Witam
Posiadam wyżej wymieniony typ nagrywarki dvd ponad półtora roku (gwarancję miałem na rok ) i postanowiłem przeczyścić optykę, bo zaczynała mieć problemy z odczytaniem niektórych płyt.
Zabrałem się do tego z dużą delikatnością a mianowicie użyłem preparatu w aerozolu do czyszczenia urządzeń optycznych "CLEANSER" a następnie przedmuchałem sprężonym powietrzem. Po tym czyszczeniu nagrywarka przestała odczytywać płyty dvd z cd-r jakoś sobie radzi odczytuje i nagrywa, choć długo trwa rozpoznanie płyty w napędzie tak z dvd jest beznadziejnie niektóre płyty tłoczone rozpoznaje i odczytuje za to nagrywane ni w ząb, jeśli chodzi o czyste płyty to TDK rozpoznaje a gorsze już nie.
Starałem się taką tłoczoną płytę skopiować na dysk i w efekcie, gdy laser był bliżej środka tym miał większe trudności z odczytaniem danych (występowały błędy) im laser był bardziej na zewnątrz tym było stabilniej.
Wyczyściłem jeszcze kilka razy, ale bez zmian , postanowiłem użyć bardziej drastycznych środków mianowicie wymontowałem laser z napędu i wykąpałem go w bardzo ciepłej wodzie z odrobiną płynu do naczyń "Ludwik" a następnie wypłukałem w czystej ciepłej wodzie , wydmuchałem sprężonym powietrzem i wysuszyłem , efekt końcowy czyta jak po pierwszym czyszczeniu.
Jeżeli ma ktoś jakieś sugestie to bardzo proszę.
Pozdrawiam
zbyszkoma

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem