+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: Nagrywanie a temperatura płyty.

Arekino
    Gość

Domyślnie Nagrywanie a temperatura płyty.

Czy ktoś sprawdzał wpływ temperatury płyty na jakość nagrania?
    Czy nagrywając płytę wyziebioną (w zimie czasem taką sie wrzuca do napędu) otrzymam gorszą jakość nagrania?

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Nie wiem czy ktos kiedys robil takie testy, wiec masz okazje byc pierwszym
    Zrob i sie tu pochwal

Osobiscie wydaje mi sie ze nie ma to znaczenia, ale kto wie...
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

wiem że temperatura ma wpływ na odczyt , miałem kilka płytek nagrywanych kilka lkat temu i miałem kłopoty z odczytem więc chciałem w jakiś sposób odzyskać dane , no i zaczęło się , używałem kilku programów aby zgrać zawartość na dysk i ponownie wypalić , w okolicach 80% zwiecha , nie dawała się odczytać , napęd mielił ale bez postępu , bez wyłączania programu wyciągałem płytkę i studziłem , po włozeniu do napędu odczyt doszedł do końca
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Ty piszesz o przegrzaniu - a to na pewno ma wplyw, choc nie wiem czy bardziej przegrzana plyta czy przegrzany naped.
    Ja odpowiadalem na pytanie Arekino czy nagrywanie wychlodzonej plyty ma wplyw na jakosc nagrania i tu mysle ze nie ma to znaczenia.....ale oczywiscie glowy nie dam
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Moim zdaniem temperatura ma spory wpływ na jakość odczytu i zapisu tylko w przypadku gdy jej dewiacje są bardzo duże (względnie). Wynika to z właściwości materiałów z których są wykonane. Plastik, metal, lakier. Przy sporych różnicach temperatur w małych przedziałach czasu może być zonk, gdyż współczynniki kurczliwości i rozszerzalności poszczególnych materiałów są z pewnością różne. Stąd wydaje mi się że zbyt duże bezwzględne wartości zmiany temperatury samego nośnika lub jego otoczenia skutkowaćmoże nawet zniszczeniem nośnika.

Domyślnie

Zwroc uwage, ze temperature plyty bardzo szybko da sie "wyrownac", chocby przytrzymujac chwile w rekach, nawet temperatura pokojowa wystarczy zeby ta plytka poliweglanu podgrzala sie zanim rozpocznie sie sam proces wypalania.
    No i, jak sam podales, chodzi raczej o duze dewiacje a nie jakies rzedu +/- 20 stopni

Duzo wazniejsza wydaje mi sie temperatura samego napedu. Wiadomym jest, ze wypalanie jednym ciagiem wielu plyt przy nie za dobrym chlodzeniu napedu skutkuje bledami nagrywania. Schlodzenie napedu trwa jednak troche dluzej.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Fakt i do tego dochodzi jeszcze zła wentylacja obudowy. W przypadku procesorów Intela i zajefajnej karty graficznej + kilka dysków mamy piekarnik. Do tego dorzucamy zimniutkie płyty dopiero przyniesione ze sklepu (a na dworze np. -15*C) i mamy ekstrema
    No ale takie cuda to tylko w książkach się dzieją lub jeżeli ktoś bardzo chce czegoś takiego dokonać - to co, robimy test?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Właśnie włożyłem jedną płytę Verbatima do zamrażalnika. Temperatura na max. w dół, będzie coś pomiędzy -15 a -20. Druga taka sama lezy sobie w temperaturze pokojowej.
    Jak tylko żłożę kompa - czyli za jakieś 5-7h - nagram i zobaczymy, aż nie mogę się doczekać
    Chyba że ktoś mi powie gdzie znaleźć ciekły azot... w sobote rano, gdy uczelnie są zamknięte.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

To co, obstawiamy wyniki?
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Nadal się mrozi, z zestawu testowego dupa, niestety Procesor na dzisiaj nie dojedzie a juz wszystko czeka, więc nadal się muszę męczyć na oldtimerze w postaci AMD 1700XP, to się nazywa cierpienie.
    Test z zimną płytką zacznę za godzinkę - jak się mocno wystudzi. Jest to Verbatim DVD+R x16. Zapakowany w folię JewelCase.
    Moim zdaniem najgroźniejsza będzie kondensacja pary wodnej i kurczliwość materiałów. Różnica temperatur pomiędzy tym co mam w lodówce a tym co mam w komputerze wynosi ponad 50C. Temperatura zapisu to chyba coś około 600C punktowo, ale nie pamiętam, ma ktoś gdzieś pod ręką specyfikację?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Płyta od razu po wyjęciu z zamrażalnika oszroniona. Natentychmiast wypatroszyłem JewelCase i wpakowałem płytę do PX-716A 1.09. Para wodna od razu zaczęła osiadać na nośniku. Napęd rozpoznawał płytę przez ponad pół minuty. Gdy tylko skończył, natychmiast dałem F9 (zapis) w NCDS. Jakość się właśnie spraewdza i potrwa to dobre półtorej godziny.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nagrywanie a temperatura płyty.-frozen1.png   Nagrywanie a temperatura płyty.-froze2.png  

