+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Problem z NERO - buffer underrun - bufor zbyt duzy

Szeregowy kinimod ma szanse

Domyślnie Problem z NERO - buffer underrun - bufor zbyt duzy

Witam
    Mam problem z nagrywarka DVD LIte-On podczas nagrywania plyt DVD+R - program Nero wyrzuca komunikat o buforze ze jest za duzy i konczy nagrwanie na samym poczatku, natomiast zwykle plyty nagrywa normalnie.
    Mam starsza wersje plyty Soltek z procesorem Duron 800 MHz.

Zamieszczam dwa zdjecia: jeden z komunikatem z nero a drugi o aspi, bo z tego co czytalem na forum instalacja aspi powinna pomoc, niestety jest to samo. Czy ktos wie o co chodzi i co mozna w tym temacie zrobic?
    Za pomoc z gory serdecznie dziekuje.

Pozdrawiam Dominik G.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z NERO - buffer underrun - bufor zbyt duzy-problem_dvd.jpg   Problem z NERO - buffer underrun - bufor zbyt duzy-aspi_check.jpg  

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Prawdopodobnie masz problem z dyskiem twardym.
    Jest zbyt wolny.
    Moze defragmentacja pomoze.
    Jesli nie to poddziel dysk na dwie partycje pierwsza mala
    ale wystarczajaca by zmiescic pliki do nagrania na DVD.

Domyślnie

Niestety ale to nie to, bo dysk jest podzielony na 3 partycje... Prosze o kolejne rady i pomysly

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Powinienes wiecej napisac:
    Wersja Nero
    Typ dysku twardego , rodzaj tasmy 80 czy 40, dma mode
    Co to znaczy ze zwykle plyty nagrywa, jakie to sa te zwykle
    Ile masz miejsca na partycji na ktorej jest bufor i obraz
    plyty i temporary dla Nero

Jaki jest transfer partycji z danymi do nagrania
    kopiujesz z dysku czy w locie
    Jaki jest rozmiar danych do nagrania
    Ile masz ramu wolnego

Domyślnie

Probowalem ustawiac nagrywarke na roznych kanalach, podpinalem nagrywarke nawet razem z dyskiem i nic, ciagle jest ten sam problem, a nawet czasami w ogole niedziala.

Obecnie nawet zmienilem kabelek na nowszy model czyli na 80 zylowy i to samo...

Zainstalowalem ForceAspi 1.7 i tez nic niepomoglo...

Zamieszczam info z NeroInfo odnosnie mojego sprzetu oraz konfiguracji kanalow IDE - moze pomoc w analizie tego problemu

Odnosnie wersji Nero to uzywam najnowszej 7.2.0.3 i ciagle jest ten sam problem, nagrywa zwykle plyty do 700 MB a plyty DVD za kazdym razem pojawia sie komunikat ze bufor jest za duzy

Mam system Win XP a moj komp ma 392 MB ramu. Mam plyte Soltek z chipsetem VIA

Jak jeszcze sa Wam potrzebne jakies informacje to smialo piszcie...dla mnie najwazniejsze aby problem sie rozwiazal.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z NERO - buffer underrun - bufor zbyt duzy-konf.jpg   Problem z NERO - buffer underrun - bufor zbyt duzy-sprzet.jpg  

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Chyba DMA nie masz w ogóle włączonego.
    Poczytaj poniższy artykuł:

http://www.cdrlab.pl/article_strona_1613_1.html

Przydałoby sie też bios zaktualizować, bo ten co masz to chyba najstarszy z możliwych:

http://www.liteon.ab.pl/d/fw/DR16MS0M.zip

Dla pewności przed nagrywaniem odepnij CD-RW i zostaw na taśmie tylko DVD-RW.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 21.May.2006 o 20:40

Domyślnie

No dobrze przeczytalem ten artykul i jeszcze pare innych, tylko niech mi ktos powie jak mam w WinXP wlaczyc ten tryb DMA lub sprawdzic czy jest On wlaczony

Domyślnie

Mój komputer-> Właściwości-> Sprzęt-> Menedżer urządzeń-> Kontrolery IDE/ATA-> Podstawowy, lub pomocniczy ( w zależności gdzie masz podpięty napęd)-> Właściwości (albo klikasz dwa razy)-> Tryb transferu (jakie są dostepne- tu możesz ustawić DMA) i Bieżący tryb transferu ( tu system podaje, czy napęd chodzi w trybie DMA, czy PIO).
    Pozdrawiam.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Wszystko jasne -twoja płyta obsługuje tylko UDMA 66 (ATA 4) - bo masz płytę główną na południowym 686A. (Wersja B dopiero obsługiwała UATA-5). Jeśli do tego masz jakiś stary powolny dysk (bufor 2 mega, 5400obr/min) to przy prędkości 12x może pojawić się problem z odpowiednim dostarczeniem dużej ilości ciągłego strumienia danych -do tego buforu w pamięci RAM - masz trochę RAMu jak na ten sprzęt, więc zmień w NERO u stawieniach opcje BUFORU DODATKOWEGO z automatycznego na ręczny - 80 MB powinno wystarczyć - jak dalej będą to zmniesz wartość nawet do 30-40 MB. A i na tym sprzęcie nienagrywaj raczej więcej niż 8x - chyba, że masz szybki dysk do 12x jest realne - 16x już na pewno nie A i oczywiście sprawdź to DMA - zrobisz to prosto uruchamiając programik Nero CD-DVD Speed i tam zrób test TRANSFER Z KONTROLERA - jeśli jest poniżej wartości 21 MB, to masz na bank wyłączone DMA - lub jeśli oscyluje w granicy 15 MB to masz włączony tryb Ultra DMA 1 (a nie 2 - LIteOn DVD pracują standardowo w trybie UDMA 66).
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 22.May.2006 o 09:11

Domyślnie

@anabolo nie do końca sie z Tobą zgodzę.
    Ja nagrywałem DVD x 16 na NEC ND 3540A oraz Benq DW 1640 na kompie:
    Celeron 700 Mhz, 128 SDRAM, aczkolwiek z niezłym HDD - Seagate Baraccuda IV 7200RPM - 40 GB. OS to Win 98.
    Nie było większych problemów z nagrywaniem x 16, a tym bardziej np. x 8 i x 4
    Nero było na ustawieniach domyślnych.

Domyślnie To się zgódź :P

Cytat Napisał madmax2
    @anabolo nie do końca sie z Tobą zgodzę.
    Ja nagrywałem DVD x 16 na NEC ND 3540A oraz Benq DW 1640 na kompie:
    Celeron 700 Mhz, 128 SDRAM, aczkolwiek z niezłym HDD - Seagate Baraccuda IV 7200RPM - 40 GB. OS to Win 98.
    Nie było większych problemów z nagrywaniem x 16, a tym bardziej np. x 8 i x 4
    Nero było na ustawieniach domyślnych.
    Wszystko zależy jaki kontroler był zainstalowany A tego nienapisałęś - pod FCPGA 370 płyty były zazwyczaj oparte na mostakch 686B - który obsługuje ATA 100 bądź na chipsetach Intel 815E (niepamiętam dokłądnie mostka południowego - bo o niego się rozchodzi - coś jakoś 82010coś tam), a wszesne płyty pod socket A były oparte na VIA 686A a ta Barracuda niegdyś była dość szybka jeśli chodzi o kategorię 40 giga - bo o wiele szybszy był nowszy Western Digital z 8 MB Cache, a sam mam Maxtora 40 Giga z 2 MB Chache 7200 obr - ale dzięki temu, że jest jednotalerzowy osiąga transfer maks. 62 MB/s, a średni ma na poziomie 51 MB/s - te Barracudy mają zaledwie 35 MB/s.
    PS. Procek niema wielkiego znaczenia przy nagrywaniu - nagrywałem 12x na staruszku PII 450 - 16x ze względu na zbyt wolny kontroler, do którego była podłączona nagrywarka. A poza tym wszystko też zależy w jakim trybie ATA pracuje nagrywarka - np. BenQ 1640 pracuje tylko w ATA/33 - co do nagrywania 16x wymaga ciągłego transferu, litki pracują już w ATA/66 i do kontrolera jest o wiele wyższy transfer, dzięki temu nagrywanie przebiega na gorszych kompach(dziś praktycznie zabytkach) gorzej przy 16x - wsyzstko zależy od kontrolera oraz dysku.

Domyślnie

MB w tym kompie był na chipsecie Intel 815, kontoler obsługiwał tryb ATA/ 100.
    No faktycznie w świetle Twojej ostatniej wypowiedzi przyznaję Ci rację.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 23.May.2006 o 15:13

Domyślnie

Dodam tylko, że 815 występował w trzech odmianach: wersja z literą E różniła się tym, że obsługiwała ATA 100 oraz 6 portów USB, wersja bez litery E obsługiwała ATA/66 oraz tlyko 2 porty USB. Chipsety te różniły się różnymi mostkami południowymi - a trzecia wersja to z lub bez zintegrowanej grafy.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)