+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 43

Temat: Problem z BenQ DW 1655

tomek.xp
    Gość

Domyślnie Problem z BenQ DW 1655

Pisze bo mam następujący problem z napędem BenQ 1655 którego kupiłem niedawno w wersji OEM już mówie o co chodzi: napęd zwalnia prędkość wypalania i nie można nazwać tego subtelnym zwolnieniem bo przy ustawieniach w nero czy innym programie prędkości nagrywania x8 napęd potrafi wypalać płytke zapełnioną do ok. 4,3GB w ok. 16min. (czyli rzeczywista prędkość wypalania ok. x4) najlepszy jest fakt że problem zauważyłem tylko na płytach Verbatima DVD+R x16 (ID: MCC 004) i jeszcze jedno że problem miewa ukryty charakter tzn. nieraz płytki nagrywają się dobrze. Napewno nie jest to wina nośników które palą się wyśmienicie na innych nagrywarkach ten benek też je wypala dobrze tylko bardzo wolno.
    Problem występuje przy domyślnych ustawieniach w QSuite, myśle że coś tutaj rozpoznawanie nośnika szwankuje bo po takim wolnym wypaleniu jak zaglądam do QSuit'a to Verbatim x16 jest wpisany jako "nauczony" nośnik a przecież na domyślnych ustawieniach powinien być dla niego wyłączony SolidBurn bo te verby są rozpoznawane przez napęd, więc tak sobie wnioskuje że przed samym wypaleniem musi się coś dziać nietak z tym rozpoznaniem.
    Sorry że się tak rozpisałem ale dzisiaj niedziela i do serwisu nie mogłem zadzwonić a musiałem się komuś "wygadać" Dodam tylko że to moje pierwsze BenQ i odrazu taka porażka nigdy nie miałem takich problemów z napędami myśle że jak wróci z serwisu to zmienie o nim zdanie...
    Może ktoś ma podobny problem a może ktoś już taki problem rozwiązał, krutko mówiąc zapraszam do dyskusji o usterkach w BenQ DW 1655
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 11.Jun.2006 o 18:56

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Jaki masz bios w nagrywarce Najnowsze biosy mają dosyć restrykcyjny WOPC, który znacząco zwalnia prędkość nagrywania płyt. Wiąże się to również z Solidburn, gdyż w przypadku nagrywania płyty z prędkością x4 to dla każdego nośnika tworzona jest nowa strategia zapisu, nawet dla verbów.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

No myśle że to nie jest wina biosu bo problem występuje tak na BCHB jak i BCDB pozatym wiem że te systemy kontroli zapisu mogą zwalniać ale bez przesady ja ustawiałem x12 a wypalało się max. x4 patrzyłem w nero to prędkość momentami spadała do 2.4
    Sprawdziłem już wszystko w komputrze zasilacz jest napewno sprawny i dobrze dobrany nawet tego benka podłączyłem samotnie na pomocniczym kanale, oczywiście w trybie "master" żeby wykluczyć konflikty z drugim napędem jaki pracował z nim na tym samym kanale, niestety nic nie pomogło...
    Dałem już spokój i zamówiłem kuriera, więc napewno Wam będe mógł opisać jak serwis BenQ traktuje szarego klienta...
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 13.Jun.2006 o 12:32

Domyślnie

Na jakims forum czytałem, że pomimo przejścia na wcześniejsze firmware z nowszego, WOPC w dalszym ciągu jest rygorystyczny. Nie wiem jak to jest w praktyce, bo używam najnowszego i nie zamierzam go zmieniać. Napisz jak poszło z serwisem. Pozdro
    Nec 3540A

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@punisher
    Oczywiście na bank Ci wszystko opisze
    Paczka z reklamowanym napędem poszła dzisiaj do Zabrza, ciekawe ile Xperci z sewisu BenQ każą mi czekać...

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Domyślnie

Cytat Napisał tomek.xp
    @punisher
    Oczywiście na bank Ci wszystko opisze
    Paczka z reklamowanym napędem poszła dzisiaj do Zabrza, ciekawe ile Xperci z sewisu BenQ każą mi czekać...
    @tomek.xp, swojego BENQa kupywałeś w sklepie internetowym? Czy musiałeś się wpierw kontaktować tam gdzie kupywałeś czy od razu wysłałeś do ZAbrza(serwis). A kurier itd ?!

