+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: lite-on sohw-832s problem

Szeregowy zbyszkoma ma szanse

Unhappy lite-on sohw-832s problem

Witam

Posiadam wyżej wymieniony typ nagrywarki dvd ponad półtora roku (gwarancję miałem na rok ) i postanowiłem przeczyścić optykę, bo zaczynała mieć problemy z odczytaniem niektórych płyt.
    Zabrałem się do tego z dużą delikatnością a mianowicie użyłem preparatu w aerozolu do czyszczenia urządzeń optycznych "CLEANSER" a następnie przedmuchałem sprężonym powietrzem. Po tym czyszczeniu nagrywarka przestała odczytywać płyty dvd z cd-r jakoś sobie radzi odczytuje i nagrywa, choć długo trwa rozpoznanie płyty w napędzie tak z dvd jest beznadziejnie niektóre płyty tłoczone rozpoznaje i odczytuje za to nagrywane ni w ząb, jeśli chodzi o czyste płyty to TDK rozpoznaje a gorsze już nie.

Starałem się taką tłoczoną płytę skopiować na dysk i w efekcie, gdy laser był bliżej środka tym miał większe trudności z odczytaniem danych (występowały błędy) im laser był bardziej na zewnątrz tym było stabilniej.

Wyczyściłem jeszcze kilka razy, ale bez zmian , postanowiłem użyć bardziej drastycznych środków mianowicie wymontowałem laser z napędu i wykąpałem go w bardzo ciepłej wodzie z odrobiną płynu do naczyń "Ludwik" a następnie wypłukałem w czystej ciepłej wodzie , wydmuchałem sprężonym powietrzem i wysuszyłem , efekt końcowy czyta jak po pierwszym czyszczeniu.

Jeżeli ma ktoś jakieś sugestie to bardzo proszę.

Pozdrawiam
    zbyszkoma

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

dziwię się że po drugim zabiegu z kąpielą wogóle jeszcze działa , soczewkę powinieneś wyczyścić czystym spirytusem i wacikiem takim na patyczku a nie przedmuchiwać , środek którego użyłeś nadaje się do czyszczenia płyt , owszem sam kiedyś z braku laku czyściłem optykę ale przy pomocy wacików , przede wszystkim wacik usuwa brud osiadły na soczewce , przedmuchanie powietrzem nie wyczyści soczewki , tak więc jeszcze raz weź się za czyszczenie i daj znać jakie sa efekty
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

ciololo
    Gość

Domyślnie

Posiadałem ten palnik i to samo, minął rok i 832 s przestał widzieć mi niektóre płyty dvd, przy czym w sposób ruletkowy, raz widział raz nie . Wszystko wskazuje na to że jest to właśnie napęd na rok, potem były wojny w serwisach, ostatecznei podziękowałem firmie LITE ON za współprace, nigdy nie kupie więcej ich produktu.Wymieniono mi 832s na jakąs liteon 16 x z uszkodzobną plombą i nie nagrywajacy płyt RW , po odmowie przyjęcia przeze mnie tego sprzętu, czekam 3 miesiac na wyjaśneinie sprawy.Prawdopodbnei swoich praw będe musiał dochodzić w sądzie, poniewaz serwis usiłuej mi wmówic ze to ja zdarłem plombę CHOC ja sprzętu nei przyjałem a testowałem go w sklepie przy sprzedającym .S....y.i tyle. NIE POLECAM

Szeregowy osiej1 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    soczewkę powinieneś wyczyścić czystym spirytusem i wacikiem takim na patyczku a nie przedmuchiwać

SŁABO, JA TAK ZROBILEM I SIE ZJEBALA DOKLADNIE :/ Ma ktos jakis pomysł jak ja naprawic

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)