Domyślnie

A tak wygląda - dokładnie - skan jakości płyty. Wszystko co się da - poza skalą. Szczególnie końcówka płyty, gdzie nawet kształt ścieżek jest tragiczny. Teraz nagrywam taki sam nośnik, tylko z temp. pokojowej. Wyniki za półtorej godziny.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nagrywanie a temperatura płyty.-_mcc-004-00_dvdr___px-716a___mar_25_2006_14h18m29s110ms_2x_.png  

Domyślnie

Eksperyment ciekawy, ale czy mozliwa jest taka sytuacja w praktyce?
    Nikt, wlacznie z niedoswiadczonymi nagrywaczami, nie wsadzi do napedu oszronionej plyty, tak mi sie zdaje.

Wydaje mi sie ze nie mozna wysnuc wnioskow, czy tragiczne wyniki testow sa spowodowane pogorszeniem sie wlasciwosci barwnika i samej plyty czy tez tym szronem na powierzchni nosnika. Ja stawialbym na ten szron.

Gdyby dalo sie uzyc do testu tak schlodzonej plyty, ale czystej bez tego szronu. Wiem, wiem - wilgotnosc w powietrzu raczej to uniemozliwi, a przetarcie plytki np reka czy sciereczka (z temp pokojowa) juz podniesie temp samej plyty, czyli zmieni znaczaco zalozenia testu. Z drugiej strony chyba takie wlasnie sytuacje moga zdarzyc sie w zyciu.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

drążąc dalej temat , co się dzieje ze zeszronioną wodą którą wkładamy do napędu razem z płytką ? paruje czy osiada na podzespołach palnika ? znajomy przyniósł mi kilka płytek do nagrania ( na zewnątrz - 20 ), były w kopertach , kiedy pierwszą wyjmowałem była mocno zaparowana (różnica temp.) ale bez namysłu wsadziłem do palnika i nagrałem , następne już nie były takie zimne i nie zachodziły parą , niestety nie robiłem testu po wypaleniu ale nie dostałem sygnałów że coś nie działa , płytki to TDK dvd-r , nagrywane 8x , pliki na PS2 , jak nie zapomnę to następnej zimy zrobię test
    pozdro
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Do Grzenia: Uwaga co do szronu jest jak najbardziej celna. Jednak nie widze przeszkód w schłodzeniu płyty do takiego stopnia jak zrobił to dzisiaj SoBal bez uzyskania szronu, wymaga to jedynie sporego nakładu pracy i ostrożności.

Do Asterixa: Para o której mówisz a szron o którym informuje SoBal to dwie zupełnie inne rzeczy. Para z tych płyt przyniesionych z dworu to wynik skraplania pary zawartej w powietrzu i jest w stanie ciekłym. Szron to lód.

Domyślnie

Do Asterixa: Para o której mówisz a szron o którym informuje SoBal to dwie zupełnie inne rzeczy. Para z tych płyt przyniesionych z dworu to wynik skraplania pary zawartej w powietrzu i jest w stanie ciekłym. Szron to lód.[/QUOTE]

@Misiek1928 wiem co to lód a co para , jakby nie patrząc jedno i drugie to woda , moje pytanie dotyczyło wody która w jakiejkolwiek postaci dostaje się na płytce do napędu , co się z nią dzieje , czy odparuje poza napęd czy osiada na podzespołach palnika ?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ta woda na pewno odparowuje z plyty i po czesci osiada we wnetrzu napedu a czesciowo szparami wydostaje sie na zewnatrz. Przy obrotach plyty rzedu nawet 10k/min tam jest jak w odkurzaczu.
    Wnetrze nagrywarki tez sie nagrzewa, wiec jakieś resztki pary wodnej wydostaną się po otwarciu tacki.

Zjawiska chyba nie ma co demonizowac, pod warunkiem ze w ramach sportów ekstremalnych nie wsadzisz tam tafli lodu grubszej od samej plyty. Wtedy raczej rozwalisz napęd odłamkami tego lodu.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Temperatura nagrywania ma wplyw na jakość zapisu, jednak osobną kwestią jest niszczenie nośników od ujemnej temperatury (zbyt wysoką pomijam z oczywistych względów). Niektóre CD-RW potrafią zawieźć nawet już po dłuższym przebywaniu w temp. -5 C, a już tragiczne zazwyczaj jest -15.. Wystarczy popatrzyć na dopuszczalny zakres temp. przechowywania nośnika - producent raczej sobie tak tego nie napisał

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)