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@marcus777
    oczywiście najpierw zadzwoniłem do servisu (na mail nie raczą odpowiedzieć) i tam mi kazali wysłać kurierem (Schenker).
    Co mnie zastanowiło w rozmowie telefonicznej z sewisem to to że pana który odebrał zabardzo nie obchodziło co dokładnie się stało i z czym są problemy a myśle że jakby dokładniej rozmawiali z ludźmi to zaoszczędzili by sobie problemów z napędami reklamowanymi ze względu złego podłączenie itd. ale to nie mój problem, powiedzieli że sprawdzą co się stało i na to licze więc wysłałem napęd z opisem usterki, gwarancją i dowodem zakupu. Pozostało tylko czekać...
    Co do tego gdzie kupiłem to ja Qpowałem w sklepie ale myśle że to niema większego znaczenia ze sklepu czy z netu bo mając dowód zakupu (paragon) i karte gwarancyjną to przy gwarancji door-to-door (taką teraz daje BenQ) można się bezpośrednio kontaktować z serwisem z pominięciem sklepu czy sprzedawcy, no i kurier oczywiście na ich koszt.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 14.Jun.2006 o 18:10

Domyślnie

Ciekawe jak wygląda reklamacja w przypadku, gdy mieszka się w małym mieście, wktórym nie ma firmy kurierskiej? Czy sam musiałeś zapakować nagrywarkę Nigdy nie wysyłałem nic kurierem, więc ciekawi mnie jak to wygląda.
    Nec 3540A

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@punisher
    tak samemu trzeba zapakować, jeśli coś się uszkodzi z powodu nieprawidłowego zapakowania (braku orginalnego opakowania) to zostaje to uznane za uszkodzenie z Twojej winy tak jest napisane w karcie gwarancyjnej, więc lepiej zadbać o odpowiednie zabezpieczenie czyli folia bąbelkowa itd. Co do małych miejscowości to nie powinno być problemu chociaż tu wiele zależy od konkretnej firmy kurierskiej ale myśle, że serwisy wybierają te największe które docierają prawie wszędzie.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 15.Jun.2006 o 11:52

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Domyślnie

tomek.xp dzięki za odpowiedź. Czekamy dalej na dalszy przebieg zdarzeń z tym serwisem, bo to jednak ważne !

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@marcus777
    luzik, jak tylko będzie coś wiadomo to napisze...

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie,
    dzisiaj wreszcie dotarła do mnie paczka z servisu benka, jej zawartość to nowe (nie zauważyłem śladów używania) DW 1655, oddawałem OEM'a i takiego też dostałem, chociaż wcześniej czytałem wszędzie że "rozdają" box'y
    Narazie jestem zadowolony, choć jak dokładnie potestuje to będę mógł powiedzieć coś konkretnego.
    Od dostarczenia reklamowanego Benka do wysyłki przez nich nowego napędu mineło 18-cie dni, to jedyna wada jaką widze w działaniu servisu BenQ, jak narazie...

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Ponownie wysłałem swojego napęd'a do servisu, reklamowałem bo miewał problemy z zapisem CD-R'ów. Zadzwoniłem do nich w piątek i miła pani mnie poinformowała że napęd dotarł i zostanie wymieniony na nowy jak zawsze czekają na dostawę z Holandii . Ciekawe czy sprzęt jaki dostane będzie nowy czy "odnowiony", najbardziej mi jednak zależy aby nagrywał wszystko tak jak powinien bo od tych reklamacji (ta jest druga) już mnie głowa boli...
    Wiem że moje zdanie nie jest obiektywne, mogłem mieć pecha itd. ale uprzedziłem się do BenQ i tyle. Zmarnowałem troche płyt a przede wszystkim cenny czas...

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie,
    wczoraj przyszedł napęd z serwisu, czyli rozpatrzenie reklamacji zajęło tym razem ok. 14cie dni. Tym razem wymieniono na odnowiony, co można wywnioskować z nalepki przyklejonej do napędu (przy tabliczce znamionowej) która głosi: „Refurbished Not For Sale As New”.
    Nie upłynęły 24 godziny od pierwszego "palenia" a w działaniu napędu dostrzegłem pierwsze wady:

- zdarzyło się że wypalił Verbatim’a x16 z prędkością x4 mimo ustawionej x8 Identyczną wadę reklamowałem w pierwszym napędzie jaki dostałem jest to wada ukryta tzn. raz występuje a raz nie.

- Błędy w skanowaniu jakości nagranych przez siebie płyt DVD-RW

Verbatim DVD-Rw x6@6
    Problem z BenQ DW 1655-verbatim-dvd-rw-x6.png

płyta ta odczytuje się bez większych problemów w innych napędach, także skan nie jest delikatnie mówiąc wiarygodny, ciekawe jest że na wcześniejszych DW 1655 jakie miałem w/w problem nie miał miejsca przynajmniej na płycie której skan zamieściłem.

Dla porównania ta sama płyta skasowana i nagrana na Pioneer 111L
    Problem z BenQ DW 1655-verbatim-rw-x6-x6-po-kilku-nagraniach-.png

Pocieczające jest że LightScribe i CD-R'y wypala tak jak powinna, cóż jak zwykle jeszcze przez jakiś czas napęd przetestuje a jak usterki się zaczną nasilać to pójdzie do serwisu, ale teraz się zastanowię nad żądaniem zwrotu pieniędzy (trzecia reklamacja) ciekawe czy mam do tego prawo…
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 25.Aug.2006 o 16:56

Domyślnie

Cytat Napisał tomek.xp
    ......
    - zdarzyło się że wypalił Verbatim’a x16 z prędkością x4 mimo ustawionej x8 Identyczną wadę reklamowałem w pierwszym napędzie jaki dostałem jest to wada ukryta tzn. raz występuje a raz nie.…
    Jaki masz firmware Jeżeli masz najnowsze to kolego nie jest to żadna ukryta wada. Po prostu firmware napędu, a dokładniej WOPC obniża prędkość zapisu na niektórych nośnikach. Na mojej 1650 zdarza się to często, i oczywiście nie ma na to reguły. Czasami płyty z tego samego opakowania wypalają się z różną prędkością pomimo tego, że ustawiłem x8. Prawdopodobnie pomaga zmiana firmware na wcześniejszy lub wyłączenie WOPC.
    Nec 3540A

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@punisher
    firmware'a oczywiście mam najnowsiejszego BCHB
    wiesz Kolego nie wydaje mi się aby WOPC mógł sobie zwalniać aż tak bardzo tzn. maksymalna prędkość palenia była x4 momentami spadała do x2 a to na nośniku certyfikowanym do palenia x16 na pewno na dobre nie wyjdzie, źle wpłynie choćby na kształt tzw. pitów (zagłębień).
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 25.Aug.2006 o 21:43

Domyślnie

Sprawdzałeś jak zachowuje się angrywarka, kiedy wyłączysz jej WOPC Kolego co ma certyfikowana prędkość wypalania, do prędkości którą ustawi firmware Raczej się mylisz. W przypadku Benq prędkość zależy od jakości płyty. To napęd w jakiś sposób bada nagrywany nośnik i dobiera prędkość wypalania. Nie tylko ja tak twierdzę, było o tym już wielokrotnie na forum. Tak więc pisanie o ukrytej wadzie sobie daruj. Ten napęd po prostu tak ma i tyle.
    Nec 3540A

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@punisher
    jeżeli Ty twierdzisz że WOPC może „zwolnić” nagrywanie płyty do 15min. przy ustawionej prędkości nagrywania x8 czy nawet x16 to chyba czegoś nie rozumiesz…
    Dla mnie jest oczywiste że tak rażące zwolnienie jest ewidentną wadą napędu czy to jest źle działający WOPC czy co innego to już mnie średnio interesuje…
    I przestań Kolego pisać o wyłączaniu tego systemu bo chyba dobrze wiesz że ten napęd z WOPC na OFF to niszczarka do płyt.

edycja:
    nie mów mi że ten napęd tak ma bo już trochę ich przetestowałem, ostatni jaki reklamowałem bo nie nagrywał CD-R nie miał problemu ze zwalnianiem wypalania na DVD na najnowszym BIOS'ie BCHB także do wypalania DVD nie mogłem mieć najmniejszych zastrzeżeń. Tylko nie pisz że to wina płyt bo na badziewiu ja nie pale, płytki jakie teraz mam wypalają się idealnie Pioneer'em.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 26.Aug.2006 o 10:57

