+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wybór nagrywarki DVD - BenQ czy NEC?

Szeregowy LPKorn3324 ma szanse

Question Wybór nagrywarki DVD - BenQ czy NEC?

witam, mam pytanie otóż zamieżam kupić nagrywarkę dvd i z tego co dotąd przejrzałem to w zasadzie 3 firmy produkują godny uwagi towar czyli benq, nec i pioneer. Pioneer od razu odpada bo jakoś nie widze w sklepach konkretnych modeli ten firmy za to jest masa benq i nec'ów.

tak też wybrałem wstępnie BenQ DW1650 i NEC ND-4550A

moje wymaganie nie są jakieś wybredne po prostu niech dobrze nagrywa płytki DVD +/- R (głównie nośniki verbatim/tdk/benq ) i w miarę szybko. Do tego fajnie by było gdyby był możliwie cichy choć to nie jest główne kryterium. i oczywiście żeby trzymał się jakiś czas, a nie padł po miesiącu. Dodam, że nie wypalam za dużo płytek.

Który z tych napędów byście zarekomendowali? czytałem wiele dobrego o BenQ i póki co właśnie ten model zamierzam kupić .

A i jescze jedna sprawa- BenQ DVD+/-RW DW1655 LightScribe. czy opłaca się dać te 50 zł więcej i mieć bajerek jakim jest LightScribe? W sumie fajna rzecz, że można na płytce wypalić nadruk ale czy rzeczywiście sprawadza sie to w rzeczywistości? Czy tylko nagra sie pare płytek z nadrukiem, a potem zapomina sie o tej funkicji?

z góry thx za odpowiedzi

Starszy szeregowy noodles ma szanse

Domyślnie

Jeśli chcesz nagrywać kilka porządnych płyt miesięcznie to tak naprawdę większość nagrywarek sie nada i którą byś nie wybrał będziesz zadowolony. Nie spotkałem nagrywarki która by źle nagrywała na Verbatimach. Nie spotkałem też modelu o którym można by powiedzieć "nigdy się nie psuje". Dwuletnia gwarancja pozwala byc spokojnym o nagrywarke. Light Scribe to twoja decyzja bo ty wiesz najlepiej czego potrzebujesz. Moim zdaniem nie warto bo jeśli ktoś potrzebuje umieszczac obrazki na płytach to lepsza jest drukarka atramentowa z opcją drukowania na płytach. Trzeba zainwestować kilkaset złotych ale nadruki są śliczne i szybkie.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A może zamiast LightScribe wybrać LabelFlash? Ta technologia jest w nagrywarkach NEC (oraz niedługo w Pionku).
    Ja polecam NEC 4570 lub 4571 (ten drugi napęd posiada LF). Nagrywarki NEC dobrze wypalają płytki, nawet te z dolnej półki, ale mają słaby mechanizm korekty błędów, tzn. w przypadku płyt mocno porysowanych lub słabo nagranych mogą wystąpić problemy z i ich odczytem.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

to chyba tą opcję nadruku na płytkach sobie odpuszczę. Teraz pytanie czysto teoretyczne:

BenQ DVD+/-RW DW1650 bulk black + soft
    155,-
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25262

cena tej nagrywarki jest odpowiednia?

Szeregowy szybki_gumis ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    ...... Nagrywarki NEC dobrze wypalają płytki, nawet te z dolnej półki, ale mają słaby mechanizm korekty błędów, tzn. w przypadku płyt mocno porysowanych lub słabo nagranych mogą wystąpić problemy z i ich odczytem.
    Od razu napisze, że nie mam tej nagrywark (właśnie zastanawiam się którą kupic) ale na stonce http://cdrinfo.com w teście neca napisali

"The NEC ND-4550A has a strong error correction mechanism and managed to read all of our discs successfully, without errors."

No i człowiek jest w kropce jak jest naprawde

Starszy szeregowy noodles ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Nagrywarki NEC dobrze wypalają płytki, nawet te z dolnej półki, ale mają słaby mechanizm korekty błędów, tzn. w przypadku płyt mocno porysowanych lub słabo nagranych mogą wystąpić problemy z i ich odczytem.
    Może te wcześniejsze NEC'e dobrze wypalały tanie płyty bo mój NEC 4570 tanie płyty nagrywał słabiutko. Na CDRinfo jest wątek z testami jakości zapisu.
    Do tanich płyt moim zdaniem dobre są BenQ 1650 i Pioneer 111.

Cytat Napisał LPKorn3324
    cena tej nagrywarki jest odpowiednia?
    Dobra cena, dobra nagrywarka

Domyślnie

ok dzięki za doradzenie, kupiłem BenQ. Wszytsko jest ładnie pięknie wypaliłem 2x dvd- verbatima 16x (dvd+r) i tdk 16x (dvd-R). Jedyne co mnie trochę zmartwiło to kopiowanie cd, kopiowalem windowsa z cd na hdd i poszło to o minutę dłużej niż na moim napędzie dvd lite-ona. Poza tym wszystko gra.
    Jedyne co mnie męczy to ten pakiet Qsuite i technologia solid-burn. Z tego co wyczytałem za jej pomocą można nauczyć nagrywarkę jakie nośniki ma nagrywać z jaką prędkością czy jakoś tak. Jak by ktoś zarzucił linka do opisu tego pakietu byłbym bardzo wdzięczny

------\

dziś pobawiłem sie tym qscanem i zastanawia mnie wiarygodność tego programu:

pierwsza fotka to DVD+R BenQ 8x- qsuite pisze, że nie można nagraćjej z pr. 8x
    druga to Imation DVD+R 4x i również zapis z pr. 4x jest ponoć niezalecany

czy te testy można traktować powaźnie czy tak z przymróżeniem okaz
    Ostatnio edytowane przez LPKorn3324 ; 22.Apr.2006 o 11:16

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)