+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Benq 1650 - nie czyta wiekszosci CDR

Szeregowy mktiger ma szanse Avatar mktiger

Domyślnie Benq 1650 - nie czyta wiekszosci CDR

Naped przestal czytac wiekszosc (sa wyjatki) wypalonych plyt CD-R, glownie Benq Gold CD-R 700MB ale takze inne, kopie plyt instalacyjnych - zawierajace autorun.inf. jak mam wylaczone autoodtwarzanie to plyte rozpozna ale jak uruchomie instalacje to sie pojawiaja bledy, przy wlaczonej opcji autoodtwarzania nie potrafi pokazac nawet zawartosci plyty, jedynie nero info tool pokazuje etykiete czasami, sprawdzilem naped na innym komputerze jest to samo, testowane plyty w innych napedach dzialaja ok,z dvd nie ma problemow, jest nawet tak ze wypale plyte cdr (jakas gre np) bez bledow a pozniej nie moge z niej instalowac (albo blad przy instalacji albo wogle jej nie widzi- pokazuje system RAW) a plyta w innych napedach dziala

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Nie wiem co ma wspólnego włączenie lub wyłączenie auto odtwarzania do oczytu płytki. Może jest coś nie tak z konfiguracją komputera

Domyślnie

nagrywarka w innym komputerze zachowuje sie identycznie - wogle nie widzi plyty, a testowane plytki cd w innych napedach dzialaja normalnie
    problem prawdopodobnie nagrywarka ma problem z odczytaniem pewnych sektorow na cd, jesli cd-r nie jest instalka tylko jakas zwykla plyta z danymi to normalnie pokazuje zawartosc, instalka albo nie chce sie uruchomic albo wogle nie widac plyty dziwne jest takze to: mam zrobiona kopie fable naped nie widzi ZADNEJ plytki

Domyślnie

Nie ma na co czekać. Do naprawy z nią

Domyślnie

bede im musial wyslac jakas testowana cd bo sprawdza na swoich albo na tloczonych i powiedza ze im wszytkie dzialaja
    a zauwazylem dziwne objawy jak wypalalem ice age 2 z obrazu - myslalem ze tak zabezpieczona ze blokuje instalacje wypalilem drugi raz z mniejsza predkoscia i to samo poszedlem do znajmomego - obie dzialaja, no to mysle sprawdze starsze - wiekszosc nie dziala (wypalone nie tylko na cd benq)chociaz zdazyly sie wyjatki, jeszcze kilka posprawdzam tylko na razie mam naped odpiety

Domyślnie

I jak wysłałeś nagrywarkę do serwisu?

Domyślnie nie czyta..

taa, wczoraj wyslalem, jeszcze porobilem kilka testow, mam glownie plytki benq gold ale nie dzialaja tez np emtec
    nawet zrobilem taki nr wlozylem plyte ktora nie chce dzialac, clonem zrobilem jej obraz - to dziwne bez bledow i problemow - obraz bez problemu w daemonie dzialal - wypalilem ponownie ta sama nagrywarka i wypalonej plyty juz nie widzial, a na drugim podlaczonym LG4167 dziala bez problemu
    wyslalem im plytke razem z napedem, zobaczymy co oni na to

dostalem nowa nagrywarke 2 dni temu - jest dokladnie to samo
    pierwszego dnia sprawdzilem plytke - po drugiej probie tak jakby zadzialala ale nie instalowalem wiec nie wiem czy instalacja bylaby ok
    ale niestety pozniej juz sprawdzalem ta plytke i kilka innych i te same objawy
    nie uruchamia autostrun z plyt,a jak wylacze autostart i pokaze plyte to wywala blad przy instalacji
    wogle to ta nowa przyszla z oryginalnym starym biosem
    zaladuje najnowszy zoabczymy
    sproboje tez przeinstalowac system - juz mi sie nie chce

przeinstalowalem i probowalem naped na prawie czystym systemie
    najwyrazniej jest to wina napedu
    albo wogle nie czyta plyty chociaz widac ze jest wlozona to jak ja otworze nic nie pokazuje - rozmiar, wolne miejsce 0
    jak juz uda sie przeczytac to instalacja wywala bledy zaraz po uruchomieniu
    mam kilka kopii gier - sprawdzalem min.na age of empire 3 (en), fable (en) ice age (en) - te nie chca sie odpalic (ice age bylo wypalone na dw1650 bez problemu)
    nie mam pojecia co robic
    moj stary naped lg 8x4x32 lepiej czytal

wlasnie po ponad 2 tygodniach oczekiwania dostalem z serwisu nowy naped tym razem dali wersje z boxa - z napisami itp
    niestety srodek pozostal bez zmian wiec i czytanie plyt takze bez zmian (wypalona plyte rozpoznaje jako czysta albo wogle nie widzi)
    poczekam chyba az sie w sprzedazy pojawia 1670 moze bedzie inna optyka cd to sproboje sie dogadac co do wymiany
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 06.Jun.2006 o 22:19 Powód: Używaj opcji EDYTUJ!

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Wysyłaj jeszcze raz na serwis. Trzy razy i możesz im podać numer konta na który mają zostać zwrócone pieniądze (im=albo sprzedawcy, albo BenQ, nie wiem).
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Szeregowy adamz ma szanse

Domyślnie

Z tego, co mi wiadomo Benq 1620, 1625, 1640 mają problemy z odczytem płyt Cd-r zapisanych w trybie RAW. Podobno jest to zabezpieczenie przed piractwem, jeśli nadal masz ten napęd to wypal płytkę normalnie DAO nie RAW lub DAO96. Nie wiem jak jest z Benq 1650 i 1655 bo nie posiadam

Domyślnie

hmmm no to z tym raw to juz nie wiem, mozna jakos sprawdzic w jakim trybie jest nagrane to sa plyty nagrywane glownie na starej LG 8x4x32, zrobie obraz i wypale bez raw - chociaz najdziwniejsze jest to ze obraz robie bez problemu a zainstalowac sie nie chce - ta sama plyta w tm samym napedzie;
    wlasnie dostalem odpowiedz z serwisu na moja propozycje wymiany 1650 na 1670 lub 1640 - 1670 na razie nie maja (chociaz wcale nie jestem pewien czy bym ja chcial - oprocz obslugi dvd-ram nic ciekawego) ale moga wymienic na 1640,

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Domyślnie

@mktiger nawet się nie zastanawiaj ! 1670 to kicha 1640 albo 1650 !

Domyślnie

adamz cholera gdzie laziles jak byles potrzebny, miales faktycznie racje tylko czemu tak pozno, niepotrzebnie tylko te napedy wysylalem - wypalilem obraz w trybie DAO bez RAW i poszla bez problemu. wiec dw1650 dolacza do grona nagrywarek nie radzacych sobie z odczytem RAW
    no i teraz mam dylemat czy zamienic 1650 na 1640

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Taaaaaaaaa, swoją drogą ciekawo się zachowują takie servisy, ostatno jak dzwoniłem (problemy z BenQ 1655) to nawet ich za bardzo nie obchodziło co się stało, mówią wysyłać i tyle, powinni się nazywać "zamiana nagrywarek", a nie serwis

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)