+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 24 z 24

Temat: Problem z Nagrywarką benq dvd 1650

Szeregowy 123 lecho ma szanse

Domyślnie Problem z Nagrywarką benq dvd 1650

Witam...Kupiłem nagrywarke benQ dvd 1650 ustawiłem w nero na book type dvd-rom wypaliłem film dvd na czystą płyte tdk... i tu właśnie zaczyna się problem po wypaleniu wkładam płyte to stacjonarnego odwarzacza dvd i nic stacjonarka wogule nie może uruchomić płyty... a każdy chwalił te nagrywarki z tym book type dvd rom że to pomaga lepiej czytać przegrywane płyty stacjonarnym odtwarzaczą... Może coś mam źle w ustawieniach proszę o pomoc...

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Jaki masz bios w nagrywarce?
    Płyta jest odczytywana przez Benq?
    Jaki masz odtwarzacz stacjonarny?

serwus...jestem servis:) WojtekMr ma szanse

Domyślnie BenQ1650

Własnie w tej chwili testuje Benq-a 1650, na firm-biosie BCAC płytki DVD+RW nagrane dobrze i odtwarzane na stacjonarnym DVD (Ronin).Po wgraniu nowego firm-biosu BCDC zonk stacjonarny nie czyta DVD+RW .Dopiero po potraktowaniu BookType stacjonarny odczytuje płytki....To mój juz trzeci beneq w testach...i kazdy inaczej nagrywał ! Ale to i tak najlepszy naped w ostatnich miesiacach.Np. Liteon SHW-160P6S nie widzi niektórych płyt DVD RW (EMtec) (niektoreTDK) to dopiero zonk!

svant
    Gość

Domyślnie Problem z Benq 1650 DVD Verbatim

Kupilem dzis nagrywarke, o ktorej mowa w tytule i przed chwila nagralem swoje 2 pierwsze plyty. Plytki, ktore kupilem to DVD-R Verbatim 16x. Plyte nagralem z predkoscia 8x na jednej nagralem serial zamieniony na format DixvX a na druga dane. Postanowilem ze sprawdze czy plyte DVD czyta moja Manta, okazalo sie ze tak, tyle ze czytala tylko 10 z 22 plikow, gdy plyte wsadzilem do nagrywarki, ta wcale nie rozpoznaje plyty. Podobnie z ta plyta z danymi, tez wcale jej nie widzi. Co moze byc zle? Bios mam najnowszy ten BCDC. Plyte nagralem zamykajac sesje. Prosze o pomoc, bo nie wiem czy nie umiem nagrac, czy tez moja nagrywarka jest z miejsca padnieta. BTW, inne plyty DVD widzi, ogladalem film tloczony a i nagrywany i dzialalo.

Question

Cytat Napisał madmax2
    Jaki masz bios w nagrywarce?
    Płyta jest odczytywana przez Benq?
    Jaki masz odtwarzacz stacjonarny?
    Witam ponownie i już odpowiadam
    Bios nagrywarki mam BCAC
    odkryłem coś nowego nagrywarka po ustawieniu book type na dvd rom w nero pokazuje że płyte ładnie nagrało z powodzeniem... a tu okazuje się że płyta jest czysta nie wypalona... Wkładam tą samą płyte do tej samej nagrywarki wypalam w clone dvd (płyte wypala) i działa na stacjonarce panasonic. Pomocy dlaczego nie nagrywa plyty w nero przy ustawieniu book type dvd-rom . aaaa i jeszcze jedno po włączeniu programu QSuite wyskakuje +++Warning+++ QSuite is limited to selective BenQ DVDRW product, it could offer special unique features, like book type setting,QScan,Solid-Burn and so on i tak dalej ble ble ble... nie chce mi sie przepisywać ale jak będzie trzeba to napisze co jest dalej napisane.
    Ostatnio edytowane przez 123 lecho ; 19.Mar.2006 o 10:29

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Może robisz tylko symulację, bez nagrywania

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    Może robisz tylko symulację, bez nagrywania
    Nie robie symulacji zaznaczam nagrywanie...

Domyślnie

Cytat Napisał 123 lecho
    Witam ponownie i już odpowiadam
    odkryłem coś nowego nagrywarka po ustawieniu book type na dvd rom w nero pokazuje że płyte ładnie nagrało z powodzeniem... a tu okazuje się że płyta jest czysta nie wypalona... Wkładam tą samą płyte do tej samej nagrywarki wypalam w clone dvd (płyte wypala) i działa na stacjonarce panasonic. Pomocy dlaczego nie nagrywa plyty w nero przy ustawieniu book type dvd-rom . aaaa i jeszcze jedno po włączeniu programu QSuite wyskakuje +++Warning+++ QSuite is limited to selective BenQ DVDRW product, it could offer special unique features, like book type setting,QScan,Solid-Burn and so on i tak dalej ble ble ble... nie chce mi sie przepisywać ale jak będzie trzeba to napisze co jest dalej napisane.
    Tym napisem się nie przejmuj, tak musi być.

