+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 48

Temat: NEC ND-4571A - problem tylko na moim komputerze

Szary człek. Wirone ma szanse Avatar Wirone

Unhappy NEC ND-4571A - problem tylko na moim komputerze

Jest ktoś w stanie powiedzieć czemu nie działa mi nagrywarka dvd? NOWA. Jeszcze nowsza niż nowa, bo dzisiaj wymieniłem w serwisie tą co kupiłem tydzień temu i... dalej to samo :/

Wychodzi na to, że to wina mojego kompa, bo u kumpla ta nagrywarka czyta wszystkie płyty bez problemu, a wkładam ją u siebie i lipa. Próbowałem wszystkie kombinacje master/slave IDE0/IDE1 i nic, żadna nie działa.

Czyta tylko zwykłe cd i nagrywa je bez problemu, z kolei dvd jak nagrałem to u mnie go nie czyta, ale u kumpla działa. Mi przeczytała tylko 2 płyty, co dziwne: jedna z nich to tdk-dvd, mam drugą tego samego typu i już nie działa, działa za to inna tdk, ale +. Za to moje plusowe Soniacze nie śmigają.....

Formatowałem kompa dwa razy; zaraz po instalacji, na świeżutkim systemie też nie śmiga, więc to nie wina instalowanych programów.
    Instalowałem nawet sterowniki ASPI, które w Nero były w standardzie (to by tłumaczyło, że nagrywa płyty), a w systemie ich nie było. Teraz są - i nic to nie zmieniło.

Na stronie producenta (swoją drogą - bardzo słabo zorganizowanej) nie ma nowego biosu do tego modelu, nie ma też jakichkolwiek sterowników.... Z tego co kojarzę to tego modelu w ogóle jeszcze tam nie ma, chyba tylko pdf jakiś z opisem, a tak to prawie w ogóle wzmianek nie ma.

A miałem wcześniej NEC'a od szwagra (on ma starszy model: 4550 chyba) i wszystko było ok, więc taki kupiłem, tylko że minimalnie nowszy model. No i lipa.

Dodam, że CdRoller widzi zawartość płyt, których normalnie nagrywarka nie czyta, ale po co mi to; męczyć się za każdym razem z odczytem? Odzyskiwać dane, które powinny być dostępne po prostu po włożeniu nośnika? Bez sensu...

Macie jakąś radę?

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Ja bym zaczoł od sprawdzenia zasilacza, może już "się kończy" a może poprostu brakuje mocy. Zawsze "rozbudowując" komputra trza brać pod uwage że montarz nowych urządzeń wiąże się z większym poborem mocy. Tak więc radze przeliczyć moc jaką pobierają wszystkie elementy komputera, może sprubój odpiąć jakiś niepotrzebny napęd lub dysk jeśli wtedy nagrywarka zacznie zachowywać się poprawnie to będzie znak że pora wymienić zasilacz.
    W internecie jest dużo miejsc gdzie doradzają jak dobrać zasilacz z grubsza zapotrzebowanie na moc Twojego komputer możesz oszacować kalkulatorem klikając tutaj
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 12.Jun.2006 o 15:56

Unhappy Nec Nd-4571a

Powiem Ci, że mój zasilacz to raczej awaryjny grat
    spalił mi się i załatwiłem na szybko od kumpla taki gdzie połowa kabli jest ucięta, ale działał normalnie do momentu kupienia nagrywarki dvd. Nie została ona jednak dołożona, a zamieniona z wcześniejszą nagrywarką cd, a myślę, że pobór mocy mają podobny.
    Fakt, że poprzedni napęd też zaczął szwankować, ale to po roku użytkowania (nagrywała zawsze, ale nie wykrywała płyt, musiała być jakaś w napędzie podczas rozuchu systemu by działało dobrze)...

A teraz to nie wiem o co chodzi, nawet bios upgradeowałem (bios płyty głównej, bo do nagrywarki jeszcze nie ma).

Inne pomysły?

Szeregowy Darth_Bob ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Wirone
    Jest ktoś w stanie powiedzieć czemu nie działa mi nagrywarka dvd? NOWA. Jeszcze nowsza niż nowa, bo dzisiaj wymieniłem w serwisie tą co kupiłem tydzień temu i... dalej to samo :/

Wychodzi na to, że to wina mojego kompa, bo u kumpla ta nagrywarka czyta wszystkie płyty bez problemu, a wkładam ją u siebie i lipa. Próbowałem wszystkie kombinacje master/slave IDE0/IDE1 i nic, żadna nie działa.

Czyta tylko zwykłe cd i nagrywa je bez problemu, z kolei dvd jak nagrałem to u mnie go nie czyta, ale u kumpla działa. Mi przeczytała tylko 2 płyty, co dziwne: jedna z nich to tdk-dvd, mam drugą tego samego typu i już nie działa, działa za to inna tdk, ale +. Za to moje plusowe Soniacze nie śmigają.....

Formatowałem kompa dwa razy; zaraz po instalacji, na świeżutkim systemie też nie śmiga, więc to nie wina instalowanych programów.
    Instalowałem nawet sterowniki ASPI, które w Nero były w standardzie (to by tłumaczyło, że nagrywa płyty), a w systemie ich nie było. Teraz są - i nic to nie zmieniło.

Na stronie producenta (swoją drogą - bardzo słabo zorganizowanej) nie ma nowego biosu do tego modelu, nie ma też jakichkolwiek sterowników.... Z tego co kojarzę to tego modelu w ogóle jeszcze tam nie ma, chyba tylko pdf jakiś z opisem, a tak to prawie w ogóle wzmianek nie ma.

A miałem wcześniej NEC'a od szwagra (on ma starszy model: 4550 chyba) i wszystko było ok, więc taki kupiłem, tylko że minimalnie nowszy model. No i lipa.

Dodam, że CdRoller widzi zawartość płyt, których normalnie nagrywarka nie czyta, ale po co mi to; męczyć się za każdym razem z odczytem? Odzyskiwać dane, które powinny być dostępne po prostu po włożeniu nośnika? Bez sensu...

Macie jakąś radę?

Witam!
    Rady niestety nie mam. U mnie wystąpił dokładnie ten sam problem. Próbowałem wszystkich opisanych przez ciebie możliwości i dalej jest to samo.
    Może znajdziemy jakis wspólny element w konfiguracji kompa:
    Athlon 2000+
    Asus A7V8X-X
    Radeon 9700 pro
    MAXTOR 80GB i WD Caviar 40GB
    768 DDR RAM
    NEC 4571A
    LG DVD-ROM
    CHIEFTEC 360 DF

Co do firmware'u też szukałem i znalazłem takie coś: http://liggydee.cdfreaks.com/page/4570/
    ale jeszcze nie próbowałem z braku czasu( no wiecie, mundial )

Domyślnie Problem z NECiem

Cytat Napisał Darth_Bob
    Może znajdziemy jakis wspólny element w konfiguracji kompa:
    Athlon 2000+
    Asus A7V8X-X
    Radeon 9700 pro
    MAXTOR 80GB i WD Caviar 40GB
    768 DDR RAM
    NEC 4571A
    LG DVD-ROM
    CHIEFTEC 360 DF
    Ja mam znacznie gorszy sprzęt:
    AMD Duron 800
    ECS K7S5A
    196 ramu (128+64 na 133MHz)
    Riva 32
    Western Digital 160 GB
    no i nasza wadliwa nagrywarka NEC 4571A...

Cytat Napisał Darth_Bob
    Co do firmware'u też szukałem i znalazłem takie coś: http://liggydee.cdfreaks.com/page/4570/
    Tak, ten bios znam, ale on jest nieautoryzowany i jeśli go użyjesz to stracisz gwarancję, więc nie rób tego raczej

Co do zasilacza to dodam, że odpiąłem dyskietkę, dysk twardy, nawet wyjąłem kartę muzyczną - włożyłem dvd i nic, dalej nie kręci w ogóle...

