+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: nagrywarka lg 4167 nagrywa bardzo dlugo

mad
    mad jest nieaktywny
    Szeregowy mad ma szanse

Domyślnie nagrywarka lg 4167 nagrywa bardzo dlugo

witam
    Prosze mi powiedziec dlaczgo moja nagrywarka nagle zaczela nagrywac bardzo dlugo tzn. cale 4,7gb nagrywa jakies 45min w nero przecierz to smiech na sali. Nie wiem co jest przyczyna? wlaczalem udma itp w biosie ale nie pomaga. Stalo to sie po przeinstalowaniu systemu. Dziwi mnie to troche bo jak ja kupilem to ja poprostu wlozylem i dzialala bez zarzutu i nei robilem zadnej aktualizacji windowsa.

z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A podczas nagrywania skacze bufor narywarki i odczytu?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

mad
    mad jest nieaktywny
    Szeregowy mad ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    A podczas nagrywania skacze bufor narywarki i odczytu?
    jak sie patrzy w nero to oprocz tego paska postepu nagrywania to tamte skacza i czas non stop sie zmienia jak sie zaczyna nagrywac wyskakuj 14min pozniej jak do konca dojdzie znowu na 14min i tak z 3 lub 4 razy.

Domyślnie

Musisz mi jeszcze powiedzieć, czy skacze mniejszy pasek, czy duży, bo nie rozszyfrowałem. Tam są 3 paski.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

mad
    mad jest nieaktywny
    Szeregowy mad ma szanse

Domyślnie

chm teraz dla sprawdzenia nagralem 700mb i nagrywalo sie z predk. x4 czas to 2min 30sek chyba sie zrobila ale co do paska to skacze ten najmniejszy na dole buffer level obniza sie do 70% czasem

Szeregowy Reese ma szanse

Domyślnie

Mam spory problem odnośnie mojej nagrywarki.Kiedy ją kupiłam to wszystko było ok szybko się nagrywało itd. Ale po pewnym czasie zaczeła dawać w kość,niedawno zainstalowałam sobie Nero i nagrywam płytki DVD ale czas w jakim się nagrywa jest nie do zniesienia,bo 6 godzin to stanowczo za dużo ! Czy może ktoś mi poradzić co mam zrobić z tym problemem,i czy wogóle da się do rozwiązać bo już sama nieiwem co robić

Z góry dziekuję za pomoc.

russky_carr
    Gość

Domyślnie

mam pytanie odnosnie modelu lg 4167b, mianowicie, czy ochrona zapisu dotyczy tez nagrywania plyt dvd, bo u mnie w przypadku oproznienia buforu niszczy plyte, z gory dzieki za informacje

Domyślnie

Cytat Napisał russky_carr
    mam pytanie odnosnie modelu lg 4167b, mianowicie, czy ochrona zapisu dotyczy tez nagrywania plyt dvd, bo u mnie w przypadku oproznienia buforu niszczy plyte, z gory dzieki za informacje
    Ochrona przed opróżnieniem bufora nagrywarki działa dla płyt CD, jak i dla DVD. Jeżeli po opróżnieniu bufora nagrywarka nie chce już nagrywać, to prawdopodobnie jest uszkodzona. Po prostu nie może znaleźć miejsca, gdzie zapis został wstrzymany.
    To jest jedna z przyczyn, ale również coś innego może być powodem.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Szeregowy wilczur ma szanse

Domyślnie mialem to samo

powodem wolnego nagrywania plyt jest zle oprogramowanie nagrywarki
    musisz wejsc na strone lg i pobrac najnowszy program i sterowniki
    u mnie bylo to samo ale jak pobralem uaktualnienie to wszystko jest ok!

-=MIXED CLAN=- VANT ma szanse

Domyślnie

najprawdopodobniej nagrywarkę zrzuciuło z UDMA2 i pracuje w trybie PIO....

Domyślnie

Cytat Napisał wilczur
    powodem wolnego nagrywania plyt jest zle oprogramowanie nagrywarki
    musisz wejsc na strone lg i pobrac najnowszy program i sterowniki
    u mnie bylo to samo ale jak pobralem uaktualnienie to wszystko jest ok!
    Napisałam w tym temacie ponieważ był poruszany ten sam problem z długim czasem nagrywania ale nagrywarke mam samsunga ... czy jest jakaś różnica jeśli przy zakupie nagrywarki dostałam oryginalny program a uzywam nero ?

Domyślnie

Cytat Napisał Reese
    czy jest jakaś różnica jeśli przy zakupie nagrywarki dostałam oryginalny program a uzywam nero ?
    nie ma roznicy jaki program masz do wypalania, nagrywarka powinna dobrze dzialac na kazdym

sprawdz jeszcze czy masz wlaczone DMA, jesli nie to je wlacz i wtedy sprawdz
    SIEMKA

Domyślnie

Cytat Napisał wilczur
    nie ma roznicy jaki program masz do wypalania, nagrywarka powinna dobrze dzialac na kazdym

sprawdz jeszcze czy masz wlaczone DMA, jesli nie to je wlacz i wtedy sprawdz
    SIEMKA
    Instaluje teraz od nowa program Pinnacle systems,a tak na marginesie to gdzie ja mam to sprawdzić ? Jestem totalną dechą w sprawach nagrywarki

Domyślnie

Cytat Napisał Reese
    gdzie ja mam to sprawdzić ?
    prawy klik na "moj komputer" > wlasciwosci >sprzet > menager urzadzen> kontrolery IDE/ATAPI > pomocniczy kanał ide > ustawienia zaawansowane
    tam sprawdzasz czy masz DMA czy PIO, jesli pio to przestaw na DMA

ps: napisz na maila to ci opisze szczegolowo

Domyślnie

Sprawdziłam i mam tak jak powinno być ... czyli DMA dzisiaj kupiłam nową płytkę DVD-RW i chciałam nagrać 18% nagrało mi w prawie 2h i komputer zgasł .... serio niemam pojecia co z tym zrobić

Domyślnie odp

no to w takim razie ja ci nie pomoge, musisz szukac pomocy u kogos innego bo ja tez nie mam pojecia czemu
    np: SEBAW on sporo wie na ten temat, napisz do niego i ciagnij dalej ten temat
    SIEMKA

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Arrow Zrób tak

Po pierwsze Reese sprawdź programem Nero CD-DVD Speed - Transfer z Kontrolera (skrót klawiszowy F6; program ten znajdziesz w menu Start - programy - Nero/Nero Toolkit jeśli niemasz tego programu możesz go pobrać z portalu cdrlab.pl - dział Pliki). Do testu będzie potrzebne włożenie nagranej płyty - jeśli wynik wyjdzie poniżej 21 MB/s, to jest coś nie tak z ustawieniami kontrolera (brak włączonego DMA). Jeśli wartość będzie w normie (czyli 21 - 25 Mb/s), to przyczyna może tkwić w starym firmware nagrywarki, bądź też słabych nośnikach (LG są dosć wyczulone na tym punkcie). Przyczyną może też być problem z zasilaczem - dlatego komputer mógł się nawet wyłączyć - po prostu nastąpiło jego przeciążenie (być może wentylator oraz radiator(y) się na nim zakurzyły i nieobierają wystarczająco ciepła). Ostatnią możliwością jest uszkodzanie się nagrywarki - co w przypadku LG/Samsung jest bardzo częste - i najpierw objawia się stopniowym zwolnieniem odczytywania/nagrywania, a później całkowitym - wtedy tylko gwarancja/serwis.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)