Domyślnie

Odpowiedzcie mi jeszcze jak sprawdzić ustawienie book type-dvd rom żeby ten efekt działał przy płycie dvd+r ?

Domyślnie

Musisz uruchomić pakiet qsuite. Tam znajdziesz potrzebne opcje.

Domyślnie

No dobrze uruchomiłem ten pakiet i jak mam tam ustawić na book type-dvd-rom czy nic nie ruszać? a czy jak w nero ustawie na księgie dvd-rom to też mi nagra jako dvd-rom.

Domyślnie

Fabrycznie w benq masz ustawiony booktype na dvd-rom. Qsuite sobie dowolnie przestawiasz. Nie wiem jak współpracuje nero z benq. W niektórych nagrywarkach (nie benq) współpraca zależała od firmware napędu. W jednych booktype było ustawione na "sztywno" tj. nero nie mogło zmienić ustawień booktype i ma każdym nośniku dvd+r nagrywało z booktype dvd-rom, innych firmware booktype ustawiane było automatycznie w zależności od ustawień programu, wtedy gdy np. nero decyduje jak będzie nagrany nośnik. Z tego co mi się wydaje, benq należy do tego pierwszego rodzaju i nawet jak w nero nie ustawisz booktype to nagra z Twoimi ustawieniami z qsuite.

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    Fabrycznie w benq masz ustawiony booktype na dvd-rom. Qsuite sobie dowolnie przestawiasz. Nie wiem jak współpracuje nero z benq. W niektórych nagrywarkach (nie benq) współpraca zależała od firmware napędu. W jednych booktype było ustawione na "sztywno" tj. nero nie mogło zmienić ustawień booktype i ma każdym nośniku dvd+r nagrywało z booktype dvd-rom, innych firmware booktype ustawiane było automatycznie w zależności od ustawień programu, wtedy gdy np. nero decyduje jak będzie nagrany nośnik. Z tego co mi się wydaje, benq należy do tego pierwszego rodzaju i nawet jak w nero nie ustawisz booktype to nagra z Twoimi ustawieniami z qsuite.
    Dzięki stary jesteś wielki naprawde mi pomogłeś...

Domyślnie

Nie ma problemu, polecam się na przyszłość

Domyślnie

I znowu mam problem.... teraz jest problem z buforem nagrywarki... nagrywam film dvd prędkością 4 speed TDK i bufor nagrywarki spada mi podczas całego procesu nagrywania 5 razy z 94% do 20% na jakieś 2 sekundy... 1 raz z 94% do 60% na jakąś 1 sekunde... czy tak może być? niby filmy chodzą na stacjonarce panasonic ale czy tak powinien spadać bufor nagrywarki MOJE USTAWIENIA____ Nero InfoTool 3.02

Interface Information
    ---------------------
    Adapter 1
    ---------
    Description : Primary IDE Channel

Driver
    Description : system32\DRIVERS\atapi.sys
    Company : Microsoft Corporation
    Version : 5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-215
    Description : IDE/ATAPI Port Driver

Attached Devices
    Description : Master: ST3120814A
    Type : Disk Drive
    DMA : On

Adapter 2
    ---------
    Description : Secondary IDE Channel

Driver

Attached Devices
    Description : Master: WDC WD800JD-00HKA0
    Type : Disk Drive

Adapter 3
    ---------
    Description : Primary IDE Channel

Driver

Attached Devices

Adapter 4
    ---------
    Description : Secondary IDE Channel

Driver

Attached Devices
    Description : Master: LITE-ON DVDRW LDW-851S
    Type : CD-Rom Drive
    Autorun : On
    Description : Slave: BENQ DVD DD DW1650
    Type : CD-Rom Drive
    Autorun : On

Domyślnie

Spokojnie! U mnie też tak jest czyli wszystko jest pod kontrolą. Po prostu co nagrywarka to różnie z tym buforem bywa. Ważne, że płyty się dają odczytywać po takim nagrywaniu. Niestety my użytkownicy nic nie poradzimy na taką kolej rzeczy.

