+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 29

Temat: LG GSA-4163B kontra Reszta Świata

Arekino
    Gość

Domyślnie LG GSA-4163B kontra Reszta Świata

W ciągu ostatniego miesiąca miałem okazję popracować na kilku nagrywarkach i dochodzę do wniosku że żadna nie jest w stanie zagrozić mojej LG GSA-4163B(bios 106A).
    Najpierw używałem równolegle Benq 1650 i okazało się że jakość nagrywanych płyt Verbatima jest przeważnie słabsza niż uzyskiwana na LG. Teraz mam Benq 1640 (3 różne biosy testowałem) i ten benek mimo peanów wypisywanych na temat wspaniałej jakości z jaką nagrywa, też nie był w stanie sprostać jakości uzyskiwanej na moim LG. Benq 1640 na płytach DVD+R jest porównywalny z LG, natomiast w przypadku DVD-R odstaje od LG zdecydowanie pod względem ilości błędów PI.
    Nawet patrząc gołym okiem na powierzchnie wypalonych płyt widać że LG wypala je w ładny i równomierny sposób. Benki wypalają nierównomiernie, przebarwienia itp.
    Nie wiem jak to się ma na płytach typu Śmiecie bo na owych nie nagrywam, tylko Verbatimy.
    Podobno nowe napędy LG nie dorastają 4163B do pięt.
    Planuję jeszcze spróbować z Pionierem 111.
    Dla zobrazowania załączam testy płyt DVD-R Verbatim nagrane na Benq 1640 i LG 4163B.
    Załączone obrazki Załączone obrazki LG GSA-4163B kontra Reszta Świata-lg-4163b.jpg   LG GSA-4163B kontra Reszta Świata-benq-1640-bsob.jpg  

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Niestety - nie miałem okazji zapoznać się bliżej z tym modelem LG, jednak z opinii wiem że był najbardziej udaną "szesnastką" LG. Potem już było tylko w dół.

Jeżeli masz możliwość, to poszukaj i pobaw się trochę Pioneer'em DVR-111, zobaczymy co wtedy powiesz o jakości zapisu LG.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Arekino
    Gość

Domyślnie

Dlaczego CDRlab nie przeprowadził testu GSA 4163B
    Przecież napęd jest dostępny np na Allegro.

Domyślnie

Kiedyś gdzieś o tym pisałem. To wszystko kwestia czasu. Gdy 4163 wszedł na rynek u nas jeszcze nie było gotowych procedur testowych.
    Gdy uż procedury były gotowe - 4163 był modelem starym, wychodzącym z rynku, wypieranym przez 4167.
    Jako że po prostu nie mamy czasu na test oldtimerów więc nawet tego modelu nie szukam. Za dużo się dzieje na rynku storage żeby cofać się...
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Szeregowy mmjot ma szanse

Domyślnie

No to żeby nie bylo za słodko posiadaczom LG
    Pożyczyłem od kolegi plytę SONY, uznawana za jedną z najlepszych i wynik jak poniżej:
    Załączone obrazki Załączone obrazki LG GSA-4163B kontra Reszta Świata-sony-x4x4lg.png  

Starszy sierżant slawekj ma szanse Avatar slawekj

Domyślnie

Sony.... i BenQ to kiepska para.
    Tak czyta te nośniki BenQ.
    Zupełnie inna jakość odczytu na Pioneerze i Plextorze.

-=MIXED CLAN=- VANT ma szanse

Domyślnie

hmm.....no 4163 to była całkiem fajna nagrywarka.
    Co do pięt to H20L zapowiada się ciekawie....obecnie testuję i wygląda obiecująco.
    Ostatnio edytowane przez VANT ; 06.Apr.2006 o 20:35
    My PC:
    MB: Gigabyte GA-7VAXP / CPU: AthlonXP 1700+@2600+ Mobile (odbl. mnożnik + RMClock) / RAM: 1536MB DDR 333MHz / GPU: Asus V9999GT/TD 256MB GDDR3 / HDD: WD-800JB + WD-1600JB + 2x Barracuda 7200/9 160GB / DVD-RW: Plextor PX-760A / DVD-RW: Pionieer DVR-111BK@111L / DVD-RW: Pionieer DVR-115D / Audio: X-Fi XtremeMusic / Fan: 2x Arctic Cooling Fan Pro2L TC / Power: Manchatan ISO-500DP 420W Dual Fan, Active PFC (by CWT).........

Szeregowy Brabus ma szanse

Domyślnie

Używałem LG GSA-4163B i podarowałem ją jako już sprawdzoną pewnej osobie, ale sobie kupiłem identyczną. Tak więc używam te nagrywarki już ponad rok czasu i uważam, że są naprawdę doskonałe, tym bardziej, że moją opinię potwierdził także serwisant z LG Polska, który stwierdził, że jest to najlepsza nagrywarka w ofercie LG. Nie produkuje jej się nigdzie i trudno ją dostać na rynku, ale zawsze ją warto nabyć choćby z drugiej ręki. Szczerze polecam, tym bardziej, że to właśnie ona wygrała bardzo szczegółowy test przeprowadzany przez Komputer Świat i CHIP i niech to za jej rekomendację posłuży

Arekino
    Gość

Domyślnie

mmjot - nie wiem czemu tak kiepsko nagrała ci się ta Sony. U mnie nagrywa się dobrze. W załączniku test. Tak więc nadal mi słodko.

Sobal - ja wiem że to już starszy model. Jednak test by się przydał, choćby dla porównania, czy zwykłej ciekawości i żetelności. A z tym szalonym pędem za nowościami to bym uważał. Nowe nie zawsze znaczy lepsze. Z tego co widzę nikt jakoś rewolucyjnej, nowej, kosmicznej technologii w nowych napędach nie wprowadza. Przeważnie to tylko odswieżanie oferty producentów i zabiegi marketingowe, a jakość nagrywania, kultura pracy i inne parametry często są gorsze.
    Załączone obrazki Załączone obrazki LG GSA-4163B kontra Reszta Świata-sony-na-lg-8x.jpg  

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Zgadzam się z Sobal-em. Po co robić testy sprzetu, którego nie można już praktycznie kupić?

Arekino
    Gość

Domyślnie

Ten sprzęt jest do kupienia i to w niskich cenach na wyprzedażach. Np. na Allegro jest kilkanaście ofert w cenach już od 119zł. Myślę że to dobry zakup, biorąc pod uwagę że nagrywa z lepszą jakością niż sprzęt dużo droższy. Śmiem też twierdzić że to sprzęt niezawodny gdyż nagrałem na niej osobiście już ponad 1000 płyt DVD i nadal sprawuje się bez zarzutu.
    Tak więc podtrzymuję swoją opinię że warto przetestować GSA-4163B. Choćby ze zwykłej fachowej odciekliwości i ciekawości jak wypadnie na tle innych. Czy nie po to tu zaglądamy

Domyślnie

Uważam, że nie ma sensu wracać do tego co już było. Mam świetną nagrywarkę to świetnie, ale myślę, że mało kto interesował sie oprócz Ciebie tym testem. Wysprzedaże na allegro to niezbyt pewne źródło zakupu. A sprzętem którego z sklepie dostać nie można mało kto się interesuje.

Arekino
    Gość

Domyślnie

No coż, w każdym razie może kilku użytkowników zwróci uwagę na ten napęd.

A teraz pytanie z innej beczki. Jako że GSA-4163B nie ma już w oficjalnej ofercie to czy w przypadku awarii na gwarancji dadzą mi w zamian kiepskiego 4166 ? Ma ktoś informacje na ten temat?
    Podobnie chyba będzie z Benq 1640 - w zamian dostałbym 1650.

Domyślnie

Dostałbyś nie 4166B, bo to model droższy i z obsługą LightScribe, ale 4167B.

Domyślnie

W przypadku gwarancji, niestety tak będzie. Nic na to nie poradzisz. To jest też kolejny argument, żeby nie testować nagrywarek, których nie można kupić w normalnej sprzedaży.

Szeregowy paradox ma szanse Avatar paradox

Domyślnie

Panowie bez przesady, ta nagrywarka jest do kupienia normalnie w sklepie. W ProLine jest za 145 i w srode ja zamowilem. Za chwilke bede ja mial. A test naprawde by sie przydal tym bardziej, ze jest w "top" najlepiej sprzedajacych sie artykulow
    Pozdrawiam.

PS. teraz jest za 139 nic tylko kupowac gwara 2 lata...
    Ostatnio edytowane przez paradox ; 10.Apr.2006 o 17:06

Arekino
    Gość

Domyślnie

No proszę, a jednak można.

Domyślnie

aktualizacja biosu do 106 i test
    plytka Sony DVD-R 16x
    I jedno male pytanko dlaczego nie moge przeprowadzic testu jakosci dysku na LG? sprawdzane na wersji 4.50 i wersji 4.11? na liteonie idzie bez problemu a na LG zonk
    Załączone obrazki Załączone obrazki LG GSA-4163B kontra Reszta Świata-ident-plytki.gif   LG GSA-4163B kontra Reszta Świata-liteon.gif   LG GSA-4163B kontra Reszta Świata-nagrywarka.gif  

Ostatnio edytowane przez paradox ; 10.Apr.2006 o 22:16
    Siła kobiet nie tkwi w tym co mówią, ale ile razy to powtarzają.

Domyślnie

a tu jeszcze test na DvdInfoPro
    na tym sofcie tez nie moge przetestowac plytki w LG
    Załączone obrazki Załączone obrazki LG GSA-4163B kontra Reszta Świata-dvdinfo.png  

Domyślnie

Cytat Napisał paradox
    a tu jeszcze test na DvdInfoPro
    na tym sofcie tez nie moge przetestowac plytki w LG
    To jest przecież najlepsza nagrywarka Coś mało tych nagrywarek na Proline, jeszcze dzień i już nigdzie ich nie kupisz. Jak więcej ludzi będzie mogło je kupić też będę za testem. Na razie to rarytas dla koneserów.

Arekino
    Gość

Domyślnie

paradox - nagrwyarka LG nie zwraca informacji o błedach więc nie przeprowadzisz na niej testu. Ja testuję na Benq 1640.

Szeregowy marcinas ma szanse

Domyślnie

Skąd wziąć bios 106A ? Oficjalnie znalazłem tylko 105.

Szeregowy Sebo ma szanse

Szeregowy marcinas ma szanse

Domyślnie

Dzięki bardzo, zaraz wgram.
    Mam 2 takie napędy i jeszcze się czaję na Pionka 111 i Plextora 760, tylko że na nazie brak...

Domyślnie

Cytat Napisał Arekino
    paradox - nagrwyarka LG nie zwraca informacji o błedach więc nie przeprowadzisz na niej testu. Ja testuję na Benq 1640.
    Dzieki, wiec czy ma sens testowanie nagrania na dvd litona? na nim nie moge zmniejszyc predkosci tylko max i nic mniej...

ps. 3 edycja posta, dopiero co wstalem, 19 -> co ja bede w nocy robil?
    Ostatnio edytowane przez paradox ; 11.Apr.2006 o 19:01

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)