Witam,
W poście tym opiszę po krótce ciekawy napęd z kórym miałem okazję się zetknąć. Mowa tu o tytułowym DDW-401S. Jak zapewne widzicie po samej nazwie - napęd rózni się czymś od LDW-401S, popularnej nagrywarki plusowej.
Po wymontowaniu napędu z XXXXXXX otrzymujemy urządzenie bez żadnego opakowania zewnętrznego, czyli standardowej metalowej puszki 5.25'', tylko w plastikowym zawieszeniu. Również brakuje przedniego panelu. Mimo to, napęd posiada w pełni sprawne złącze IDE, zasilania oraz molexy. Po drobnej szarpaninie napęd zostaje podłączony do komutera (spód napędu należy izolować, gdyż brak metalowej osłony sprawia, że cała elektronika jest an wierzchu.
Po uruchomieniu komputera BIOS kontrolera wykrywa napęd poprawnie - DDW-401S. Czyli jednoformatowa nagrywarka DVD. Pierwsza rzecz jaką zrobiłem - to backup eepromu i biosu. Oba macie w załącznikach poniżej. Ważna sprawa, dioda sygnalizująca stan pracy jest obecna na płycie głównej napędu, ale wyłączona przez firmware.
Kolej teraz na zebranie kilku informacji o samym napędzie, skorzystamy z podstawowych narzędzi diagnostycznych, wyniki podane poniżej. Wyraźnym zaskoczeniem jest błędne rozpoznawanie napędu przez system - wykrywana jest jako 411S. Jeszcze nie sprawdziłem czy da rade nagrać minusa, musze poszukać jakiejś surówki. Tam gdzie napęd domyślnie pracuje wymagany jest tylko format plus![]()

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem