+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: Czyszczenie optyki nagrywarki DVD - Jak? Czym?

Arekino
    Gość

Domyślnie Czyszczenie optyki nagrywarki DVD - Jak? Czym?

Podejrzewam że uległa zabrudzeniu soczewka mojej nagrywarki DVD. Co możecie polecić do czyszczenia optyki? Płyta czyszcząca? Jeśli tak to jaka?

Dawno temu czyściłem soczewkę w moim starym napędzie CDROM przy pomocy wacika ze spirytusem. Zawsze skutkowało. Nie wiem jak to się ma do dzisiejszych napędów. Podobno plastikiowa soczewka może zmętnięć od spirytusu.

Arekino
    Gość

Domyślnie

Przeczytałem kilka opisów w sieci i doszedłem do wniosku że lepiej nie dotykać bezpośrednio soczewki napędu i nie traktować jej żadnymi chemikaliami. Rozkręciłem nagrywarkę i stwierdziłem że owszem, przez rok nazbierało się trochę kurzu. Obejrzałem pod lupą i w mocnym oświetleniu soczewkę lasera. Okazało się że były na niej dwa pyłki kurzu. Wydmuchałem z całego napędu kurz z pomocą sprężonego powietrza pochodzącego z mych płuc . Szczególnie z soczewki i okolic. Po złożeniu napędu i nagraniu płyty okazało się że problem zniknął. Wyniki przed i po czyszczeniu zamieszczam poniżej. Jak widać dwa pyłki kurzu mogą znacząco pogorszyć jakość zapisu. Ilość błędów PIF zmniejszyła się kolosalnie.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Czyszczenie optyki nagrywarki DVD - Jak? Czym?-przed.jpg   Czyszczenie optyki nagrywarki DVD - Jak? Czym?-po.jpg  

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Można przeczyścić alkoholem izopropylowym. Spirytus jest trochę za mocnym rozpuszczalnikiem, choć wielu go stosowało z powodzeniem.

Według rad serwisu ricoha, sprzed paru lat co prawda, wystarczy użyć wody destylowanej i delikatnej sciereczki, króra nie zostawi paprochów na czyszczonej optyce. Jak już sam zauważyłeś, taki paproch może sprawić że po będzie gorzej niż przed czyszczeniem, więc twój pomysł z lupą jest OK
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Starszy szeregowy noodles ma szanse

Domyślnie

Pan serwisant od optyki powiedział mi kiedys że czyszczenie oczka lasera jakąkolwiek odmiana waty to śmierć lasera. Wata/waciki to po prostu delikatniejsza odmiana szkła i matuje soczewkę. Tylko alkohol izopropylowy i delikatna tkanina.

Arekino
    Gość

Domyślnie

W sieci ludzie często piszą że uzywają patyczków z watą do czyszczenia uszu. Takim patyczkiem czasem usuwam jakieś paprochy z płyty i nieraz zauważa sie małe rysy jakie ta wata zostawia na płycie. Podobne zarysowania zapewne powstaną na soczewce z tworzywa sztucznego(a z niego robi się teraz optykę napędów). Myślę że czyszczenie mechaniczne soczewki to ostateczność. Podobno na soczewce są tez nanoszone warstwy filtrów itp, które można uszkodzić alkoholami.

Domyślnie

Cytat Napisał noodles
    Pan serwisant od optyki powiedział mi kiedys że czyszczenie oczka lasera jakąkolwiek odmiana waty to śmierć lasera. Wata/waciki to po prostu delikatniejsza odmiana szkła i matuje soczewkę. Tylko alkohol izopropylowy i delikatna tkanina.
    Ten serwisant chyba słyszał tylko o wacie szklanej hehe
    Normalna wata jest przecież z bawełny, tyle że nie ma struktury ścisłej i może pozostawiać jakieś farfocle.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Ja tam nie wiem co słyszał pan serwisant ale w robocie był szatan. Ożywiał każdy sprzęt. Ja mu wierzę nawet jak powie że wata jest robiona z pajęczyny i porannej mgły.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał noodles
    Ja tam nie wiem co słyszał pan serwisant ale w robocie był szatan. Ożywiał każdy sprzęt. Ja mu wierzę nawet jak powie że wata jest robiona z pajęczyny i porannej mgły.
    jeśli wierzysz w takie gusła to nie na tym forum szukaj odpowiedzi i udzielaj rad , myślę że jest jakieś forum typu " czary - mary "
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    jeśli wierzysz w takie gusła to nie na tym forum szukaj odpowiedzi i udzielaj rad , myślę że jest jakieś forum typu " czary - mary "
    Nic z tego. Zostaję.

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Czym czyścić o to jest pytanie.

- jeśli napęd jest na gwarancji (plomba) pozostaje sprężone powietrze.
    - jeśli napęd jest po okresie gwarancji również używamy sprężonego powietrza, ewentualnie jeśli podejrzewamy większe zabrudzenie alkohol izopropylowy w ostateczności spirytus i ściereczka do czyszczenia okularów.

Nie używamy dezodorantów, wód toaletowych, denaturatu, płyt czyszczących dostępnych w handlu, również nie jestem zwolennikiem waty, wacików, ścierek bawełnianych.

Domyślnie

Cytat Napisał noodles
    Nic z tego. Zostaję.
    Noodles - nic nie mam do tego serwisanta, wierzę że jest dobry w tym co robi, ale przy okazji opowiada bajki.

Tak w ogóle, to czyszczenie optyki to wyższa jazda. Na gwarancji wiadomo, nie otwierasz napędu więc tylko sprężone powietrze, ale po gwarancji możesz już pokombinować.

Płyty czyszczące czynią więcej szkody niż pożytku, im tańsze tym więcej. Nigdy nikomu ich nie polecałem.

Normalne czyszczenie to też stosunkowo prosta rzecz, wiadomo czym nie robić i jak nie robić.
    Schody zaczynają sie jeśli soczewka jest zanieczyszczona czymś innym niż zwykły kurz. Najgorsze są osady kleiste, typu np dym z papierosów, a to nie jest wcale takie rzadkie. Wtedy normalne procedury zawodzą, trzeba użyć jakiegoś rozpuszczalnika i jeszcze trzeć soczewkę. One wcale tak łatwo nie schodzą i można uszkodzić/zetrzeć soczewkę. Lepiej chyba dłużej trzeć niż uzyć za mocnego rozpuszczalnika, ale przy dzisiejszej delikatności optyki może się to skończyć tak czy owak źle. Jednak jeśli napęd jest stary zwyczajnie 'nie chodzi', no to nie mamy dużo do stracenia.
    No ale to są przypadki ekstremalne, może nie częste ale jednak zdarzaja się.
    Czego nikomu ani sobie nie życzę
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Cytat Napisał grzeniu
    Noodles - nic nie mam do tego serwisanta, wierzę że jest dobry w tym co robi, ale przy okazji opowiada bajki.
    Może opowiedział złą bajkę o tym skąd pochodzi wata (w końcu to elektronik a nie chemik) ale bajka żeby trzymać tą nieszczęsna watę z dala od optyki ma już jak najbardziej prawidłowy morał co potwierdza kilka dyskutujących osób. O płytach czyszczących tez miał bardzo złą opinie. Na szczęście nie mówił z czego są zrobione bo znowu narobiłbym sobie obciachu.

Domyślnie

jeśli chodzi o płyty czyszczące to przekonałem się na własnej skórze jakieścztery lata temu , wyczyściłem nagrywarę cd tak skutecznie że teraz służy jako części zamienne ( śrubki , rolki , kółeczka ) z obudowy zrobiłem podstawkę pod kufel , to włosie na płytce było twarde jak w szczotce do butów , ale brak doświadczenia zrobił swoje , dzisiaj śmieje się z tych sprzedawców-serwisantów , którzy nadal wciskają kit na temat skuteczności płyt czyszczących
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Starszy kapral Miho ma szanse Avatar Miho

Domyślnie

Ja czyściłem kilkukrotnie 2 nagrywarki. Neca i Pioneera. Chusteczka higieniczna ( oderwany kawałeczak narożnika )+ alkohol izopropylowy. Soczewki były pokryte brudem z dymu papierosowego. Dość mocno-jak się okazało pop przetarciu. Nie wiem czy to prawidłowa metoda-generalnie skutek jest taki że nagrywarki działają bezproblemowo nadal. Tak samo czyściłem stacjonarne DVD Pioneera. Skurczybyk czytał wszystkie nagrywane płyty, a tłoczone - co 3-4.Teraz jest już ok.
    Ostatnio edytowane przez Miho ; 25.Apr.2006 o 08:48

Szeregowy ppppppppawlo ma szanse

Domyślnie A co z radiem samochodowym ???

Mam radio samochodow pioniera modleu nie pamietam na CD /mp3.
    Mam z nim problem a mianowicie podaczas jazdy po polskich (nie rownych) drogach plyta sie zacina i muzyka przestaje grac! co mam zrobic ? Pomocy.Piszcie na forum albo na gg. 6699454 z gory wielkie dzieki !

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

Cytat Napisał ppppppppawlo
    Mam z nim problem a mianowicie podaczas jazdy po polskich (nie rownych) drogach plyta sie zacina i muzyka przestaje grac! co mam zrobic ? Pomocy.Piszcie na forum albo na gg. 6699454 z gory wielkie dzieki !
    napisz do ministerstwa zeby dziury polatali albo zmien radio

co do plytek czyszczacych... z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze to czy optyka zdechnie czy zalezy od tego na jaka plyte czyszczaca sie trafi... zarowno z dolnej jak i gornej granicy cenowej... poprostu rozne sa technologie wykonania (czyt. uzyty material) obecnie jestem w posiadaniu jednej i narzekac nie moge poniewaz skutecznie uzylem jej na kilku napedach i na pogorszenie ich dziala nie moge ... ale jak wiadomo znajda sie zarowno zwolennicy jak i przeciwnicy takiego rozwiazania :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Domyślnie

Cytat Napisał ppppppppawlo
    najpierw podaj model , jeśli to nie jest stary model to masz napewno skopany system antywstrząsowy , jeśli radio jest na gwarancji to zapinaj do sklepu , jeśli nie masz gwarancji to proponuje tani przegląd w jakimkolwiek serwisie
    Pozdrawiam

stary wyga NevtoNx ma szanse Avatar NevtoNx

Domyślnie

witam
    no tak tylko IPA i specjalnie przygotowany czyścik z mikrofibry ;-] pomaga sprężone powietrze z dodatkiem IPA też ale IPA musi byc 99% czysta zero wody !
    CPUAthlon 6000+X2AM2 FOXCONN C51XEM2AA 4X1GB 800Mhz Patriot 2 HDD razem 1TB GPU PowerColor HD4850 coś tam...na LCD HYUNDAI 22" X220WD palnik BenQ 1640 Zasiłka HIPRO HP-W700WC3 LF rev3 COOLER AC PRO64+ i 7 wentyli Nutka z kompa leci na Yamaha A-960 I M60 I małe klumieńki 2x300W 8ohm a reszte to olewam ;-]

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)