+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Temat: stacjonarna nagrywarka DVD vs. DVD w kompie

Szeregowy lusio ma szanse

Domyślnie stacjonarna nagrywarka DVD vs. DVD w kompie

wiatam.
    Która nagrywarka - stacjonarna czy w kompie - lepiej nagrywa DVD i z czego to wynika. Chodzi oczywiście o jakość nagrywanych płyt.

pozdrawiam LUSIO

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Na to pytanie trudno odpowiedzieć, bo nikt nie wykonuje testów nagrywarek w odtwarzaczach DVD. Należy pamiętać, że niekiedy w odtwarzaczach siedzą napędy komputerowe. Wystarczy je odmontować i można je wsadzić do kompa. Już nie pamiętam, która firma tak robi, ale widziałem fotki.

Ja raczej przychylam się do nagrywarek komputerowych.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Wszystko zależy od tego jaki napęd DVD-RW jest w nagrywarce stacjonarnej. Myślę, że jest tak jak pisze Sebaw i w większości stacjonarnych nagrywarek siedzą zwykle napędy, które są tylko przystosowane do innej obudowy.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Starszy szeregowy noodles ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał lusio
    wiatam.
    Która nagrywarka - stacjonarna czy w kompie - lepiej nagrywa DVD i z czego to wynika. Chodzi oczywiście o jakość nagrywanych płyt.
    Musiałby ktoś kto ma stacjonarna nagrywarkę DVD potestować nagrane płyty i porównać z takimi samymi nagranymi na komputerze. Mimo iż nigdy nie miałem w ręku stacjonarnej nagrywarki to myślę sobie że takie rzeczy jak regulacja prędkości zapisu, ulepszanie strategii zapisu, uczenie zapisu nowych płyt, częsta aktualizacji BIOS'u dla nich nie są dostępne tak jak do nagrywarek komputerowych więc i wpływ "nagrywacza" na jakość zapisu w nich jest mniejszy.

Domyślnie

Cytat Napisał noodles
    Musiałby ktoś kto ma stacjonarna nagrywarkę DVD potestować nagrane płyty i porównać z takimi samymi nagranymi na komputerze. Mimo iż nigdy nie miałem w ręku stacjonarnej nagrywarki to myślę sobie że takie rzeczy jak regulacja prędkości zapisu, ulepszanie strategii zapisu, uczenie zapisu nowych płyt, częsta aktualizacji BIOS'u dla nich nie są dostępne tak jak do nagrywarek komputerowych więc i wpływ "nagrywacza" na jakość zapisu w nich jest mniejszy.
    w zasadzie to masz rację ale jeżeli producent dba o swój sprzęt - w tym przypadku stacjonarne DVD - to wypuszcza już takie urządzenie, które 1. długo wytrzyma 2. jest dobrej jakości. Zgodzę się z tym, że w DVD do kompa producenci b. często aktualisują soft ale....czy to nie jest wg was tak jak np z PS2 ? robią bardzo dobry produkt i dopiero taki wypuszczają na rynek a w takim DVD do kompa zmieniają soft, ulepszają dlatego że mogą - tak mi się wydaje.

Kapral kross ma szanse

Domyślnie

najlepiej jak bys bardziej sprecyzował co masz na mysli bo stacjonarna nagrywarka jak i komputerowa ma kompletnie inne zadania spełniać.
    stcjonarna to nowoczesny magnetowid a komputerowa głównie pliki itp.
    Ostatnio edytowane przez kross ; 01.Jun.2006 o 10:38

Domyślnie

Cytat Napisał kross
    najlepiej jak bys bardziej sprecyzował co masz na mysli bo stacjonarna nagrywarka jak i komputerowa ma kompletnie inne zadania spełniać.
    stcjonarna to nowoczesny magnetowid a komputerowa głównie pliki itp.
    robię sobie zrzut z kamery cyfrowej i nagrywam taki materiał nagrywarką stacjonarną i nagrywarką do komputera potem odtwarzam nagrany film w stacjonarnym DVD. Który materiał będzie lepszej jakości? Z której nagrywarki?

Domyślnie

Cytat Napisał lusio
    robię sobie zrzut z kamery cyfrowej i nagrywam taki materiał nagrywarką stacjonarną i nagrywarką do komputera potem odtwarzam nagrany film w stacjonarnym DVD. Który materiał będzie lepszej jakości? Z której nagrywarki?
    Mam wrażenie że mylisz dwa pojęcia. Jakość obrazu video nie zależy od jakości zapisu danych na płycie tak jak to miało miejsce na kasecie VHS.
    Źle zapisana płyta z obrazem video nie będzie się charakteryzowała pogorszeniem obrazu lecz zacinaniem się, niemożnością odtworzenia lub zmniejszoną trwałością. Taka jest różnica między zapisem cyfrowym a analogowym. Jeśli więc nagrasz ten sam materiał na nagrywarce stacjonarnej i komputerowej to jakość obrazu będzie taka sama mimo że jakośc zapisu danych może być różna.

Szeregowy anteq ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał noodles
    Mam wrażenie że mylisz dwa pojęcia. Jakość obrazu video nie zależy od jakości zapisu danych na płycie tak jak to miało miejsce na kasecie VHS.
    Źle zapisana płyta z obrazem video nie będzie się charakteryzowała pogorszeniem obrazu lecz zacinaniem się, niemożnością odtworzenia lub zmniejszoną trwałością.
    Ciekawe... czyli bez różnicy czy nagrana płyta jest zakodowana przy pomocy Divx, czy kodeków kodujących do jakości DVD, czy w mpeg4 itp.
    Proponuję żeby wypowiadały się tu osoby, które miały do czynienia z nagrywarką stacjonarną. Poza tym wydaje mi się, że chodzi tu o wykorzystanie nagrywarki w celu zapisu obrazu, a nie danych.
    Ot widzę w was mentalność Polaków - nie orientuje się, ale swoje powie.

Kapral kross ma szanse

Domyślnie

a to teraz kapuje na nagrywarce stacjonarnej nic wybierasz sam jakośc np xp super 1godzna Sp tez super ale tylko na panasoniku strata jakosci ok 5% na innych ok 15-20 % według testów które czytałem,potem jest lp i ep.
    w komputerze sobie sam ustalacz bardzo dokładnie jaka ma byc kopresja.
    Na telewizorze jakośc oczywiście jest lepsza niz na kompie z LCD .wedługmnie jesli chesz miec super jakość i niezalezy ci na wielkości pliku to nagrywaj na komputerze .A jesli ma to byc tylko na TV to spoko wystarczy nagrywarka stacjonarna.

Domyślnie

Cytat Napisał anteq
    Ciekawe... czyli bez różnicy czy nagrana płyta jest zakodowana przy pomocy Divx, czy kodeków kodujących do jakości DVD, czy w mpeg4 itp.
    Pisałem wyraźnie o porównaniu płyt z TYM SAMYM MATERIAŁEM.

Cytat Napisał anteq
    Proponuję żeby wypowiadały się tu osoby, które miały do czynienia z nagrywarką stacjonarną. Poza tym wydaje mi się, że chodzi tu o wykorzystanie nagrywarki w celu zapisu obrazu, a nie danych.
    A obraz zapisany na płycie w postaci cyfrowej to nie dane ? To kanapka ze szczawiem ? Proponuję żeby wypowiadały sie osoby które rozumieją to co czytają. Ot mentalność Anteq'a - nie potrafię czytać ze zrozumieniem ale sobie zakpię.
    Ostatnio edytowane przez noodles ; 01.Jun.2006 o 16:09

Domyślnie

Cytat Napisał anteq
    Kolego trochę grzeczniej. Twój poprzednik dobrze napisał. Po prostu, źle sformułowałeś swoje pytanie. Ja odpowiedziałbym tak jak Noodles.
    Nec 3540A

Domyślnie

Powiem tak: widzę, że są tu osoby, które głównie pracują na nagrywarkach komputerowych - chyba nikt z was z tego co piszecie nie miał tak naprawdę do czynienia z nagrywarką stacjonarną i stąd wasze różne domysły i przypuszczenia.
    Otóż zaglądam i na inne fora. Jest takie jedno, gdzie piszą ludzie, którzy np. zawodowo zajmują się filmowaniem i authoringiem. Oni pracują i na nagrywarkach komputerowych i na stacjonarnych. Ich wnioski są takie, że na komputerze można z filmem zrobić bardzo wiele w przeciwieństwie do nagrywarek stacjonarnych. Jednak zazwyczaj wszyscy są zgodni, że na nagrywarce w kompie nie da się osiągnąć takiej jakości jak na nagrywarce stacjonarnej. Więc jeśli chodzi o jakość obrazu to prym wiodą nagrywarki stacjonarne...

