+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Temat: Podpięcie nepędów

Szeregowy Ryan Apted ma szanse Avatar Apted

Domyślnie Podpięcie nepędów

Na wstępie chciał bym się przywitać na forum. Cześć

Mam pytanie w związku z tematem, a mianowicie:
    posiadam Samsung-HDD SP1203, CD-R/RW SW-252B, DVD-ROM SD-616Q
    podpięte do IDE 1-SP1203N(PM), IDE 2-SD-616Q(PM) \ SW-252B(PS)
    Dokupiłem nagrywarkę BenQ-DW1655 i dylemat jak to wszystko podpiąć żeby miało "ręce i nogi". Moja płyta to Asus P4C800-E Deluxe system WinXP, sugerując się wypowiedzią na pewnym Forum cytat: "nna metoda jest dokupienie/wykozystanie istniejacego na mobo kontrolera ATA100/RAID - po tym jak taki kupilem i porozpinalem napedy tak ze mam teraz kazdy n osobnym kablu i master (hdd na raid, optyka na mobo) to wydajnosc systemu podskocyla o dobre 15% noi od tamtej pory (2 lata) nie mialem jeszcze bledu buffer underrun" pomyślałem o czymś takim:
    I
    Promise: HDD (kontroler Promise PDC20378 zintegrowany na mobo)
    IDE1: DVD R/RW(master)
    IDE2: CD/RW(master), DVD-RAM(slawe)
    II
    Promise: HDD
    IDE1: DVD-RAM(master)
    IDE2: DVD R/RW(master), CD/RW(slawe)
    III
    IDE2: DVD-RAM(master), CD-R/RW(slawe)

Mylę się, czy dobrze kombinuję jeżeli tak to które podłączenie najlepsze, jakieś inne propozycje byłbym wdzięczny.

Z pozdrowieniami

PS.jeżeli wątek nie w tym dziale to sory (jestem tu nowy)

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Twardziel oczywiście pod kontroler RAID. Nagrywarki DVD na master, a CD-RW na slave - ważne jest tylko, żebyś połączył nagrywarkę CD-RW z tą nagrywarką DVD, która będzie pracować w tym sammy trybie transmisji - np. UDMA 2 z UDMA2 (BenQ 1655 pracuje w tym trybie). Nagrywarka CD-RW pracuje w wolniejszym, to podłącz ją z tą DVD, na której rzadziej będziesz nagrywał.
    PS. Takie problemy jak buffer-underrun to już zdecydowana przeszłość -stosowne technologie (BurnProof) są już na rynku ładne parę lat..

Domyślnie

Czyli rozumiem że w grę wchodzi opcja nr.I z mojego postu, czy tak.

Domyślnie

No nie - ustawienie nagrywarki CD-RW jako master jest bezsensu..

Starszy kapral Yaro_pirat ma szanse

Domyślnie

Wedlug mnie opcja nr I lub nr III sa najlepsze w Twoim przypadku (nie ma znaczenia jak beda ustawione DVD-RAM i CD/RW na IDE2.)
    I
    Promise: HDD (kontroler Promise PDC20378 zintegrowany na mobo)
    IDE2: CD/RW(master), DVD-RAM(slawe)

III
    IDE2: DVD-RAM(master), CD-R/RW(slawe)

anabolo czemu ustawienie CD/RW jako master jest bez sensu? Mozesz to uzasadnic? CD/RW master + DVD-ROM slave dla mnie jest ok
    Ostatnio edytowane przez Yaro_pirat ; 23.Jun.2006 o 23:22
    AMD 64 3200+,Gigabyte K8N SLI,1024 Ram Dual Channel,GeForce 6600GT 530/1100,Samsung 500GB+2x250GB SATA2,Pioneer 115DBK, Benq 1650 + Xbox 360 Premium

Domyślnie

@anabolo czyli ocja nr.III (sory za upierdliwość)

@Yaro_pirat chyba nie doczytałeś, ja mam kontroler zintegrowany z płytą główną a nie na PCI, co do obsługi napędów optycznych to chyba nic z tego w instrukcji z mobo jast napisane cytuję (z engliszem nie bardzo):

"The Promise PDC20376 RAID controller does not support ATAPI devices such as CD-ROMs, DVD-ROMs, etc."

Oznaczenie kontrolera to jakiś błąd, w pozostałych wątkach instrukcji jest Promise PDC20378

Starszy kapral Yaro_pirat ma szanse

Domyślnie

Tak - slepy jestem Dawno wywalilem posta Opcja I czy III to nie ma znaczenia.
    AMD 64 3200+,Gigabyte K8N SLI,1024 Ram Dual Channel,GeForce 6600GT 530/1100,Samsung 500GB+2x250GB SATA2,Pioneer 115DBK, Benq 1650 + Xbox 360 Premium

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanie, po aktywacji w biosie kontrolera Promise, wgraniu sterowników i przestawieniu w Bisie opcji Operating Mode na IDE przy uruchomieniu komputera bios wyświetla komunikat: "BIOS is not installed" odnosi się to do kontrolera o co chodzi?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Widzę, że masz płytę główną firmy ASUS. Ja też mam tej firmy i miałem problem z podpięcej 1hdd oraz 3 napędów optycznych. Ja zrobiłem tak:
    1. raid - dysk twardy jako master
    2. ide1 - dvd rw jakos master
    3. ide2 - cd-rw jako master, dvd-rom jako slave
    Napędy Master umieszczasz na końcu taśmy.

Jest jeden minus tej konfiguracji. Otóż nie mogłem zainstalować od nowa systemu, bo instalator nie mógł odszukać raid; nawet instalcja sterów nie pomagała. Jeżeli masz dobry system, to wszystko chodzi poprawnie, tylko z tą inst. jest problem. Wpadłem więc na pomysł zakupienia kontrolera IDE PCI obsługujący ATAPI, który pomógł.

W płytach ASUS'a, gdzie jest tylko jedno gniazdo RAID jest problem, bo ten kontroler obsługuje tylko hdd. Gdy są dwa gniazda RAID, to jedno jest dla hdd, a drugie dla atapi.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 24.Jun.2006 o 14:06
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie ??

Cytat Napisał SEBAW

Jest jeden minus tej konfiguracji. Otóż nie mogłem zainstalować od nowa systemu, bo instalator nie mógł odszukać raid; nawet instalcja sterów nie pomagała. Jeżeli masz dobry system, to wszystko chodzi poprawnie, tylko z tą inst. jest problem. Wpadłem więc na pomysł zakupienia kontrolera IDE PCI obsługujący ATAPI, który pomógł.
    To dziwne - zazwyczaj producent powinien dostarczyć drivery do RAID - wystarczy je skopiować na dyskietkę, a podczas startu isntalki z boot'a naciskamy klawisz F6 - wtedy mamy możliwość zainstalowania dodatkowych sterów do RAID/SCSI. Miałem kiedyś Abita z RAIDem na HPT 370 i chodziło bez problemu..
    PS. A jak producent niezadbał o drvery, to zawsze je można pobrać z neta

Domyślnie

Dało się zainstalować stery do RAID podczas instalacji XP, ale nic to nie pomogło. Mimo, że zostały zainstalowane poprawnie to i tak nie był wykrywany dysk twardy.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

I po kłopocie, CD-RW poszedł w dobre ręce i ostałem przy DVD-RW i DVD-ROM

THX za wypowiedzi

Szeregowy zbi_ku ma szanse Avatar zbi_ku

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Dało się zainstalować stery do RAID podczas instalacji XP, ale nic to nie pomogło. Mimo, że zostały zainstalowane poprawnie to i tak nie był wykrywany dysk twardy.
    Przestaw w biosie z HDD=0 na SCSI. W tedy dysk będzie widoczny.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Już nie potrzebuję nic grzebać, bo mam dokupiony kontroler IDE PCI. Ale dzięki za info.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Nie na wszystkich kontrolerach IDE działających w trybie RAID można było instalować system - pamiętam, że poprzednia wersja High Point'a 370, czyli 366 nie pozwalała na to, trzeba było po prostu zainstalować system na porcie IDE z mobo (ew. standarodowym - chipset ten wykoryzstywał np. Abit) i dopiero po isntalacji sterów do niego można było podłączyć dysk(i).

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanko którym męczy mnie szwagier (brak Net-u) Gościu postanowił zaszaleć i zakupił BenQ 1655 oraz Asus 1608P3S, chciał miec LightScribe oraz LabelFlash. Podoięte w ten sposób:
    IDE0 - HDD master
    IDE1 - Asus master, BenQ slawe
    Tłumaczy to tym iż płytki pali na Asus'ie. Podobno lepszy do wypalania(wersja OEM Pioneer'a DVR 111 jak tłumaczy) Benek szczególnie do etykiet + gry + nagrywanie w locie.
    Pytanie, dobrze podpięte, ja uważam że tak, tłumaczę to tym iż Asus'a wykorzystuje jako nagrywarkę a taka powinna być master.
    Dobrze kombinuję ?

Domyślnie

Zalecają producenci, aby napęd Master był na końcu taśmy IDE, a w środku Slave. Więc zobacz, czy tak masz.
    Napędy optyczne na kanał Secondary (pomocniczy), a dyski twarde na kanał Primary (podstawowy). Nigdy nie należy łączyć twardzieli z n. optyczymi.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Szeregowy pawyan ma szanse

Domyślnie

Witam!
    Czy któryś z Kolegów może wie, jakie są ustawienia zworki dla trybu Master i Slave w napędzie ASUS 1608P3S ( jest tam 5 par pinów, w wyjętej Toshibie jest 3 ), na które - patrząc z tyłu - mam założyć zworkę dla trybu M albo S ?
    Kupiłem dzisiaj (niedziela, na WGK) ten sprzęt i nigdzie na nim (naklejka) ani w instrukcji nie ma tej podstawowej informacji, buda rozgrzebana a firma zamknięta.
    Może to jakaś oczywistość, ale nie dla mnie - nie śmiejcie się z lamy
    Bardzo proszę o szybką odpowiedź, jeśli to możliwe.
    Pozdrawiam, Pawyan.

JUŻ NIEAKTUALNE
    Przyjąłem, że producent ustawił zworkę na Master, drugi napęd przełączyłem na Slave i to się sprawdziło - system działa prawidłowo
    Ostatnio edytowane przez pawyan ; 23.Jul.2006 o 18:25

Szeregowy Sebo ma szanse

Domyślnie

pawyan na stronce producent zamieszcza takie info

http://img149.imageshack.us/img149/6...ersetuprb6.jpg

pozdrawiam

Szeregowy pawyan ma szanse

Domyślnie

Witam!
    Też szukałem, ale widocznie słabo .
    Wielkie dzięki, zaraz naprawię błąd producenta i wyskrobię na obudowie ku pamięci.
    Układ styków pokrywa się z przewidywaniami, chyba zawsze od prawej jest Master, potem Slave i Select, a producent ustawił domyślnie na Master.
    Kolega, który się na tym zna, też to potwierdził i zdziwił się, że jest tam 5 par pinów.
    Jeszcze raz dziękuję.
    PS: Trochę OT, ale gdzie mogę znaleźć sterowniki do pracy z DVD-RAM (do ASUS-a 1608 P3S - bo wyczytałem, że są konieczne?)
    Ten ASUS = PIONEER DVR111, z tego wynikałoby że oba bazują na napędzie Buffalo i te właśnie sterowniki będą odpowiednie? Na Forum są do nich linki ( Buffalo, ale nie wiem czy to jest to, poza tym stare), ale sterowników konkretnie do ASUS-a nie widzę.
    Pozdrawiam, Pawyan.

PS1: Już po sprawie!
    Sterownik wgrany, dysk sformatowany - wszystko działa jak należy!
    Ostatnio edytowane przez pawyan ; 24.Jul.2006 o 08:53

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia