Hejmam problem z moja nagrywarka nie chce mi nagrywac i czasem nie otwarza plyt DVD! albo poprostu nie umiem ich nagrywac, probowalam juz wszystkich sposobow zeby nagrac plytke i nic
Mozecie mi pomoc
![]()
Hejmam problem z moja nagrywarka nie chce mi nagrywac i czasem nie otwarza plyt DVD! albo poprostu nie umiem ich nagrywac, probowalam juz wszystkich sposobow zeby nagrac plytke i nic
Mozecie mi pomoc
![]()
Na początek spróbowałabym włożyć do napędu nagrywarki płytkę czyszczącą, może po prostu wystarczy przeczyścić z kurzu soczewkę lasera. Jeśli to nie pomoże, to aby Ci pomóc, musiałabyś podać więcej szczegółów, np. jaka to jest nagrywarka, jakie komunikaty o błędach nagrywania wyskakują, jakim programem nagrywasz itp. Jeszcze jedna uniwersalna rada przyszła mi do głowy: używaj dobrych (firmowych) płytek.
Nagrywarka wogole nie czyta mi czystych plytCo mam robic
![]()
Chciałabym naprawdę Ci coś poradzić, ale niestety mam za mało konkretnych informacji.
Paulinkaaa15,
Jeśli już przeczyściłaś głowicę to teraz uporządkujmy kilka spraw:
Nagrywanie:
1.) Jakim softem dysponujesz?
2.) Jaki film: avi, mpeg czy jeszcze coś innego (*.mp3) chcesz nagrać? Kopiowanie DVD na razie odpada - to trochę wyższa szkoła jazdy.
3.) Ile on waży w MB?
4.) Na czym chcesz go nagrywać (jakich płytkach)?
5.) Jakie komunikaty Ci się wyświetlają?
Odtwarzanie (znów po kolei):
1.) Co chcesz odtwarzać - patrz pkt. 2 powyżej?
2.) W jakim programie próbujesz to odtwarzać? Np. płyt DVD bez dodatkowego softu nie obejrzysz.
3.) Jakie komunikaty Ci się wyświetlają?
I wybacz ale jak nagrywarka może czytać czystą płytke - przecież tam nic nie ma zapisanego? Chyba, że masz na myśli to, że ich wogóle nie rozpoznaje po włożeniu do napędu. Tu też musisz powiedzieć dokładnie jakie to są płytki. Np. są nośniki, które wymagają specjalnego formatowania. Aha, jeszcze jedno: czy napęd był kupiony razem z pecetem, czy też był do niego osobno instalowany?
Pytań może dużo ale żeby Ci pomóc musimy wiedzieć w czym. Na koniec udzielaj jak najbardziej dokładnych (precyzyjnych) odpowiedzi. Wtedy ktoś na pewno Ci pomoże.![]()
Ostatnio edytowane przez agawoP ; 05.Mar.2006 o 09:51
NIECZYŚCI SIĘ ŻADNYCH NAPĘDÓW OPTYCZYNYCH PŁYTAMI CZYSZCZĄCYMI!
Można go uszkodzićPłyty te nadają się do czyszczenia kompaktów audio. Taka płyta wrzucona do nagrywarki może uszkodzić soczewkę! wynika to ztego, że w sprzęcie audio (przynajmniej w tym lepszym) stosuje się soczewki ze szkła (bardzo trwałe), natomiast w napędach do kompa stosuje się tworzywo sztuczne, które łatwo ulegają uszkodzeniu - bo napędy w przeciwieństwie do audio mają o wiele większą prędkość obrotową (nawt 1000 obrotów/min). Co przy takiej prędkości robią szczoteczki uderzające w kruchą soczewkę niemuszę tłumaczyć...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)