Pójdę tam jutro znowu pogadać z obsługą, w miarę możliwości wymienię na zupełnie inną firmę, a jak nie to wymienię się ze szwagrem nagrywarkami o ile moja u niego będzie sprawna, a jego zadziała u mnie (wtedy działała, ale teraz z NECami to ja już nie wiem co jest grane )

No cóż, "dobrze" wiedzieć, że to nie tylko u mnie taki problem

Domyślnie

Cytat Napisał Wirone
    Ja mam znacznie gorszy sprzęt:
    AMD Duron 800
    ECS K7S5A
    196 ramu (128+64 na 133MHz)
    Riva 32
    Western Digital 160 GB
    no i nasza wadliwa nagrywarka NEC 4571A...

Tak, ten bios znam, ale on jest nieautoryzowany i jeśli go użyjesz to stracisz gwarancję, więc nie rób tego raczej

Co do zasilacza to dodam, że odpiąłem dyskietkę, dysk twardy, nawet wyjąłem kartę muzyczną - włożyłem dvd i nic, dalej nie kręci w ogóle...

Pójdę tam jutro znowu pogadać z obsługą, w miarę możliwości wymienię na zupełnie inną firmę, a jak nie to wymienię się ze szwagrem nagrywarkami o ile moja u niego będzie sprawna, a jego zadziała u mnie (wtedy działała, ale teraz z NECami to ja już nie wiem co jest grane )

No cóż, "dobrze" wiedzieć, że to nie tylko u mnie taki problem

Nie chodziło mi o jakość sprzętu, myslałem że może ten problem ma związek z konkretną firmą, modelem płyty głównej.
    Z zasilaczem myślałem podobnie, ale po "odpięciu" kilku urządzeń nic się nie zmienia, więc raczej to nie wina "braku" watów.
    Pytanie w kwestii firmware: czy jeżeli sprawdzę na nieautoryzowanym i wrócę do nec'owskiego to serwisant to odkryje?

Domyślnie

To akurat nie mam pojęcia...
    Na chłopski rozum: tak, gdzieś musi być data ostatniej modyfikacji biosu lub coś w tym stylu...
    a tak już na serio to nie wiem. Ja bym nie ryzykował
    jutro idę do sklepu spytać się czy mi wymienią na inną firmę w tej samej cenie.
    Nie planuję w najbliższym czasie zakupu nowego kompa więc nie mam co liczyć na cudowne ozdrowienie nagrywarki, muszę sprawić sobie inną :]
    dobranoc na dziś

Szeregowy adamszcze ma szanse

Domyślnie

Mam identyczny problem.Konfiguracja kompa:
    DURON 800
    SOLTEC 75KAV (KT133A)
    RADEON 8500
    128 RAM
    NEC ND-4571A
    Na starym napędzie DVD-R TOSHIBA odczyt prawidłowy.Podłączałem do dwóch kompów z procesorami PENTIUM 4 i odczyt płyt DVD był prawidłowy.Czyżby chodziło o problem przy współpracy z procesorami AMD?
    Mam nadzieję,że ktoś znajdzie odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez adamszcze ; 15.Jun.2006 o 16:15

Question Czyżby AMD?

Hmmmm no to w sumie jest realne, bo 3 osoby które mają ten problem - mają AMD :/
    Dopytam kumpla u którego testowałem nagrywarkę jaki on ma procesor, zobaczymy czy teza się potwierdzi...

No i do tego serwisu w końcu muszę zadzwonić

Kapral _kicek_ ma szanse Avatar _kicek_

Domyślnie

To ja się wyłamię bo u mnie kombinacja AMD + NEC 4571A sprawuje się bardzo dobrze .
    || Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
    || Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

To nie procesor Jak już coś to winny mógłby być chipset płyty głównej..
    A tymczasem wsadź jakiś normalny zasilacz - część nagrywarek jest po prostu wyczulona na niestabilne zasilanie i stąd pojawiają się też dziwne problemy.. Sprawdzić też należy taśmy IDE - być może mają nieprzepisową długość - najbezpieczniej jest użyć takiej do 30 cm, a najlepiej jeszcze do tego, żeby była to 80 żyłowa, która jest absolutnie niezbędna do poprawnego działania w trybie UDMA 66.

Domyślnie

Cytat Napisał _kicek_
    To ja się wyłamię bo u mnie kombinacja AMD + NEC 4571A sprawuje się bardzo dobrze .
    A twój procesor jest na jakiej podstawce? I jaką masz płytę główną?
    Bo na razie ten problem występuje tylko na socket'cie A.

Kapral _kicek_ ma szanse Avatar _kicek_

Domyślnie

Cytat Napisał Darth_Bob
    A twój procesor jest na jakiej podstawce? I jaką masz płytę główną?
    Bo na razie ten problem występuje tylko na socket'cie A.
    Socket A, płyta Asus na chipsecie VIA KT600, choć za kilka dni prawdopodobnie będę miał przesiadkę na płytę MSI z nForce2, zobaczymy jak tam się współpraca potoczy .
    || Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
    || Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||

Domyślnie

Cytat Napisał _kicek_
    Socket A, płyta Asus na chipsecie VIA KT600, choć za kilka dni prawdopodobnie będę miał przesiadkę na płytę MSI z nForce2, zobaczymy jak tam się współpraca potoczy .
    Na razie problemy były tylko na kt400 i niżej, sam nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Daj znać czy na nforcie pójdzie bez przeszkód.

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Lightbulb

Witam
    Mam tą nagrywarke i u mnie działa dobrze.

P4 2.4 GHz
    Soltek SL85ERV ( socket 478 )
    GeForce4 Ti4200 128 MB AGP 8x
    Maxtor 80 GB 7200 rpm

PS-czasami jednak zdarzają się różne dziwne zachowania tej nagrywarki np. czasem płytę dvd5 pokazuje jako dvd9 albo niechce mi czytać np. jednej płyty z grą którą nagrałem na NEC a mogę odczytać ją tylko na moim starym LITEONie. Czasami również zdarzają się inne drobne problemy ale to chyba wina niedopracowanego biosu. Poza tym nagywarka dobrze nagrywa i jest

Pozdrawiam

Szeregowy wojber ma szanse

Domyślnie

ja mam podobny problem z ta nagrywarka, ale to podobno wina softu a raczej jego baraku w wersji oem

Domyślnie

Wczoraj dostałem tą nagrywarkę: Athlon TB 1200 na ECS K7S5A niesprawiają żadnych problemów. Albo wyszła jakaś wadliwa seria nagrywarek, albo jest czuła na zasilanie.

stary wyga NevtoNx ma szanse Avatar NevtoNx

Domyślnie

ja miałe Asusa{A7V8X-X) na Via KT600 i Necka 3500 ponad 1,5 roku temu i wszystko chodziło super ale zasiłke to miałem Mode Coma 350 gft ;-]
    CPUAthlon 6000+X2AM2 FOXCONN C51XEM2AA 4X1GB 800Mhz Patriot 2 HDD razem 1TB GPU PowerColor HD4850 coś tam...na LCD HYUNDAI 22" X220WD palnik BenQ 1640 Zasiłka HIPRO HP-W700WC3 LF rev3 COOLER AC PRO64+ i 7 wentyli Nutka z kompa leci na Yamaha A-960 I M60 I małe klumieńki 2x300W 8ohm a reszte to olewam ;-]

Domyślnie

Mode Com to przynajmniej jakaś firma - ja mam jakiś wynalazek Made In CHina co się zwie Shido I chodzi wszystko dobrze. Może niech każdy poda Numer seryjny nagrywarki - bez ostatnich 3 cyfr - może wyjdzie na to, że jakaś seria sprawia problemy..

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Mode Com to przynajmniej jakaś firma - ja mam jakiś wynalazek Made In CHina co się zwie Shido I chodzi wszystko dobrze. Może niech każdy poda Numer seryjny nagrywarki - bez ostatnich 3 cyfr - może wyjdzie na to, że jakaś seria sprawia problemy..
    Proszę bardzo: 62B5D62Sxxx

Szeregowy wojber ma szanse

Domyślnie

... własnie zainstalowałen nowe nero 6613 i wszystko chula jak powinno

pozdarwiam

Domyślnie

a jeszcze jedna uwaga co do tego modelu 4571A po sflashowaniu go z biosu 1.01 na inny tu poadje link {:http://www.micheldeboer.nl/firmware} {jak ktos chce sprubowac potestowac na czym czy na kturym najlepiej pali i sie sprawuje ;-]} To mi po nagrani plytki na biosie 1z1 dziwnie sie zachowywał tzn zawieszał sysa jak wróciłem do orginału to jest oki a ten Bios od IODaty jest sprawdzony .Moze byc taki sobie
    CPUAthlon 6000+X2AM2 FOXCONN C51XEM2AA 4X1GB 800Mhz Patriot 2 HDD razem 1TB GPU PowerColor HD4850 coś tam...na LCD HYUNDAI 22" X220WD palnik BenQ 1640 Zasiłka HIPRO HP-W700WC3 LF rev3 COOLER AC PRO64+ i 7 wentyli Nutka z kompa leci na Yamaha A-960 I M60 I małe klumieńki 2x300W 8ohm a reszte to olewam ;-]

Domyślnie

Wczoraj dostałem tą nagrywarkę: Athlon TB 1200 na ECS K7S5A niesprawiają żadnych problemów
    Mam tą samą płytę, więc tu nie chodzi o chipset...
    Sprawdzić też należy taśmy IDE - być może mają nieprzepisową długość - najbezpieczniej jest użyć takiej do 30 cm, a najlepiej jeszcze do tego, żeby była to 80 żyłowa, która jest absolutnie niezbędna do poprawnego działania w trybie UDMA 66.
    Pożyczyłem od sąsiada 80tkę bo jak się okazało mam starszą 40tkę, no ale to nic nie dało.
    Co do zasilacza to chyba ktoś tu pisał, że ma całkiem nowy, a nawet jak odepnie kilka urządzeń to problemy są dalej więc sam nie wiem.... nie chcę wydawać na darmo kasy której chiwlowo nie mam.
    Może niech każdy poda Numer seryjny nagrywarki
    mój to 6447086Sxxx
    własnie zainstalowałen nowe nero 6613 i wszystko chula jak powinno
    Mam 6.6.1.4 od początku "życia" tej nagrywarki - nie działa...

Myślałem że problem się rozwiązał: wczoraj kolejny raz chciałem przetestować kompakty i o dziwo: nie odczytało mi tylko 2 tych moich Sony. Po analizie wyszło na to, że one jako jedyne mają nagrane ponad 4480 MB danych, konkretnie o 3 mega przekroczyły tą wartość. Pozostałe, które miały zostawione trochę wolnego miejsca czytało. Do tego doszedł fakt, że nagrałem Soniacza i od razu go ładnie przeczytało Radość moją jednak popsuł fakt, że już chwilę później nie czytało ani tamtych które wcześniej działały, ani tej świeżo nagranej, ani 2 kolejnych nagranych.

Nie mam już pomysłu i cierpliwości....

Domyślnie

A jeśli chodzi o te biosy, np "I-O Data 1-21 (with NEC 4571 1-21 naming)" to one są w końcu autoryzowane czy nie? Znaczy czy traci się gwarancję gdy się ich użyje? Bo jak tak to olewam, poczekam na oficjalny.
    Zajrzałem na stronę NECa i pojawiły się jakieś nowe, może do tego modelu też się wkrótce pojawi.

Btw: A ktoś kupował NIE w wersji OEM? Co tam się dostaje jeszcze?

Czytamy tutaj o wymaganiach, które mój (i Wasze mniemam też) komputer spełnia.
    Ostatnio edytowane przez Wirone ; 21.Jun.2006 o 16:41

Domyślnie

Wirone
    zawsze mozesz wroci do orginału ;-]

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)