Z powodu iż jestem tu nowy, na samym początku pragnę przywitać wszystkich forumowczów.
Od niedawna jestem ‘szczęśliwym’ posiadaczem Benq-a DW1650. Mam chyba jadnak drobne problemy. Swojego czasu bardzo sumiennie śledziłem cały watek poświęcony nagrywarką firmy Benq ale zakup został odstawiony na bok. W obecnej chwili odnalezienie tam konkretnych rzeczy sprawia troszkę problemu. Dlatego też postanowiłem zacząć nowy wątek.
Nagrywarka ma firmware BCFC czyli nie najnowsze. Czy zmiana na aktualniejszy poprawia coś znacznie?
Wypaliłem już dwie płytki DVD-R. Nie uzyskałem tak doskonałych wykresików jak Wy ale też nie jest źle.
Problem o którym wspomniałem wyżej to:
Wypaliłem koledze 2 płytki CD Hawka. No i Benq ich nie widzi. Uznaje, że nie ma nic w napędzie. To raczej nie jest normalne zwłaszcza że na innym komputerze wszystko jest ok. Czy poradzicie coś w tej sprawie albo polecicie jakieś konkretne testy w celu sprawdzenia czy to wina tylko tamtych płyt czy też napędu. Hawki palone w Alcohol-u.
Kolejny moje pytanie wiąże się z prędkością zapisu płyt CD. Chce wypalić płytke z danymi i prędkość max jaką podaje mi Nero to 16xChyba jednak coś nie tak, dlaczego? Verbatim wypalony z tą prędkością jest widziany i czytany przez napęd.
-
No i dziwna sprawa, mianowicie. Ta prędkość 16x jest podawana przez Nero oraz Alcohol ale tylko dla płytek Verbatim Super AZO Crystal 40x. Kupiłem je dawno temu ale to nie zmienia faktu że powinny palić się chyba szybciej. Jakieś propozycje lub sugestie?
Jako uzupełnienie dodam że wcześniej w kompie był stary Plextorek.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i rady.
---
Pozdrawiam,
Papierek

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem