Problem taki jak w temacie , czy wie ktoś jak jest tego przyczyna wcześniej bylo ok mam bios BCDC.
Problem taki jak w temacie , czy wie ktoś jak jest tego przyczyna wcześniej bylo ok mam bios BCDC.
A słychać jak się rozpędza i hamuje? I tak przez kilka sekund? Czy wkładasz nośnik i cisza?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Sebaw nie , całkowita cisza jakbym nie wkładał żadnej płyty do napędu , wcześniej o tym nie wspominalem ale mój synek włozył płyte z orginaalną grą do tego napedu dzień wcześniej , nośnik zahłasował tak jakby był nie wyważony lub bardzo złej jakości , póżniej zauważyłem , że płyta pękła w 2 miejscach od środka na odległości 1.5 i 2 cm , po dokładniejszym sprawdzeniu stwierdzam ,że napęd nie widzi płyt CDR ani CDR-RW tloczonych jak i nagrywalnuch plyty DVD I DVD-RW rozpoznaje bez problemu
Pachnie to serwisem.
Prawdopodobnie uszkodzila sie glowica z laserem cdr i dlatego nie widzi tych plyt. Calkiem mozliwe ze to przez te plyte ktora pekla w napedzie.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Trochę to dziwne - sytuacja nieczytania płyt CD często zdarza się na napędach DVD-ROM. Głowica niemogła raczej się uszkodzić - bo głowica jest jedna - tylko są dwa odmienne lasery z odpowiednio skonstruowaną optyką. A być może tylko StarForce zadziałał..
Jednak mimo wszystko kwalifikuje się to do serwisu - dobrze, że wogóle płyta się nie rozsypała - wtedy byłby problem.
PS. Spróbuj przeczyścić napęd sprężonym powietrzem (ewentualnie dobrym odkurzaczem) - może jak ta płyta sztrzeliła, to coś przykleiło się na soczewce. A na przyszłość proszę sprawdzać płyty przed włożeniem - jeśli jest nawet małe pęknięcie na płycie, to lepiej już jej niewkładać!
płyta tylko pękła nic sie od niej nie odszczerbiło , a naped nie widzi rowniez plyt nagranych przeze mnie
Skorzystaj z gwarancji, bo tylko Ci to pozostało.![]()
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)