Przeniosę się tu z działu "Nośniki" żeby off-topa nie robić i szczegółowo opiszę sprawę.
Sprzęt jak w podpisie, DVD/RW jako master, CD/RW jako slave na tasmie 80 żył na drugim kanale IDE, ASPI ok, DMA on, płyta główna ASUS na chipsecie VIA KT600 + VT6237, najnowsze sterowniki do chipsetu (sterowniki poszczególnych kanałów IDE pozostają systemowe), do nagrywania Nero 6.6.1.4 (dla testów zainstalowałem też najnowszą "siódemkę").
Na NEC'u nagrałem już kilkanaście płyt CD i DVD z wyjątkiem DVD "minusów" - bezproblemowo. Dopiero gdy chciałem wczoraj nagrać DVD+R z booktype na DVD-ROM zrobiło się nieciekawie:
- Gdy w Nero wybiorę aby automatycznie ustawił booktype (wybiera DVD-ROM), podczas finalizowania krążka cały program się wiesza i tylko twardy reset komputera pomaga.
- Gdy ustawię booktype na DVD-ROM poprzez NECWinFlash, cała operacja nagrywania kończy się niepowodzeniem (stosowny komunikat) i jednocześnie znika drugi kanał IDE - trzeba ponownie uruchomić kompa.
Zrobilłem zrzut ekranu tego drugiego przypadku + zapis loga. Wynika z niego, że DMA mam wyłaczone - co innego mówi Nero InfoTool i menadżer urządzeń (w załączniku). Kombinowałem z taśmami i nic, 5 płyt (3x TDK + Hawk + Mediatech) poszło się. Mam jeszcze DVD+RW EMTEC ale nie ma ona ochoty nagrać się jako DVD-ROM
. Innego firmware na razie nie ma... Może wina leży po stronie systemu ? (mam jeszcze postawionego Linuxa, może tam sprawdzić, k3b się nada ?). Nie bardzo mam ochotę na format, poza tym skończyły mi się płyty
. Zajmę się tym ponownie po długim weekendzie. Jakieś sugestie ze strony szanownych forumowiczów
? "Googlowałem" cały dzień w tym temacie i praktycznie niczego się nie dowiedziałem
.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem