z datexami. Przy czym wszystkie inne napędy (lg, nec, liteon) nie miały z nimi najmniejszych problemów. Konkluzja- benq dobrze nagrywa natomiast jako odtwarzacz się nie sprawdza i problem jest wtedy jak ma się tylko jeden napęd i jest nim benq.
no ale co z ta diodą swieci ona caly czas jak jest plyta w napedzie?
Może trzeba wyłączyć funkcję WOPC, dla płyt o słabej jakości. Funkcja dostepna w aplikacji QSuite. Nawet producenta zaleca wyłączenie jej, gdy nagrywa się na nośnikach DVD-R o miernej jakości.
http://www.cdrlab.pl/article_strona_2564_3.html
http://www.cdrlab.pl/article_strona_2381_14.html
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Dioda swieci, bo plyta jest w napedzie. Dzieki diodzie wiesz czy masz jakas plyte w napedzie. Taka dogodnosc, choc widze, ze niektorym przeszkadza to![]()
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
BARTON XP-M 2800+@3200+, Pentagram Q-80 AlCu, Asus A7N8X-X, 2x256 DDRAM Hynix D43, GigaByte Radeon 9550 378Mhz/500Mhz, Samsung 160GB 8MB SP1614N, LG 52x, LG GCE-8320B@8400B, BenQ DW1655, Chieftec GPS-350EB-101A BIG FAN
Clio WebPage <--[iRiver iMP-350]--> Ralph WebPage
Co to jestJak to działa
Skąd to ściągnę
Gdzie to znajdę
Ludzie zacznijcie używać GOOGLE
ralph03 a ty probowales swoim benq nagrac omegi dvd-r x8 albo ktos inny czy mu działały?
Nie. Nagrywarke mam od niedawna. Na staniu mam TDK+R, kosztowaly mnie 1,50 za sztuke. Znajomych uczulilem, ze jak beda chcieli cos nagrac, to maja przychodzic z "plusami".Napisał Steve-o
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
BARTON XP-M 2800+@3200+, Pentagram Q-80 AlCu, Asus A7N8X-X, 2x256 DDRAM Hynix D43, GigaByte Radeon 9550 378Mhz/500Mhz, Samsung 160GB 8MB SP1614N, LG 52x, LG GCE-8320B@8400B, BenQ DW1655, Chieftec GPS-350EB-101A BIG FAN
Clio WebPage <--[iRiver iMP-350]--> Ralph WebPage
Co to jestJak to działa
Skąd to ściągnę
Gdzie to znajdę
Ludzie zacznijcie używać GOOGLE
mialem Pioneera 109 i 2 omegi, tez sie nie dalo nagrac. wiecej juz tej firmy nie kupilem, a co do odczytu...to co wy macie za napedy? teraz mam benq 1650 i nie ma zadnych problemow z odczytem mocno porysowanych plyt. u mnie wszystko sie zgadza z testami podanymi na cdrlab-ie
BenQ DW1650 dobrze nagrywa minusy tyle ze muszą to być odpowiednie płyty ja kupiłem BenQ DVD-R 8x pak 25szt. i pali je bardzo dobrze. Tagrze dobrze pali Twistery minusy.
BenQ DW1650 (bios:BCHC)
LG CED-8080B (bios:1.06)
w poniedziałek oddałem swoja nagrywarke do serwisu sprawdzili i zeczywiscie u nich tez nie przyjmowala dvd-r omega przyjeli ja i wymienili mi na nowa dzis i odziwo te same plyty nagrywa nowa nagrywarka troche je młuci przed nagraniem i dluzej nagrywa ale sa nagrane i działajaa przypomne ze poprzednia nawet nie zyczynala nagrywac i czysta plyte wywalała ale tylko jeden rodzaj plyt jakim były omegi dvd-r...
jakie powinny byc optymalne ustawienia w qsuite? default sa dobre czy moze cos jeszcze zaznaczyc np. w zakladce solid burn supported disc na activated?
a czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem " chciałem nagrać dane na płytke DVD ACTIVE JET, ponoć te płyty to jakiś szmelc i podaczas nagrywania w NERO przy 2-3 % wywala błąd, że zapis się nie powiódłwie ktoś, co może być przyczyną?! SolidBurn off ,WOPC off ?!
![]()
no ja mialem to samo 3% ale plyta czysta, niby to slaba jakosc plyty ale jak mi wymienili nagrywarke na nowa to te same plyty mi nagrywa
Napisał Steve-o
tylko miałeś z tymi Active Jetami problemno wiesz płytki nagrywa tylko martwią mnie te Active Jety, nie wiem czy odpuścić
. Kupowałeś nagryware w jakimś sklepie internetowym?!
Miałem podobną sytuację z innymi płytami (teraz już nie pamiętam co to były za płyty). Co dziwne pomagało wtedy ponowne uruchomienie komputera i płytę można było nagrać bez problemów.
Napisał punisher
czyli to,że nie chce nagrać tego Active Jeta to nie znaczy ,ze zaraz coś jest w tej wypalarce "padnięte" ,no ogólnie chodzi dobrze.Tylko-jak mówie- z tymi Active Jetami coś nie bardzo... nagrywa do 3 % i błąd, Płytka do kosza![]()
Niestety zauważyłem, że 1650 jest dość wybredna jeżeli chodzi o słabsze płytkii nic z tym się nie poradzi
chyba, że kolejne uaktualnienia firmware to zmienią i mam cichą nadzieję na to. W każdym bądź razie mój nec pali na wszystkim
![]()
Napisał punisher
być może, pojawienie sie kolejnego uaktualnienia firmware zmieni tą wade i Benq DW 1655/1655 będzie również dobrą wypalarką jak jego poprzednik SuperBenq DW 1640
![]()
Ostatnio edytowane przez marcus777 ; 19.Feb.2006 o 16:18
Czekam na to z niecierpliwością![]()
marcus777 wypalałem na Benq 1650 ActiveJet +R x8 i z 15 poszło do kosza... przy predkosci x4 jest OK przy x8 róznie...wapli dobrze w 100% (50-70% płyt), wywala błąd po 2-5% jak u Ciebie lub nagrywa cała płyte ale płyta na poczatku ma 1 pierscien niewypalony - napedy nie rozpoznaja taka plyte jako blank lub nie rozpoznaja jej wcale. Stracilem troche takich plyt na testach osobiscie mysle ze WOPC zawodzi w tym przypadku...uczenie sie znanych płyt nie pomaga. Activejet ma te podrabiane MID-y i pewnie Benq chce je palic jak oryginalne TY. Płyty te mają też wyjatkowo nierową jakość m.in. wady fabryczne. Kupiłem ich ostanio 200 sztuk i jakies 5-6 z spindla 100sztuk jest z powaznymi skazami. Dodam tez ze moj dziadek NEC3500 radzi sobie z nimi bez problemu (lepiej niz nowy NEC 3550).
AMD 64 3200+,Gigabyte K8N SLI,1024 Ram Dual Channel,GeForce 6600GT 530/1100,Samsung 500GB+2x250GB SATA2,Pioneer 115DBK, Benq 1650 + Xbox 360 Premium
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)