Szeregowy toman ma szanse

Domyślnie Benq 1650

Panowie. Ja kupiłem nagrywarkę Benq 1650 dwa miesiące temu. Wypaliłem na niej około 50 filmików. Używałem do tego różnych programów ( przy filmach o dużej "wadze" kompresowałem i wypalałem na DVD-SHRINKU, tych, których kodów nie łamał DVD-SHRINK traktowałem na początek DVD-DECRYPTEREM, apóźniej kompresik na DVD-SHRINKU, filmy, które już miały poniżej 4,7 GB paliłem po prostu w NERO EXPRESSIE dołączonym do nagrywarki). Przejdę teraz do rzeczy: wszyskie nagrane płytki chodzą mi zarówno na kompie jak i na stacjonarnej padlinie jaką mam, czyli odtwarzaczu MANTA. Oczowiście nie wszyskie płytki nagrane są bezbłędnie. Nagrywareczka znacznie lepiej radzi sobie z płytami DVD+R niż DVD-R. Polecam zwłaszcza płytki VERBATIM DVD+R 16x Advanced Azo. Kupiłem ostatnio w SATURNIE w Jankach rewelacyjną partię w caku 10szt. ,w których max błęd PI FAILERS nie przekraczają 6 (średnio to około 0,20 do 0,25), a max błąd PI ERROR nie przekraczają 10 (średnio 1,70 do 1,80).Nagrane płytki sprawdzałem w programie NERO CD_DVD SPEED również zawartym w pakiecie znagrywarką. Te rewelacyjne wyniki udało mi się uzyskać przy 8-krotnej prędkości zapisu. Przy szybszych prędkościach te błedy rosną, ale nigdy nie przekraczają normy przy której możemy dostrzec pogorzenie jakości filmu. Płytki nie są tanie: cake 10 szt kosztuje 18 zł, ale tym,którzy nie są zwolennikiami "podcierania tyłka palcem" z całego serca je polecam. Trochę gorzej, ale także bardzo przyzwoicie wypadają płytki INTENSO, natomiast za porażkę uznaję płyty TDK, których jakość jest jak na tę firmę żenująca. Proponuję zresztą, abyście też posprawdzali różne płytki. Chętnie zapoznam się z Waszymi obserwacjami.
    Pozdro wszystkim.

Domyślnie

Jak możesz umieść zrzuty z nercdspeed i wtedy będziemy mieli lepszy pogląd na jakość wypalanych przez Ciebie płytek. Niestety z danych liczbowych według mnie nie jest tak różowo. Mimo, że max błąd PIF jest 6, to średnia którą podałeś wskazuje, że błędów tych jest stosunkowo dużo. Dobre płyty mają średnią PIF w granicach od 0.01 do 0.1. U mnie praktycznie każda markowa płyta mieści się w podanych przez Ciebie przedziale 0.2-0.25. W większości przypadków jest znacznie lepiej. Dość jednak pisania, umieść po prostu zrzuty z testów i wszystko będzie jasne. Same liczby to nie wszystko. Oczywiście nie oznacza to, że płyty nagrane przez Ciebie są źle nagrane. Umieść zrzuty i wszystko będzie wiadomo.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie Zrzuty

Mam teraz trochę mało czasu (kobita kończy oglądać swój serialik M jak... i zaraz dla mnie zacznie się dla mnie M jak masakra dlaczego jeszcze siedzę przed kompem. Niestety miłość jest dla faceta krzyżem , na którym umiera po małżeństwie. Na razie dwa zrzuty 8x i 16x
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z Nagrywarką benq dvd 1650-rewelacja-na-dvd-r16x-nagrane-8x-verbatim.png   Problem z Nagrywarką benq dvd 1650-nagrane-na-dvd-r-x16-verbatim-printtable.png   Problem z Nagrywarką benq dvd 1650-tdk-dvd-r-x8.png  

Domyślnie

Przykleiłem niechcący trzeci zrzut z TDK+R 8x

Domyślnie

Dalej widać tylko cyfry. Chodziło mi o wykresy graficzne. Jednak już widać, że masz verby tej gorszej jakości. Ilość błędów PIE i PIF w normie, jak na tę "wersję" verbów. Tylko jak wspominałem, większość innych płyt, które nagrywałem miało niższe średnie PIF. Masz pierwszą wersje firmware w nagrywarce. Może czas na zmianę
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Szeregowy krzysiaczek5 ma szanse

Domyślnie

mam problem z nagrywarka benq dw 1650. nagrywarka dziala sprawnie. ALe problem tkwi w tym, ze nie moge skopiowac filmow dvd...
    kopiuje i nagle wyskakuje bład danych crc a plyta nie jest w ogole porysowana. sprawdzalem u kumpla i wsztsko sie skopiowalo....
    mam zainstalowanego biosa BCIC. I jeszcze jedno pytanie... : jezeli mam zainstalowanego nowego biossa to trace gwarancje ?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Czy ta płyta jest czasami oryginalna? Jak nie, to jaki to jest nośnik.

Gdy wgrasz oryginalny firmware do nagrywarki to nie tracisz gwarancji.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy zusio ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał krzysiaczek5
    mam problem z nagrywarka benq dw 1650. nagrywarka dziala sprawnie. ALe problem tkwi w tym, ze nie moge skopiowac filmow dvd...
    kopiuje i nagle wyskakuje bład danych crc a plyta nie jest w ogole porysowana. sprawdzalem u kumpla i wsztsko sie skopiowalo....
    mam zainstalowanego biosa BCIC. I jeszcze jedno pytanie... : jezeli mam zainstalowanego nowego biossa to trace gwarancje ?
    Ten błąd wyskakuje także, gdy dvd shrink nie radzi sobie z zabezpieczeniami płyty, sugerowałbym najpierw zrzut dvd fab decrypterem a póżniej kompresowanie shrinkiem, ostatnie wersje dvd fab decryptera umożliwiają nawet wybór samego filmu i określenie, które ścieżki dźwiękowe i podpisy mają być pozostawione w filmie, program jest bezpłatny
    link:www.dvdidle.com
    pozdrawiam
    jeżeli jest to firmware orginalne to nie tracisz gwarancji

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)