Witam wszystkich. Ostatnio kupiłem sobie zestaw płyt do mojego Nec'a. Płyty są dwustronnymi krążkami DVD-R firmy x-disc. Niestety już 2 razy po nagraniu na płytkę czegoś nagrywarka ma ogromne problemy z odczytem (czytaj niby pod windows widzi zawartość płyty jaką w tym wypadku jest Debian Sarge ale podczas testu integralnośći sie wywala :/ ). Postanowiłem więc upgradować firmware do wersji 3.07 (chyba najnowszy jaki jest ja w każdym razie mam stary 1.04). Ściągnąłem więc pliki ze strony neca ale jest problem ponieważ w instrukcji wypisano kilka ounktów których mój system nie spełnia (jak mi się wydaje) są to:
Connect drive to secondary IDE channel as Master (mam jako slave)
Use standard UDMA-2 IDE cable (nie mam pojęcia jaki mam kabel niestety - po czy to rozpoznać i czy ma to znaczenie)
Disconnect all external USB/ FireWire devices. (do usb mam podłączoną drukarkę i mysz czy mam je też odłączyć?)
Ponadto chciałbym się dowiedzieć ile trwa taki proces i co stanie się jeżeli np podczas updata wyłączą prąd (czy nagrywarka jest wtedy do wyżucenia czy poprostu wystarczy jeszcze raz nadpisać firmware) oraz jak zrobić sobie kopię mojego starego firmwara 1.04. Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję.
P.S.
Jeżeli znacie jakie dobre nieoficialne Firmware do tej nagrywarki to dajcie linki (chyba to nei łamie regulaminu?)
ECS K&VTA3B KT333
GeForce 5200 128 MB
386 MB DDram (1 kość 128 266 i 1 kość 256 333)
Via AC'97
Duron 1200

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem