+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Czas nagrywania płyt DVD

Szeregowy ewcia921 ma szanse Avatar ewcia921

Domyślnie Czas nagrywania płyt DVD

Właśnie nagrywam płytkę DVD. Dziwi mnie fakt, ze pokazuje się że do końca pozostało przeszło 9 godzin. Ile powinna sie nagrywać płyta DVD bo mi się wydaje że 9 godzin to trochę za długo. Odpowiedzcie jak możecie.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Zdecydowanie Czas wypalenia standardowej płyty (czyli jednostronna, jednowartswowa) o pojemnośći w najwolniejszym dziś trybie zapisu, czyli 2,4x wynosi 25 minut. A ile faktycznie nagrywa się u Ciebie Może to tylko błędne wskazanie - jeśli zapisywanie faktycznie trwa powyżej wspomnianych 25 minut, to na pewno jest coś nie tak z konfiguracją komputera (zazwyczaj jest to wyłączone DMA).

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał ewcia921
    Właśnie nagrywam płytkę DVD. Dziwi mnie fakt, ze pokazuje się że do końca pozostało przeszło 9 godzin. Ile powinna sie nagrywać płyta DVD bo mi się wydaje że 9 godzin to trochę za długo. Odpowiedzcie jak możecie.
    I w jakim czasie nagrała Ci sie płyta? Jeżeli 9 godzin, to pewnie za wcześnie pytam
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Po 2 godzinach zresetowałam komputer bo myszka przestała działać i wszystko się zawiesiło. Rzeczywiście coś musi być nie tak ponieważ po tym czasie nie nagrała się nawet połowa płyty. A po wyciągnięciu jej ze stacji dysków, nie widziałam na niej śladu nagranie. To był tylko stracony czas. Proszę niech ktoś mi objaśni co mam zrobić bo naprawdę mi zależy na nagraniu tych filmów.

Kapral _kicek_ ma szanse Avatar _kicek_

Domyślnie

Heh, mi kiedyś płytka CD-R nagrywała się jakieś 1,5h - 25% poszło normalnie, a potem nagrywarka zwolniła, co chwilę gasła i zapalała się lampka nagrywania.
    || Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
    || Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||

Unhappy

Może powinnam spróbować w innym programie Mam nagrywarkę LIteon i wszystko z płytami CD działało poprawnie. Jednak zaczynając nagrywać płyty DVD wszystko nie wychodzi :pomocy:

Może ja bym powiedziała jak doładnie nagrywam. Otwieram NeroSmartStart wybieram nośnik DVD, u góry Foto i wideo no i Utwórz własne DVD. Już tu mam problem co wybrać, ale są tylko opcje : Przechwyć wideo , Utwórz lub modyfikuj DVD+VR i Utwórz pokaz zdjęć na DVD. Ale to wydaje sie najepsze. pOtem dodaję Moj film który ma około700 MB , a na płytce wychodzi powyzej 3 GB, ale to jest chyba normalne.POżniej tworze menu, dalej jest próba i okno przygotowyjęce do ostetecznego nagrywanie. Wybieram DVD i wciskam nagraj.NO i moje nieszczesne 9 h. Jak wiecie zresetowalam kompa po 2 h. NO i co teraz zrobić Please help me ;( ( może trochę się rozpisałam ale teraz mozecie powiedziec mi co robię żle )
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 23.Jun.2006 o 16:57 Powód: Używaj funkcji EDYTUJ!

Szeregowy Rzinsior ma szanse

Domyślnie

Odnośnie wczesniejszych problemow ( 9 godzin) gdyby sie powtórzyły sprawdz ustawienia DMA , opis jak to zrobic: http://cdrlab.pl/article_strona_1613_3.html

Nie używam Nero StartSmart i nie bardzo sie w nim orientuje, ale podstawowe pytanie to co chcesz zrobic ?Jezeli wypalasz plyte z filmem 700 MB i chcesz by on byl tak jak na twardym dysku widziany, to wybierz opcja DVD z danymi, no chyba ze chcesz przerobic (przekonwertowac) film z 700MB (xvid/divx) na DVD (MPEG2) (odpowiednikiem dla plyt cd jest tworzenie VCD). Na czym chcesz to odtwarzać ? Jeżeli konwertujesz film to 9h jest czyms zrozumialym .. film jest dekompresowany a nastepnie ponownie kompresowany w nowym formacie , dopiero potem nagrywany na plyte.

NIe wiem czy jasno sie wyrazilem ale jesli jest to film ktory bedziesz uruchamiac na komputerze z DVD opcja DVD z danymi w StartSmart bedzie odpowiednia (mozesz nagrac 4.5 GB danych z dysku np; okolo 7 filmow po 700MB każdy).

Mam nadzieje ze pomoglem jakby co pytaj .

Domyślnie

Dzięki Rzinsior trochę mi pomogłeś, ale ja bym chciała odtwarzać film na stacjonarnym DVD przy telewizorze, a nagrywając film w formatach divx filmy sie nie odtwarzają. Jak mozna inaczej przekonwertować plik divx na DVD żeby to nie trwało tak długo. Liczę na odpowiedź

Szeregowy Rzinsior ma szanse

Domyślnie

No wiec Menu Start-> Nero ->Zdjecia i video -> Nero Vision
    1.Odpala się program Rys1 wybierasz DVD-> DVD video.
    2.Dodaj plik video Rys2
    3.Wybierasz plik z dysku który chcesz dodać Rys.3
    4.Wybrany film zostaje dodany do projektu -> Dalej Rys.4
    5.Projektujesz swoje MENU które pojawi się na telewizorze po włożeniu płyty DVD. Można skorzystać z domyślnego szablonu --> Dalej Rys.5
    6.Testowanie funkcjonalności. Testujemy nasze menu. -> Dalej Rys.6
    7.Podsumowanie (Zapisz na: wybór nagrywarki) -> Nagraj Rys.7
    8.Nastepuje proces konwertowania materiału video do formatu DVD Rys.8

Czas jaki jest potrzebny do przekonwertowania zależy od mocy obliczeniowej sprzętu jaki posiadasz, formatu pliku który konwertujesz (np. plik w divx 3.11 pójdzie szybciej niż w divx6.01).
    Na dole masz zakładkę priorytet: oznacza to ile mocy obliczeniowej ma użyć do konwertowania filmu.( nie należy brać więcej niż normalny, jeśli weźmiesz opcja niski, low, very low, czas potrzebny do konwertowania filmu się wydłuży, ale powinnaś mieć możliwość bardziej swobodnej pracy na komputerze)

Dalej po konwersji powinien nagrać na płytę DVD i wszystko powinno działać.. nie chciało mi się czekać ..

Oczywiście są inne programy ale czas konwersji plików nie będzie się zbytnio różnił (chyba).
    Załączone obrazki Załączone obrazki Czas nagrywania płyt DVD-1.jpg   Czas nagrywania płyt DVD-2.jpg   Czas nagrywania płyt DVD-3.jpg  

Czas nagrywania płyt DVD-4.jpg   Czas nagrywania płyt DVD-5.jpg   Czas nagrywania płyt DVD-6.jpg  

Czas nagrywania płyt DVD-7.jpg   Czas nagrywania płyt DVD-8.jpg  

Domyślnie

Wiesz co Zrobiłam tak jak napisałeś, właściwie wcześniej zrobiłam bardzo podobnie. Jednak coś musi być nie tak skoro dalej pokazuje się 9h. Włączyłam DMA. Co teraz

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

No to teraz wszystko jasne - Ty nienagrywasz płyty (podana informacja, że po 2 h nic niebylo na płycie), tylko transkodujesz materiał - tzn. oprogramowanie przekształca dane na format obsługiwany przez standardowy odtwarzacz DVD. Czas ten niejest uzależniony od nagrywarki (ani od ustawień transmisji DMA), tylko od mocy twojego procesora - dlatego w tym czasie komputer praktycznie sprawia zawieszonego - transkodowanie pochłania moc całego procesora, stąd wykonywanie zwykłych operacji w tle jest uciążliwe..
    Jeśli chcesz te zdjęcia i ten film nagrać tak, aby był odtwarzany na komputerze, to wybierz opcję w NERO - Utwórz dysk DVD z danymi! W tym wypadku dane zostaną nagrane w niezmienionej formie.

Domyślnie

Dzięki wszystkim. Będe musiała kiedyś znaleźć czas i "wyłączyć" się od stron www i gg żeby nagrać filmy. Naprawdę wielkie dzięki bo nie dałabym bez was rady.
    EwCiA

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)