Czy ktoś może mi wyjaśnic czemu dvd-rom zgrywa mi płyte 25 minut a nie 6 min.to już chyba 4 dvd-rom jaki sprawdzam i ciągle to samo. Dodam że nagrywarka działa normalnie i zgrywa płyte w 6 min. Prosze o wyjaśnienie tego bo nie mam już siły.
Czy ktoś może mi wyjaśnic czemu dvd-rom zgrywa mi płyte 25 minut a nie 6 min.to już chyba 4 dvd-rom jaki sprawdzam i ciągle to samo. Dodam że nagrywarka działa normalnie i zgrywa płyte w 6 min. Prosze o wyjaśnienie tego bo nie mam już siły.
Let's playWho is the better killer
Co to jest za napęd, jakie to płyty?
Sprawdź, czy masz włączone DMA dla napędów.
Czy podczas przerzucania plików masz włączonego antywirusa?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Mam włączonego Kasperskyego Antywira i Antyhakera ale to nie ma nic do tego bo na nagrywarce mogę zgrać tą samą płytke z pełną prędkością a tu to juz na ucho słychac że tylko zakręci płytką i sie nie rozpędza czyli kręci tak około prędkością 2-4x. a powinien iść do 16x.
Odpowiedz mi na pierwsze pytanie.![]()
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Mowa o napędzie dvd firmy LG a dokładnie 8163B testowałem też 8164B i to samo wcześniej miłem liteOna który zaczął tak robić i od tego się zaczeło. Myślałem że to wina płyty głównej i wymnieniłem na nówke, procesor też ale nadal to samo.
dzieje się tak z płytkami dvd bo jak włoże cd'ka to się rozpędza ładnie i wszystko gra ale z dvd jest kicha
Zobacz, czy masz włączone DMA dla tego napędu:
http://cdrlab.pl/article_wstep_1613_...yczne+DMA.html
Czasami nie masz podpiętego dvd-rom z dyskiem twardym?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
takiego błedu bym nie popełnił napędy są podłączone razem na jednej taśmie a twardy na osobnej. Płyta główna na nForce4 a poprzednio na Intelu 865PE
Jakieś jeszcze sugestiebo walcze z tym od dawna i nie wiem co z czym tak naprawde.
Podobno po kilu razach jakiś błedów odczytu windows przełącza DMA na PIO ale mi cały czas wyświetla że mam włączone DMA.
Edycja SEBAW & Riddick5: posty 3in1.
Ostatnio edytowane przez Riddick5 ; 13.May.2006 o 00:00
Na jakich płytach masz wolniejszy transferOryginalnych tłoczonych dvd np. z filmami, czy też innymi płytami dvd? Sprawdzałeś transfer w jakimś programie? Jeżeli tak to jakim?
Nec Hercules contra plures
Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
Nec 3540A
Bye plextor, Pioneer 112 rules
Wolno zgrywa nagrywane płytki dvd ale z tłoczonymi jest lepiej. Nie wiem czy ma to znaczenie ale te problemy pojawiły się krótko po tym jak zamontowałem sobie karte sieciową do internetu drogą radiową. Dzisiaj odłączyłem nagrywarke i pozostawiłem sam napęd na taśmie ale nadal było to samo. Transfer sprawdzałem programem Nero Speed Test. Używam windowsa xp z SP1.
Ostatnio edytowane przez Riddick5 ; 13.May.2006 o 10:15
Za rozwiązanie tej zagadki mogę zaproponować nagrode w postaci pendrive'a
Odinstaluj sterowniki od chipsetu (nForce) - reset kompa - i pozwól Windowsowi zainstalować systemowe.
Jak możesz, to umieść zrzut ekranu z Nero CD-DVD Speed - Benchamark.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Powiedz mi gdzie mam wrzucić ten zrzut ekranuna twojego maila czy jakoś na stronke forum
Wątpie czy odinstalowanie coś da bo odazu po zainstalowaniu windowsa nie wgrywając jeszcze sterów nForce'a też było to samo. Poprzednio na płycie Z chipsetem Intela też.
Czy jest możliwe że to jakiś konflikt między LG a BenQ? bo LG jest ma interfejs IDE a BenQ ATAPI. Ale po odłączeniu BenQ'a było to samo. Może jakoś inaczej podłączyć napędy no środku taśmy. na końcu, na master na slave, na kable select.
Edycja SEBAW: posty 2in1. Możesz edytować swoją wypowiedź, aby nie pisać post pod postem.
Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 13.May.2006 o 10:49
Włóż jakiś nagrany nośnik do napędu. Odpal program i w teście Benchamark kliknij na Start. Poczekaj aż program zakończy testowanie płyty. Potem klikasz na ikonę dyskietki (jest na górze programu) i zapisujesz na dysku test.
Aby wkleić rysunek na forum, to kliknij na Odpowiedz i tam znajdziesz funkcję Dodaj załącznik. Resztę sobie juz poradzisz.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
a jesteś w stanie coś wywnioskowac na podstawie tego testu![]()
Zrób, to co napisałem.Napisał Riddick5
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Narazie jestem w pracy ale jak wróce do domu to zrobie test ok. godz. 15
zrobiłem już testy zaraz dam screeny
Oto Wyniki.
Zrobić jeszcze jakieś testy?
Raczej niemożliwe. Interfejs IDE i ATAPI oznacza to samo. Sprawdź co będzie jak wyciągniesz z kompa kartę sieciową. Jeżeli problemu pojawiły się po jej zainstalowaniu, to zrób eksperyment, czy jej odłączenia coś pomoże.Napisał Riddick5
Nec Hercules contra plures
Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
Nec 3540A
Bye plextor, Pioneer 112 rules
Więc tak. Porównałem ten wynik z testem na pewnej stronie. Okazało się, że 'i tam' prędkości odczytu nośnika są bardzo niskie. U ciebie test rozpoczął się od niskiej prędkości i skończy na ok. x6. Napęd korzysta w tym przypadku z metody CAV. Jeżeli coś nie tak by było z odczytem, to test wyglądałby jak trawa. W teście wyskoczył błąd, ale nie biorę tego pod uwagę, bo jak wcześniej pisałem, taka sama prędkość odczytu była w teście. Należy pamiętać jeszcze, że ten napęd nie jest nowy, więc prędkość odczytu 16x dla płyt dvd dotyczy się tylko DVD-ROM jednowarstwowych, a nie płyt dwuwarstwowych i zapisywalnych.Napisał Riddick5
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Myslę, że jeżeli:
- masz prawidłowo zainstalowane ASPI
- włączony tryb DMA
- prawidłowe ustawienia w biosie
... koniecznie zaintaluj Sp2 (piszesz że korzystasz z XP Sp1), a następnie najnowszy sterownik chipsetu nForce4.
Skoro taki wolny transfer masz przy odczycie płyt DVD nie z jednego, ale z kilku napędów, odpada tu problem uszkodzenia napędu.
" Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ... "
Jak znam życie, to ja się niespotkałem z napędem DVD-ROM, który osiąga swoje deklarowane przez producenta 16x - jak już dociągnie do 8x to jest w zasadzie cud (niemówiąc oczywiście o płytach RW), a że to w dodatku LG, więc wszystko mówi za siebie..
Wiesz? Chyba masz całkowitą racjęNapisał anabolo
![]()
" Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ... "
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)