Domyślnie

Cytat Napisał tomek.xp
    @punisher
    jeżeli Ty twierdzisz że WOPC może „zwolnić” nagrywanie płyty do 15min. przy ustawionej prędkości nagrywania x8 czy nawet x16 to chyba czegoś nie rozumiesz…
    Dla mnie jest oczywiste że tak rażące zwolnienie jest ewidentną wadą napędu czy to jest źle działający WOPC czy co innego to już mnie średnio interesuje…
    I przestań Kolego pisać o wyłączaniu tego systemu bo chyba dobrze wiesz że ten napęd z WOPC na OFF to niszczarka do płyt.

edycja:
    nie mów mi że ten napęd tak ma bo już trochę ich przetestowałem, ostatni jaki reklamowałem bo nie nagrywał CD-R nie miał problemu ze zwalnianiem wypalania na DVD na najnowszym BIOS'ie BCHB także do wypalania DVD nie mogłem mieć najmniejszych zastrzeżeń. Tylko nie pisz że to wina płyt bo na badziewiu ja nie pale, płytki jakie teraz mam wypalają się idealnie Pioneer'em.
    Nie podniecaj się tak kolego. To co według ciebie jest usterką napędu, to nie znaczy, że każdy tak uważa. Nagrywam nie tylko na benq i inne nagrywarki takich "cudów" nie robią. Nie będę się licytował z Tobą kto więcej wypalił, bo i tak jesteś przecież najlepszy i najmądrzejszy. Wiem jedno: benek na najnowszym firmware potrafi zwolnić nagrywanie do absurdalnie małej prędkości. Czasami nagrywam dwa verby z tej samej paczki i jednego nagrywa normalnie cały czas x8, drugiego już zwalnia do x4. Na wcześniejszym firmware takich dziwnych zachowań tej nagrywarki nie miałem. Bardzo dużo zależy od płyt. Jak benek nagrywał ci wszystko z ystaloną prędkością może miałeś inne płyty niż teraz Nie ma co się denerwować i swojej złości rozładowywać na kimś innym. Nie podoba ci się jak działa twoja nagrywarka To oddaj ją do serwisu, lub domagaj sie zwrotu pieniędzy. Jak ci nieoddadzą to idź do sądu. Tylko nie wyżywaj się na kimś innym, lub nie zaczynaj tematu skoro wszystko i tak wiesz najlepiej. Ja twojej nagrywarki, lub twoich płyt nie wyprodukowałem.
    Nec 3540A

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    ... Tylko nie wyżywaj się na kimś innym, lub nie zaczynaj tematu skoro wszystko i tak wiesz najlepiej. ...
    Nie wiem co Kolega rozumie poprzez "wyżywanie", mementu w którym stwierdziłem że wiem wszystko najlepiej też dopatrzeć się nie mogę.
    Zakładając ten wątek chciałem zwrócić uwagę na awaryjność tego modelu dziwi mnie że nie wypowiadają się tu inni użytkownicy mający problemy z tym napędem.
    Może to tylko na mnie padło jakieś fatum BenQ bo z napędami innych firma podobnych problemów w życiu nie miałem...

edycja:
    wgrałem starszy BIOS BCDB i wykonałem dodatkowe testy:

Verbatim DVD+R x16 WOPC: OFF
    Problem z BenQ DW 1655-verbatim-x16-obraznerospeed-wopc-off.png

Verbatim DVD+R x16 WOPC: ON
    Problem z BenQ DW 1655-verbatim-x16-wopc-.png

extreme DVD-R x16 WOPC: ON
    Problem z BenQ DW 1655-extreme-skanowane-x8-wopc-.png

Widać problem ze słabą jakością nagrania który raczej nie powinien mieć miejsca na Verbatim’ie nawet przy takiej prędkości tymbardziej przy załączonym WOPC.
    Jak widać nagrywarka ma problem z nagrywaniem z pełną prędkością x16 na Verbatim’ie przy wyłączonym WOPC prawie zawiesiła komputer (blokada szuflady, brak odpowiedzi Nero CD-DVD Speed’a w Menadżerze Windows) ale nagranie zostało dokończone.
    Zasilacz mam sprawny i prawidłowo dobrany a napęd jest podłączony samotnie na kanale w trybie „master”.
    DMA dla HDD jak i nagrywarki jest włączone, dysk twardy mam na SATA, sprawdzałem i transfer z niego nie spada poniżej 30 MB/s (w najwolniejszym obszarze).

Dla porównania Verbatim DVD+R x16@x16 palona na Pioneer 111D@111L
    Problem z BenQ DW 1655-verbatim-dvd-r-x16-x16-kurs-skanowane-x8.png

brak problemów z prędkością i jakością nagrania w przeciwieństwie do BenQ. Zaraz ktoś powie że płyty różnią się nawet w obrębie jednego szpindla, tylko czemu paląc na Pioneerze (ostatnio prawie tylko na nim) nie trafiam na te "złe"...
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 26.Aug.2006 o 16:09

Domyślnie

Założyłeś ten wątek, aby zwrócic uwagę na awaryjność tego modelu. Skoro mało kto pisze w tym wątku to chyba znaczy, że jednak ten napęd nie jest specjalnie awaryjny. Czemu też uważasz, że inni mają problemy z tym napędem? Czy reperezentujesz wszystkich użytkowników? Ja mam benka i akurat nie narzekam. Nie miałem z nim żadnych problemów. Chciałem Ci pomóc, przedstawiłem swoje spostrzeżenia i nic więcej. Skoro uważasz, że twój napęd jest uszkodzony to oddaj go do serwisu. Może w końcu zwrócą Ci pieniądze, kupisz coś innego i będziesz miał święty spokój. Zaraz wgram do benka starsze firmware i zobaczymy jak napęd będzie sie zachowywał. Czy w dalszym ciągu będzie zwalniał nagrywanie pomimo zadanej wcześniej wartości.
    Nec 3540A

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@punisher
    Dzięki za obiecane testy na starszym BIOS'ie…

Chciałem podkreślić że nigdy nie oddawałem pochopnie napędu do reklamacji i tak jest z egzemplarzem który sprawdzam obecnie.
    Dochodzi nowa wada z której może wynikają wcześniejsze.
    Nową wadą jest słaba korekcja błędów, napęd jaki dostałem miewa problemy z odczytem płyt jakie sam nagrał mimo że płyty odczytują się w innych napędach.

Przykład:
    Płyta Platinum DVD+R x8@x8 palona BenQ DW 1655 vBCHB
    Problem z BenQ DW 1655-platinum-dvd-r-x8.png

Testy transferu w/w płyty.

Test na BenQ
    Problem z BenQ DW 1655-transferbenq.png

Test na Pioneer 111L
    Problem z BenQ DW 1655-transferpioneer.png

Problemy z odczytem sprawiają że testy jakości na tym egzemlarzu są delikatnie mówiąc mało wiarygodne.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 30.Aug.2006 o 09:33

Domyślnie

Cytat Napisał tomek.xp
    @punisher
    Dzięki za obiecane testy na starszym BIOS'ie…
    Nie ma sprawy. Wgrałem starszą wersję firmware. Nagrałem tylko jedną płytę vebratim DVD+R x 16 z prędkością x 16 i wszystko było ok. Płyta nagrała sie właśnie z tą prędkością. Niestety to był ostatni raz, gdyż nagrywanie płyt z taką prędkością jest dla mnie po prostu niepraktyczne. Nigdzie mi się nie śpieszy i wole nagrać x8. W każdym bądź razie sprawdziłem nagrywanie na płytach vakos DVD+R x8 (nośnik optodisc 0R. Nagrywarka przy ustawieniach prędkości x8 nagrywała cały czas praktycznie z tą prędkością. W przypadku najnowszego firmware zawsze przy nagrywaniu na tych płytach zwalniała do prędkości x4. Testów nagrywania nie zamieszczę, bo nie lubię nagrywać z nerocdspeed. Według mnie potwierdziło to moje spostrzeżenia. Najnowszy firmware znacząco spowalnia nagrywanie płyt poprzez ustawienie niższych prędkości nagrywania dla niektórych nośników.
    Nec 3540A

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@punisher
    a co Kolego powiesz na moje problemy z odczytem płyt, przykład powyżej.
    Wiem że korekcja błędów to nie najmocniejsza strona tego napędu ale bez przesady, mi się wydaje że nie powinno mieć to miejsca, co o tym sądzisz? Jakie masz doświadczenia w tym temacie?

Domyślnie

Niestey nie mam żadnych doświadczeń. Jak na razie napęd czyta wszystko, ale to niezbyt obiektywne stwierdzenie, gdyż mogłem mieć całkiem dobrej jakości płyty.
    Nec 3540A

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)