Pytanie do kross: pamiętasz gdzie widziałeś te testy?

Domyślnie

Cytat Napisał anteq
    Jednak zazwyczaj wszyscy są zgodni, że na nagrywarce w kompie nie da się osiągnąć takiej jakości jak na nagrywarce stacjonarnej. Więc jeśli chodzi o jakość obrazu to prym wiodą nagrywarki stacjonarne...
    A możesz podać link/linki do miejsc gdzie wszyscy są co do tego zgodni ? Chetnie uzupełnię wiedzę.

Domyślnie

Ten temat jest poruszany na forum swiat obrazu. Znalazłem 1 link, ale jak poszperasz w starszych postach to można co nieco znaleźć na poruszany tu temat:
    http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewt...ghlight=#71236

Domyślnie

thx.
    pozdrawiam.

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał anteq
    Oni pracują i na nagrywarkach komputerowych i na stacjonarnych. Ich wnioski są takie, że na komputerze można z filmem zrobić bardzo wiele w przeciwieństwie do nagrywarek stacjonarnych. Jednak zazwyczaj wszyscy są zgodni, że na nagrywarce w kompie nie da się osiągnąć takiej jakości jak na nagrywarce stacjonarnej. Więc jeśli chodzi o jakość obrazu to prym wiodą nagrywarki stacjonarne...
    Jesli przegrywany jest material cyfrowy bez zmiany
    formatu to jakosc obrazu po nagraniu w stacjonarnej
    i komputerowej bedzie identyczna.
    Co do jakosci zapisu nosnika to zalezy od klasy
    nagrywarek stacjonarnej i komputerowej.
    Jesli obraz zmienia format to duzo zalezy od jakosci
    nagrywarki stacjonarnej, w komputerze kazde sprzetowe
    kodowanie stacjonarnej mozna zastapic oprogramowaniem
    jednak trzeba miec takie oprogramowanie i cierpliwosc
    w oczekiwaniu na wynik.

Domyślnie

Cytat Napisał anteq
    Ten temat jest poruszany na forum swiat obrazu. Znalazłem 1 link, ale jak poszperasz w starszych postach to można co nieco znaleźć na poruszany tu temat:
    http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewt...ghlight=#71236
    W wątku do którego link podałeś na ten temat wypowiadają się 3 osoby. Ty - który twiedzisz że nagrywarki stacjonarne nagrywają lepiej, "czto" który twierdzi że PODOBNO tak jest i "Waldek69" który twierdzi że nie ma żadnej różnicy między nagrywarka stacjonarną a komputerową. Bardzo trudno taką sytuację określić słowami "wszyscy są zgodni". Innych opinii na ten temat mimo szperania nie znalazłem.

Domyślnie

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę autorowi postu, który zapoczątkował tę dyskusję. Zadał bardzo nieprecyzyjne pytanie i na dodatek chyba nie w tym dziale. Powinien raczej napisać w dziale dvd video. Ja tak jak Noodles zrozumiałem pytanie. Stąd też prośba do mod-a o przeniesienie dyskusji do właściwego "podtematu".
    Nec 3540A

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Na to pytanie trudno odpowiedzieć, bo nikt nie wykonuje testów nagrywarek w odtwarzaczach DVD. Należy pamiętać, że niekiedy w odtwarzaczach siedzą napędy komputerowe. Wystarczy je odmontować i można je wsadzić do kompa. Już nie pamiętam, która firma tak robi, ale widziałem fotki.

Ja raczej przychylam się do nagrywarek komputerowych.
    LiteOn LVW*. Ale mimo że można je podłączyć do kompa i zostaną wykryte poprawnie, to różnią się one budową. Zmiana firmware'u nie zmieni tego. Sprawdzałem. Może jednak obecnie to się zmieniło, dawno nie miałem w rękach żadnego LVW*.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)