BENQ 1655 Firmware:BCGB
http://service.benq.com.cn/UploadFil...mware_BCGB.zip
BENQ 1650 Firmware:BCFC
http://service.benq.com.cn/UploadFil...mware_BCFC.zip
*edit* zastanawia przeskok w literkach biosow i hm...datowanie pliku
BENQ 1655 Firmware:BCGB
http://service.benq.com.cn/UploadFil...mware_BCGB.zip
BENQ 1650 Firmware:BCFC
http://service.benq.com.cn/UploadFil...mware_BCFC.zip
*edit* zastanawia przeskok w literkach biosow i hm...datowanie pliku
Ostatnio edytowane przez garrett ; 07.Apr.2006 o 13:16
to jest oficial czy beta![]()
a jednak oficial
http://service.benq.com.cn/DriverDow...&ProductID=490
Narazie sprawdziłem jak działa na nowym biosie korekcja błędów na CD i niestety jest tak samo, czyli wywala błąd CRC, podczas gdy na ponad dwuletniej nagrywarce CDRW płytka kopiuje się bez problemów.Zobaczymy jak będzie z nagrywaniem DVD ale dopiero jak kupię jakieś płytki.
moje nero informuje,ze pliki sa zapisane a płytka jest pusta.co robic?
O wreszcie! Wielkie dzieki za link. Zaraz wgrywam i zaczynam skromne testy.
Gdzie te rzesze ludzi marudzacych, ze nie ma nowego FW
Zaraz sobie sciagne ale potestuje innym razem, bo dzisiaj szkole mam.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
BARTON XP-M 2800+@3200+, Pentagram Q-80 AlCu, Asus A7N8X-X, 2x256 DDRAM Hynix D43, GigaByte Radeon 9550 378Mhz/500Mhz, Samsung 160GB 8MB SP1614N, LG 52x, LG GCE-8320B@8400B, BenQ DW1655, Chieftec GPS-350EB-101A BIG FAN
Clio WebPage <--[iRiver iMP-350]--> Ralph WebPage
Co to jestJak to działa
Skąd to ściągnę
Gdzie to znajdę
Ludzie zacznijcie używać GOOGLE
EXTREME DVD+R 4x (fw BCGB) :
1. Qscan 8x
2. Burn 4x SB OFF
3. Burn 8x (overspeed) oczywiście SB ON
Tak na gorąco to jeśli chodzi o błędy PIE/PIF to nie widzę różnicy z poprzednim biosem, za to jitter wydaje się znacznie niższy, oczywiście nie chcę wyciągać jakiś konkretnych wniosków na podstawie dwóch testów, ale jak pisałem to pierwsze wrażenie.
VOBIS DVD-R 8x :
1. Qscan 8x
2. Burn 8x plik testowy nero, SB ON
3. Disc quality
Dla porównania palony na DW-1655 BCDB :
http://www.cdrlab.pl/forum/showpost....22&postcount=4
No to teraz ja![]()
VERBATIM DVD+R 16x Lightscribe v1.2 palony 8x na biosach BCDB oraz BCGB
Ja wstępnie widzę, że mój benek 1650 robi trochę mniej błędów PIE i PIF oraz jitter jest mniejszy. Ciekawe dlaczego jest różnica w oznaczeniu firmware modelów 1650 i 1655. 1650 ma literę F, a 1655 G.
VERBATIM DVD+R 16x :
Nadal maksymalna prędkość nagrywania przy SB ON to 12x.
1. Qscan 16x
2. Burn plikiem testowym nero, SB ON
3. Disc quality
Jaką masz konfigurację kompa? A może to wina wydajności systemu? Ewentualnie oddaj nagrywarkę do serwisu szkoda czasu, niech naprawiają.
(ciach) Nadal maksymalna prędkość nagrywania przy SB ON to 12x.
U mnie jest również max x12. Myślę, że to jest spowodowane ograniczeniami
szyny IDE - UDMA33.
Mnie to nie przeszkadza ale fakt, że tak nie powinno być
To nie problem konfiguracji, przy SB OFF bez problemu nagrywa 16x, przy wcześniejszym biosie oraz na DW-1640 przy SB ON max. prędkość nagrywania to 12x.
Czyli nie jest to wina konfiguracji, oraz szybkości szyny IDE. Być może gdzieś w nagrywarce jest błąd? U mnie np. mimo wyłączenia SB dla nośników znanych, przy prędkości nagrywania x4 SolidBurn jednak się włącza.
Zgadza się, są płyty które przy prędkości nagrywania 4x są dodawane do bazy SB mimo tego że kod nośnika znajduje się w firmware, są też takie które są w firmware i przy prędkości nagrywania 4x nie są dodawane do bazy SB, od czego to zależy ? Nie mam pojęcia.Napisał punisher
VERBATIM DVD+R 16x (MCC004) kod znajduje się w fw.
Przed testem baza SB została wyczyszczona, ustawienia defaultowe, burn 4x DVDDecrypter, nośnik zostaje dodany do bazy SB.
EDIT: Zauważyłem że jak płyta jest dodawana do SB lub mamy ustawione SB ON to dioda podczas nagrywania szybko miga ( mniej więcej 2-3x/s), jeśli SB nie uaktywnia się podczas nagrywania to dioda miga wolno (około 1x/s).
Ostatnio edytowane przez melag ; 09.Apr.2006 o 14:46
A już myślełem, że tylko mój benek ma taką przypadłośćZauważyłem, że takie dziwne rzeczy dzieją się w przypadku nagrywania płyt DVD+R przy "minusach" takie zjawisko nie występuje. Dzięki za info jak rozpoznać czy SolidBurn się uaktywnia. Do tej pory nie zwróciłem na to uwagi.
Ile plytek może zapamiętać SB ?
A swoją drogą zamieszczam testy na najtańszej płytce DVD-R BLUPOP zrobione przez QSCAN na różnych firmware - BCDB/BCGB..
Testy wypadają na kożyść BCDB..
Zależy jakie strategie dla nośnika są przewidziane w firmware.Napisał melag
Dla MCC004 strategie są dla prędkości od 6x do 16x jeśli dobrze pamiętam.
W każdym razie wygląda to tak, że dla napędu nośnik jest znany jeśli jego kod i prędkośc zapisu odpowiadają temu co ma w firmware. Jeśli dana prędkość zapisu odbiega od strategii przewidzianej w firmware to SB traktuje wtedy nośnik jako nieznany.
Witam, jestem tu pierwszy raz posiadam od pewnego czasu Benq 1650 no i jestem rozczarowany tz. zawsze uzywałem napedów Lg nigdy mnie nie zawiodły nagrywarka cd-rw lg raz mi tylko zwaliła płytkę i to notabene LG, a tu mak 2 miech Benq-a i zwalił mi 3 płytki DVD+ Titanum i co gorsza nie radzi sobie z CD-RW Dysan 16-24? ciągle nagrywa z błędami na nią i czasami wcale nic nie nagrywa ja i na inne cd-r np. Datex
z Lg nie było takich jazd ostatnio chciałem przegrać sobie Heros II bo płyta była mocno już zjechana zrobiłem obraz Alcohl-em było niby kilka błędów odczytu ale to pewnie tak mniało być (zabezpieczenie) lub rysy na płycie no i potem chciałem wypalić na cd-rw Dysan oczywiście w połowie się wysypało wsadziłem cd- Datex no i pod koniec też się wysytało ponowiłem i kolejna płyta do kosza
wsadziłem stare LG cd-rw i wszystko poszło jak należy
najlepsze jaja to miałem takie, że Benq niby mi nagrywa płytę cd a potem okazuje się, że nic nie robił
po restarcie kompa wszystko wróciło do normy i czy wy też tak macie, że jak jest w napędzie płytak to dioda cały czas się świeci chodz napęd nic nie robi
czy ten ty tak ma
byłem ostatnio u kolegi który kupił DVD-RW LG nagrywał mi filmy i w tym czasie przeglądał www i dotadkowa miał film zapuszczony i wszystko narało się ok a ja boję się myszki dotknąć kur...? czy ten typ tak ma czy mi się szrot trafił
no i te ATA 33 to jakaś paranoja?
pozdrawiam piotr_the![]()
Ostatnio edytowane przez piotr_the ; 10.Apr.2006 o 17:30
Nie do końca jest tak jak piszesz, poniżej screen z MCSE.Napisał momo101
@Slawekj najnowszy MCSE obsługuje DVR-111![]()
Chyba po raz ostatni dostaliśmy od Benq nowy firmwareWątpię, czy liteon będzie chciał usprawniać konkurencyjne i lepsze od liteon-a napędy.
![]()
czy mi ktos odpowie bo nie wiem czy mam zwalon czy mam zwalona nagryware czy wszystkie tak mają chodź powiedzcie czy pali sie wam cały czas ta dioda zielona jak jest płytak w środku i czy ata 33 to tak ma być, no i czy też maciwe problemy z nagrywaniem cd-r i z tanimi płytakami?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)