Jest ktoś w stanie powiedzieć czemu nie działa mi nagrywarka dvd? NOWA. Jeszcze nowsza niż nowa, bo dzisiaj wymieniłem w serwisie tą co kupiłem tydzień temu i... dalej to samo :/
Wychodzi na to, że to wina mojego kompa, bo u kumpla ta nagrywarka czyta wszystkie płyty bez problemu, a wkładam ją u siebie i lipa. Próbowałem wszystkie kombinacje master/slave IDE0/IDE1 i nic, żadna nie działa.
Czyta tylko zwykłe cd i nagrywa je bez problemu, z kolei dvd jak nagrałem to u mnie go nie czyta, ale u kumpla działa. Mi przeczytała tylko 2 płyty, co dziwne: jedna z nich to tdk-dvd, mam drugą tego samego typu i już nie działa, działa za to inna tdk, ale +. Za to moje plusowe Soniacze nie śmigają.....
Formatowałem kompa dwa razy; zaraz po instalacji, na świeżutkim systemie też nie śmiga, więc to nie wina instalowanych programów.
Instalowałem nawet sterowniki ASPI, które w Nero były w standardzie (to by tłumaczyło, że nagrywa płyty), a w systemie ich nie było. Teraz są - i nic to nie zmieniło.
Na stronie producenta (swoją drogą - bardzo słabo zorganizowanej) nie ma nowego biosu do tego modelu, nie ma też jakichkolwiek sterowników.... Z tego co kojarzę to tego modelu w ogóle jeszcze tam nie ma, chyba tylko pdf jakiś z opisem, a tak to prawie w ogóle wzmianek nie ma.
A miałem wcześniej NEC'a od szwagra (on ma starszy model: 4550 chyba) i wszystko było ok, więc taki kupiłem, tylko że minimalnie nowszy model. No i lipa.
Dodam, że CdRoller widzi zawartość płyt, których normalnie nagrywarka nie czyta, ale po co mi to; męczyć się za każdym razem z odczytem? Odzyskiwać dane, które powinny być dostępne po prostu po włożeniu nośnika? Bez sensu...
Macie jakąś radę?

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem