+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Pytania/problemy - Benq 1650

Szeregowy papierek ma szanse

Domyślnie Pytania/problemy - Benq 1650

Z powodu iż jestem tu nowy, na samym początku pragnę przywitać wszystkich forumowczów.

Od niedawna jestem ‘szczęśliwym’ posiadaczem Benq-a DW1650. Mam chyba jadnak drobne problemy. Swojego czasu bardzo sumiennie śledziłem cały watek poświęcony nagrywarką firmy Benq ale zakup został odstawiony na bok. W obecnej chwili odnalezienie tam konkretnych rzeczy sprawia troszkę problemu. Dlatego też postanowiłem zacząć nowy wątek.

Nagrywarka ma firmware BCFC czyli nie najnowsze. Czy zmiana na aktualniejszy poprawia coś znacznie?

Wypaliłem już dwie płytki DVD-R. Nie uzyskałem tak doskonałych wykresików jak Wy ale też nie jest źle.

Problem o którym wspomniałem wyżej to:
    Wypaliłem koledze 2 płytki CD Hawka. No i Benq ich nie widzi. Uznaje, że nie ma nic w napędzie. To raczej nie jest normalne zwłaszcza że na innym komputerze wszystko jest ok. Czy poradzicie coś w tej sprawie albo polecicie jakieś konkretne testy w celu sprawdzenia czy to wina tylko tamtych płyt czy też napędu. Hawki palone w Alcohol-u.

Kolejny moje pytanie wiąże się z prędkością zapisu płyt CD. Chce wypalić płytke z danymi i prędkość max jaką podaje mi Nero to 16x Chyba jednak coś nie tak, dlaczego? Verbatim wypalony z tą prędkością jest widziany i czytany przez napęd.
    -
    No i dziwna sprawa, mianowicie. Ta prędkość 16x jest podawana przez Nero oraz Alcohol ale tylko dla płytek Verbatim Super AZO Crystal 40x. Kupiłem je dawno temu ale to nie zmienia faktu że powinny palić się chyba szybciej. Jakieś propozycje lub sugestie?

Jako uzupełnienie dodam że wcześniej w kompie był stary Plextorek.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i rady.

---
    Pozdrawiam,
    Papierek
    Ostatnio edytowane przez papierek ; 27.Jun.2006 o 17:20

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

BenQ 1650 słabo pali bezfirmowe nośniki.. Co do zapisu 16x, to niestety firmware niezawiera po prostu stosownych inforamcji do tej serii.. BenQ 1640 też miał podobny problem z niektórymi nośnikami.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.

Co do faktu iż Benq kiepsko pali nośniki z dolnych półek to wiedziałem. Osobiście staram nagrywać się na nośnikach wysokiej jakości, myśląc tym samym o trwałości przechowywanych danych. Liczyłem się z tym już przy samym wyborze nagrywarki.

Dziwi mnie jednak fakt iż płyty zostały nagrane i stary ok. 8 letni Asus je czyta (wszystko jest ok.) a Benq nie widzi płyty w napędzie.

Co do tych niskich prędkości... przyjąłem i rozumiem.

Starszy szeregowy noodles ma szanse

Domyślnie

BenQ 1650 całkiem nieźle wypala tanie i kiepskie nośniki a na pewno wypala je najlepiej ze wszystkich nagrywarek które miałem. Jednakże i jemu zdarza się czasem taki nośnik z którym sobie nie może poradzić.

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Domyślnie

Cytat Napisał papierek
    Dzięki za odpowiedź.

Co do faktu iż Benq kiepsko pali nośniki z dolnych półek to wiedziałem. Osobiście staram nagrywać się na nośnikach wysokiej jakości, myśląc tym samym o trwałości przechowywanych danych. Liczyłem się z tym już przy samym wyborze nagrywarki.

Dziwi mnie jednak fakt iż płyty zostały nagrane i stary ok. 8 letni Asus je czyta (wszystko jest ok.) a Benq nie widzi płyty w napędzie.

Co do tych niskich prędkości... przyjąłem i rozumiem.
    @papierku

zobacz ten temat,zapewne problem podobny do twojego

http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=2832

Domyślnie

@ marcus777

Wielkie dzięki. Przynajmniej teraz wiem, co może być nie tak. Sprawdziłem i faktycznie a Alcoholu nagrałem w RAW.
    Jak tylko będę coś ponownie wypalał sprawdzę to.

Mimo to i tak bardzo dziwi mnie fakt jak napęd nie może widzieć nagranej przez siebie płyty... jednak może

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@papierek
    mnie też dziwi fakt że Verbatim Super AZO Crystal 40x wypala Ci tak wolno, ja na swoim wyprubowywałem te same płyty ale x52 i rozpoznawał je prawidłowo, napisz jak tam twój nowy (ten wymieniony napęd) radzi sobie z tymi Verbami CD-R

Domyślnie

@ tomek.xp

Co do tych niskich prędkości to tak jak pisał już anabolo: firmware nie zawiera po prostu stosownych informacji.
    Tak jak pisałem na samym początku posiadam firmware BCFC i na razie nie zmieniałem go na nowszego w celu sprawdzenia czy owe Verbatimy będę mógł wypalać szybciej.

Nie bardzo rozumiem Twoje zdanie: "napisz jak tam twój nowy (ten wymieniony napęd) radzi sobie z tymi Verbami CD-R"

Nie wymieniałem napędu na nowy egzemplarz czy coś takiego.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@papierek
    dzięki za odpowiedź, jeśli chodzi o pytanie odnośnie nowego napędu to sorry ale pomyliłem Ciebie z komś innym na forum.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)