+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 24 z 24

Temat: Problem z zewnętrzną nagrywarką DVD

Szeregowy matt_crew ma szanse

Unhappy Problem z zewnętrzną nagrywarką DVD

Witam,
    Mój problem polega na tym że komputer widzi Nagrywarkę (zewnętrzną)
    Podczas włączania programu typu NERO czy Alcohol wybieram nagrywarkę i nie moge jej znależć..
    nagrywarka powoduje czesto zawieszenie systemu..
    Jednak mogę odtwarzać, czy przeglądać zawartość płyt w niej zamieszczonych, nie mogę ich nagrać..mowa jasne o czystych płytach
    W instrukcji obsługi napisane jest ze nie potrzeba instalować sterowników gdy posiada się Windows XP..
    Ja taki własnie mam, nawet gdy zainstalowałem sterowniki błąd sie powtarzał..
    Posiadam wejscia USB 1.0, nagrywarka obsługuje 2.0.. lecz to chyba nie jest przyczyna problemu?

Ja juz nie mam głowy, Uruchamiam Nero, wkladam np. cd-r i chce utworzyc dysk z danymi,
    - okienko ,,utwórz dysk z danymi'' po kliknięciu się nie uruchamia
    -system się blokuje - tzn. NERO
    -po odłączeniu nagrywarki wszystko wraca do normy..

Exclamation Typ nagrywarki

Typ nagrywarki to :ZEWNĘTRZNA NAGRYWARKA DVD USB 2.0
    SAMSUNG SH-S162L +

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Wysoce prawdopodobne jest to, że problem powoduje arachiczny USB 1.0 - standard ten zapewnia przesył jedynie na poziomie ok. 1 MB/s. Kiedyś miałem HP'ka zewnętrznego na USB, tyle że CD - max zapis 4x, a odczyt to 6x. A więc teoretycznie nawet niemożliwe jest nagranie płyty CD z prędkością 10x (1,5 MB/s).

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał matt_crew
    Witam,
    Posiadam wejscia USB 1.0, nagrywarka obsługuje 2.0.. lecz to chyba nie jest przyczyna problemu?
    Nawet jesli uda sie doprowadzic do mozliwosci nagrywania
    przez USB 1.0 to predkosc nagrywania bedzie mniejsza
    niz 10x dla CD a o nagrywaniu DVD zapomnij.

Domyślnie

Dzięki wielkie...
    USB 2.0 juz w drodze..
    Pozdrawiam

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    A więc teoretycznie nawet niemożliwe jest nagranie płyty CD z prędkością 1x (1,5 MB/s).
    Chyba się pomyliłeś. Dla prędkości 1x (zapis płyty cd-r/rw) będzie wynosiło 150kB/s.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Talking

Cytat Napisał SEBAW
    Chyba się pomyliłeś. Dla prędkości 1x (zapis płyty cd-r/rw) będzie wynosiło 150kB/s.
    No fakt - miałem na myśli płyty DVD

Starszy kapral Yaro_pirat ma szanse

Domyślnie

x1 dla DVD to jakies 1385 kB/sek (1,35 MB/sek)
    AMD 64 3200+,Gigabyte K8N SLI,1024 Ram Dual Channel,GeForce 6600GT 530/1100,Samsung 500GB+2x250GB SATA2,Pioneer 115DBK, Benq 1650 + Xbox 360 Premium

Domyślnie

Więc chłopaki wystarczy mi nowe USB 2.0 i wszystko powinno grać...
    Gadałem z kolsiem z serwisu i powiedział że przyczyną problemu moze byc inny program do nagrywania typu NERO czy Alcohol..
    Co o tym sądzicie?

Szeregowy mr.pumba ma szanse

Domyślnie

Kurcze ja również mam problem z tą wypalarą, ale u mnie wygdląda to tak, że na 10 płyt uda mi się przegrać 1 i to zajmuje mi około 2 godzin! pozatym nie idą mi żadne filmy na DVD :/ Mam w kompie USB 2.0 może wiecie jak mi pomóc

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Sprawdz w bios komputera jak masz ustawione USB 2.0
    bo sa dwie mozliwosci full i hi , musi byc hi aby bylo
    szybciej niz z USB 1.

Domyślnie

no powiem jedno że nie mam takich opcji w BIOSie w zakładce USBka, próbowąłem pokombinowac z tym co mam ale to nic nie pomogło. Jedynie dobrze mi idzie wypalanie płyt gdy sam tworze projekty z HDD, ale gdy musze kopiować przez tworzenie obrazu dysku, to lipa maksymalna :/ może ktoś będzie miał jeszcze jakis pomysł, bo ja już na nic chyba więcej nie moge wpaść. Z góry dzieki!

Domyślnie

Czegoś tu nierozumię - na stronie Samsunga (zarówno polskiej jak i głównej) nie ma takiego modelu! Jest tylko wersja bez +, i jest to wersja wewnętrzna! Jedyne wymienione napędy zewnętrzne to modele: SE-164C oraz SE-164L.

Domyślnie

no właśnie taki model mam wg instukcji i innych papierów i jak napisałeś jest to model wew. i też tego jakoś nie pojmuje :/

Domyślnie

No a mógłbyś zamieścić fotkę tego napędu Bo coś mi się zdaje, że jest to typ internal wcisnięty w jakąś uniwersalną obudowę IDE na USB. Stąd właśnie mogą brać się takie dziwne cuda.. Napisz gdzie nabyłeś ten napęd.

Szeregowy Dredd_J ma szanse

Question

Cytat Napisał anabolo
    No a mógłbyś zamieścić fotkę tego napędu Bo coś mi się zdaje, że jest to typ internal wcisnięty w jakąś uniwersalną obudowę IDE na USB. Stąd właśnie mogą brać się takie dziwne cuda.. Napisz gdzie nabyłeś ten napęd.
    Przepraszam że w dośc obcesowy sposób zadaję pytanie , ale mam podobny problem z nagrywarką... otóż na obudowie mojej USB jest symbol SH-S164L, natomiast system rozpoznaje ją jako 162L - prawdopodobnie jest to wlasnie inetrnal w obudowie z USB. - to jednak nie rozwiązuje mojego problemu- krótko jeśli moge bo już nie wiem co czynić...
    Moja nagrywarka Writemaster SH-S164L po włozeniu płyty i próbie skopiowania w Nero wyzruciła błąd o zabezpieczonej płycie. I tu nagrywarka sie zwiesiła, lampka pracy na stałe, zero reakcji na cokolwiek. Żadne restarty itp... Po wgraniu softu ze strony samsunga - takiego samego TS06, ożyła i nawet wysuneła płytę. I tu się skończyło. Nero ja widzi, system ją widzi, inne programy tez, ale ona nie widzi płyt DVD/CD. Region- we włąściwościach nie daje sie przestawić - obecnie jest "Nie wybrano" - Nie pomógł flash na inny soft, WInDVD 7.0, Any DVD itp... Na innym kompie tez nic. To samo - upewnij sie że uprawnienia ... itp. Nadal nie żyje... czy ktoś może spotkał podobny prob? komp Asrock K7S8X, AMD 2000+/XPProf/512MB/Radeon 9700.

Exclamation Dodatek do powyższego Samsung SE-S164L

Dodam tylko że kolega miał rację, w środku opakowania zewnętrznej nagrywarki jest zwyklak SH-162L, ustawiony na master. Niestety mimo wydłubania jej ze środka i podpięcia na szynę IDE jako Pri/mas nadal nie można zmienić regionu. Jest we właściwościach jako "Nie wybrany" i nie chce się zmienić na żaden inny Pomocy !

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A może liczba zmian regionu została już wykorzystana i dlatego nie da się go zmienić. Wejdź do programu Nero InfoTool (instaluje się razem z Nero) i w zakładce 'Napęd' wybierz nagrywarkę i na samym dole sprawdź, ile pozostało zmian użytkownika oraz producenta.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Witam, SEBAW i dziękuję za odpowiedź - otóż tak jak napisałem liczba zmian jest 5 lub 7 w zależonści czym sprawdzam- we właściwosciach urządzeniaw windzie jest 7 zmian, w Nero info tool pisze ze pozostało 5 zmian. To samo pisze w WinDVD, i nawet da się zaznaczyc region 2, ale niestety po kliknieciu O.K i tak nie widzi płyty w żadnym programie. Podpiąłem wczoraj pod mastera, widzi nagrywarkę, we wszystkich programach, ale niestety regionu zmienic nie mozna... Próbowałem też zmienic wersję softu na niższą i wrócic do TS06- która jest ostatnia, flashowanie idzie bez problemu, potem reset i nadal region "nie wybrany"...Próby robiłem na awaryjnym XP, winXPsp2, czysty system bez niczego oprócz sterów płyty... I nie wiem co dalej...

Domyślnie ??

Cytat Napisał Dredd_J
    Witam, SEBAW i dziękuję za odpowiedź - otóż tak jak napisałem liczba zmian jest 5 lub 7 w zależonści czym sprawdzam- we właściwosciach urządzeniaw windzie jest 7 zmian, w Nero info tool pisze ze pozostało 5 zmian. To samo pisze w WinDVD, i nawet da się zaznaczyc region 2, ale niestety po kliknieciu O.K i tak nie widzi płyty w żadnym programie. Podpiąłem wczoraj pod mastera, widzi nagrywarkę, we wszystkich programach, ale niestety regionu zmienic nie mozna... Próbowałem też zmienic wersję softu na niższą i wrócic do TS06- która jest ostatnia, flashowanie idzie bez problemu, potem reset i nadal region "nie wybrany"...Próby robiłem na awaryjnym XP, winXPsp2, czysty system bez niczego oprócz sterów płyty... I nie wiem co dalej...
    7 zmian Coś tu nie gra - nigdy tyle nie jest możliwe - na nowym napędzie powinno być 5 (bez rzadnego ustawiania). A czy dokonywałeś może zmian regionu wcześniej (chodzi mi o to czy została wykorzystana liczba zmian) ?

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    7 zmian Coś tu nie gra - nigdy tyle nie jest możliwe - na nowym napędzie powinno być 5 (bez rzadnego ustawiania). A czy dokonywałeś może zmian regionu wcześniej (chodzi mi o to czy została wykorzystana liczba zmian) ?
    Tak napisało we właściwościach Windy, wiem że nie ma 7 zmian, w każdym razie pisze że jest 5 zmian, wykorzystano 0. regionu nie zmieniłem , i jest właśnie problem. Chicałem skopiowac płytę, i Nero zapłakał że jest zabezpieczona no i już... heh . Nagrywarka zmarła, lampka zaświeciła sie na stałe i tak została, nie reagowała na nic... Reszte opisałem po przednio. Nadal nie żyje

Domyślnie

Czyżby StarForce? A co to za płyta i czym zabezpieczona można wiedzieć? Trochę dziwne żeby napęd uszkodził się przez zabezpiecznie... Bardziej wygląda na samo jego uszkodzenie - skorzystaj z gwarancji skoro niedziała. Szczerze to pierwszy raz się spotykam z niemożnością ustawienia regionu, gdzie nigdy nie był wybrany...

Domyślnie

Witam. No właśnie- też nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego nie można ustawic regionu.... , no fabrycznie to on był pewnie ustawiony, bo nagrywarka działała - przedtem nagrałem na niej kilka płyt. A płyta to Kod DaVinci, niestety z powodu mojej zieloności w temacie kopiowania płyt nie wiem czym była zabezpieczona.. W ogóle to nie wyglada mi na uszkodzenie, bo de facto hardware'owo jest 99% O.K. Wyglądało to mniej więcej tak, jakby próba odczytu zabezpieczonej płyty wywołała blokadę w samej nagrywarce...coś jak zwieszka windy Mało tego po wgraniu softu ożyła na tyle żeby w ogóle cos robić, generalnie większość programów rozpoznaje ją 100%, wersję softu, daty i.t.p. ale to wszystko. Może ten model ma gdzieś brak jakiegoś SMD na płycie, który odpowiada za to że można zmienić region? Cos a'la bezpiecznik W dzisiejszych czasach hehe. A co do gwarancji to problem polega na tym że ma ją właściciel No nic, jak do czegoś dojdę to napiszę. Na razie beznadzieja. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie...

Domyślnie

Nie no z takimi zabezpieczeniami to się nie spotkałem, a zważywszy na to, że to samsung, którego mocną stroną jest kopiowanie zabezpieczeń, to raczej nie dałbym temu wiary.. Moim zdaniem jest to jakieś wredne zabezpieczenie - poszukaj na ten temat w necie - pewnie gdzieś to rozgrlyźli - a próbowałeś AnyDVD? Jak dobrze pamiętam, to któraś wersja miała możliwość skopiowania tego filmu..

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)