+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 30

Temat: DVD +R czy -R ?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Question DVD +R czy -R ?

Czy jest jakaś różnica pomiędzy standardem +R a -R pod względem żywotności odtwarzacza stacjonarnego lub nagrywarki komputerowej?
    Tzn. czy odtwarzając lub nagrywając któryś standard szybciej się może eksploatować?

Ew. inne praktyczne znane Wam różnice i sugestie co do tego który standard stosować.

Proszę o opinie lub odsyłacz do innego wątku.

Starszy szeregowy Pablo1964 ma szanse Avatar Pablo1964

Domyślnie

Nie ma różnicy. Są różne szkoły, do czego które są lepsze. Współczesne odtwarzacze stacjonarne czytają z reguły jedne i drugie, ale zawsze warto sprawdzić, które spisują się na danym modelu lepiej. Płytki "-" mają minimalnie większą pojemność.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Dużo zależy na czym mają być odtwarzane, niektóre (starsze) napędy, czy odtwarzacze stacjonarne nie radzą sobie z +sami, Także należy zwrócić uwage jak radzi sobie nagrywarka z różnymi rodzajami nośników, większość nowych modeli zdecydowanie lepiej nagrywa na +sach co można wywnioskować czytając recenzje.

Domyślnie

W najnowszym Chipie 07/2006 jest obszerny test na temat zgodności poszczególnych nośników z najpopularniejszymi na rynku nagrywarkami. Okazuje się, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, który nośnik lub który napęd są najlepsze, można jednak dobrać nośniki do posiadanego napędu, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia błędu.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@Pablo1964
    nie wiem co wypisują w najnowsiejszy CHIP'ie, zgadzam się z Twoim stwierdzeniem że trzeba dobrać nośnik do konkretnej nagrywarki, nie tylko + czy - ale i marke. Ja tylko chciałem zauważyć że jak się popatrzy na test konkretnego modele, np.: BenQ DW 1655 to już można stwierdzić jednoznacznie że nagrywarka dużo lepiej wypala na +sach a widać to na płytach wszystkich firm i nie chodzi tu o jakieś duże błędy (niszczenie nośników) a o obniżoną jakość zapisu, co nie zmienia faktu że mogą się trafić jakieś wyjątki od reguły, tylko po co ich szukać tracąc kaske na Xperymenty?
    A obniżona jakośc zapisu ma oczywiście wpływ na żywotność urządzenia na którym płyty są odtwarzane, wracając do pytanie QuatPro.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 01.Jul.2006 o 13:27

Domyślnie

Z tą obniżoną jakością zapisu bywa różnie. Na innym forum trafiłem na opinię, że "-" o wiele lepiej sprawdzają się do filmów a "+" do danych.
    http://forum.cdrinfo.pl/no-niki-opty...y-dvd-czy.html
    Ja osobiście byłbym ostrożny z takimi jednoznacznymi wnioskami. Nawet marka nie jest dziś tak istotna, rzeczywistego producenta nośnika możemy zidentyfikować dopiero po włożeniu płytki do napędu (np. programem DVD Identifier). Różne partie płyt sprzedawanych pod jedną marką pochodzą od różnych producentów, ci z kolei wytwarzają nośniki sprzedawane pod różnymi markami handlowymi (mało kto wie, że np. Verbatim nie jest producentem). Jeżeli kogoś interesuje temat bliżej, zapraszam do dyskusji na zaprzyjaźnionym forum http://forum.cdrinfo.pl/no-niki-opty...nagrywark.html
    Ostatnio edytowane przez Pablo1964 ; 03.Jul.2006 o 11:22

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Verbatim jest oczywiście producentem, przecież w ID płyty nie musi pisać Verbatim ale np: MKM ( Mitsubishi Kagaku Media ), to Ty może nie wiesz że Verbatim = Mitsubishi, ale do informacji z ATIP płyty ja bym nie przywiązywał takiej uwagi, nie będe się tu wysmętniał tylko polecam artykuł.
    A wracając do tematu tego wątku, to nasuwa mi się taki wniosek że nie ważne już dzisiaj czy nośnik jest w standardzie "+" czy "-" ale najważniejsza jest jakość nagrania, przy założeniu że mamy obsługe obu standardów.

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

spokojnie. zawsze +

lepszy standard, dane lepiej się trzymają i nie ma bardziej kompatybilnego formatu dla starych (lub firmowych strasznie) stacjonarek jak DVD+R ze zmieninym bitsettingiem na DVD-Rom.
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

Domyślnie

@tomek.xp
    Artykuł znam. Muszę Cię rozczarować. Verbatim to nie to samo co Mitsubishi. Verbatim jest jedynie marką handlową. Owszem, Mitsubishi jest producentem np. doskonałych płyt Verbatima serii "digital movie", ale już inna słynna seria Verbatima "pastel" produkowana jest przez Taiyo Yuden. Marka Verbatim korzysta także z usług innych producentów. Na szczęście, wszystkie płyty produkowane dla Vebatima spełniają nienajgorsze normy jakości; mam płyty z wielu partii i żadnej nie udało mi się zepsuć. Natomiast ATIP znaczy znacznie więcej niż marka, gdyż identyfikuje producenta i partię płyt, która może być sprzedawana pod różnymi markami handlowymi. Ale nie dajmy się zwariować. Takie marki jak Verbatim czy TDK gwarantują spełnienie minimum jakości i ktokolwiek jest producentem tych płyt, mamy dużą dozę pewności, że nagrają się poprawnie. Jest jeszcze inny problem, na który mało kto zwraca uwagę. Mianowicie trwałość nagrania na danym nośniku. Wiemy nie od dziś, że płyta, która nagrała się wspaniale, nierzadko po kilku miesiącach przestaje być czytana przez większość napędów. Kiedyś w prasie komputerowej były testy starzenia płyt. Pamiętam np., że płytki AXE, które wypalały się wspaniale, "gubiły" dane po około 2 miesiącach. Według mnie to jest najważniejszy problem. Każdy z nas chciałby, żeby ulubiony film czy ważne dane przetrwały jak najdłużej. A ile przetrwają naprawdę? To zależy od klasy nośnika. Eksperci twierdzą, że od 2 tygodni do 10 lat. Taki test trwałości nośników chciałbym zobaczyć w naszej prasie, bo testu starzenia nikt nie przeprowadzi w warunkach domowych.
    Pozdrawiam

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@Pablo1964
    jeszcze do niedawna twierdziłeś że Verbatim płyt nie produkuje, a teraz chcesz mnie "rozczarowywać"
    No i ogulnie to zwracasz uwage na zbyt dużą liczbe problemów, lepiej się zastanów jak odpowiedzieć na w/w pytanie QuatPro bo od tego jest ten wątek.

Domyślnie

Cytat Napisał tomek.xp
    @Pablo1964
    jeszcze do niedawna twierdziłeś że Verbatim płyt nie produkuje, a teraz chcesz mnie "rozczarowywać"
    Rozczarowuję Cię, bo nadal tak twierdzę. Przeczytaj uważnie mój post. A na pytanie odpowiedziałem kilka postów wcześniej.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@Pablo1964
    widze że masz problemy nie tylko z czytaniem ze zrozumieniem ale i z logicznym myśleniem Twierdziłeś że Verbatim nie produkuje płyt i dalej wypisujesz te głupoty, a wcześniej to najwyżej wypisywałeś że nie wszystkie płyty firmowane przez Verbatima pochodzą z jego fabryk
    Według Ciebie jak przeczytasz info. z ID płyty to wiesz jak jest zrobiona, to nakup se Hawk'ów co mają takie same "stęple" co Verbatim i sobie wypalaj powodzenia
    No i te spostrzeżenia: "...Verbatim czy TDK gwarantują spełnienie minimum jakości..." czy kiedykolwiek skanowałeś jakąś płyte w poszukiwaniu błędów żeby ocenić jakość nagrania?
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 02.Jul.2006 o 22:28

Domyślnie

Jeżeli dalej nie rozumiesz, to przykro mi, ale prościej tego wytłumaczyć już nie potrafię. Mam nadzieję, że autor wątku będzie wiedział, o co chodzi.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pablo1964
    Jeżeli dalej nie rozumiesz, to przykro mi, ale prościej tego wytłumaczyć już nie potrafię...
    ,nawet nie próbuj...

Domyślnie

Szkoda, że merytorycznie nie masz nic do powiedzenia.
    Ostatnio edytowane przez Pablo1964 ; 03.Jul.2006 o 11:13

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Talking

tomek.xp i Pablo1964 widzę, że przypadliście sobie do gustu

o jakich forach nie wiem gdzie się kłócicie?
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@hannibal lecter
    zapraszamy do dyskusji jest na CDRinfo.pl kliknij tutaj.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 04.Jul.2006 o 10:40

Domyślnie

Zapraszamy

Smile

Dzięki wszystkim za odpowiedzi
    Poniżej jest zbiór z porównaniem płyt DVD+R i -R (rodzaj danych DVD-Video):
    Załączone obrazki Załączone obrazki DVD +R czy -R ?-cd-dvd-speed_jakosc_-r_w-4x-4551a_v1-07-_r-16x-4551a_v1-07-_amnezja.png   DVD +R czy -R ?-cd-dvd-speed_jakosc_-r_w-4x-4551a_v1-07-_r-16x-4551a_v1-07-_marzyciel.png  
    Attached Files

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

@QuatPro nie rób testów prędkością 16x, bo wychodzą 'przekłamania'. Test płyt DVD wykonuje się prędkością 4x, ale i można 8x.

Zrób jeszcze raz test i napisz, który rysunek to '+' a który '-'.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi
    Poniżej jest zbiór z porównaniem płyt DVD+R i -R (rodzaj danych DVD-Video):
    Takie porównanie nie ma w ogóle sensu. To są płyty na różnych nośnikach (taki mi się wydaje) i wyniki są nieobiektywne. Z drugiej strony jesteś oryginalny chyba nikt takiego porównania jeszcze nie zrobił.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Lightbulb

@punisher
    Ma o tyle sens, że obydwa nośniki to TDK
    @SEBAW
    obie płytki wypalone 4x, lewy +, prawy - (dymek nad obrazkiem wiele wyjaśni wszystko nagrywane na NEC ND-4551A(v1-07)
    ...
    Polubiłem plusy nim pisał hannibal lecter, a wielkie mu dzięki za jego komentarz, bo bardzo rzeczowy.
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 13.Feb.2007 o 00:18

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

QuatPro tu nie chodzi o to jaką prędkością został nośnik wypalony, tylko jaką prędkością jest testowany. Ty masz ustawione x16, a dla płyt DVD powinno być 4x lub można 8x.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

@QuatPro:
    Oba nośniki pewnie były kupione pod marką TDK, ale tylko "+" jest produkcji TDK.

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    @punisher
    Ma o tyle sens, że obydwa nośniki to TDK ....
    Gdzie ty widzisz tu sens Przecież płyty TDK mogą być na różnym nośniku. Możesz kupić "plusy" za oznaczeniami TDK, MBI, CMC, TY i dalej będziesz się upierał, że to te same płyty, bo mają znaczenie TDK Robisz sobie po prostu żarty.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)