+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Płyta nagrana dobrze, ale widzialna jako "CZYSTA PłYTA"

Szeregowy Zitz ma szanse

Unhappy Płyta nagrana dobrze, ale widzialna jako "CZYSTA PłYTA"

Mam następujący problem:
    Wskutek wielu różnych czynników (wirusy i nie wiem co) mój system, zarówno WIN98 jak i XP pracowały niestabilnie, wolno i różne dziwne rzeczy się działy. Ale ja nie o tym...
    Otóż nagrywam płytę DVD (na jednym systemie jak i na drugim): nagrywa 1h, ale pozatym wszsytko OK: weryfikacja OK, płytę odczytuje, wszystko kopiuje...
    JEDNAK CZASAMI DZIEJE SIę INACZEJ:
    płyta tak samo się kopiuje, jednak... WINDOWS XP jej nie widzi. Na 98 wszystko jest OK- widzi płytę, wszystko kopiuje, uruchamia itp...
    Takich płyt mam około 8 (na ~100 przegranych). Teraz przeinstalowałem system (nowiutki XP) i mam nową nagrywarkę (też Liteon). Jednak system wykrywa mi tylko czyste płyty....
    W jaki sposób "dobrać" się do danych zapisanych na DVD? Jakieś sugestie?
    Z góry dziękuję za pomoc

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

A jak się płyty zachowują na innych komputerach (czytnikach)

Szeregowy Zitz ma szanse

Domyślnie

No własnie nie miałem okazji testować na innych, tzn. w zasadzie ja mam inny czytnik (nowa nagrywarka Liteon) i nie wykrywa. Wiem na pewno że jak kiedyś pożyczałem te płyty to u części na pewno też wykryqwał je jako CZYSTE DVD.
    Na koniec wspomnę o fakcie że nagrywałem na DVD-R

Badzioo
    Gość

Domyślnie

Witam, mam podobny problem co kolega Zitz.

Dzisiaj kupiłem nagrywarkę NEC ND-4571A, nagrałem nią 3 płyty, ale gdy po nagraniu włoze je do NEC'a ten widzi je jako czyste płytki.
    Dodam że na moim starym czytniku DVD płytki sie odczytują i zostały nagrane dobrze. Płytki na których nagrywałem to Verbatim DVD+R. Proszę o pomoc, dzisiaj kupiona nagrywarka i juz są problemy.

P.S: Sorka za odbiegniecie lekkie od tematu, ale nie chciałem zakładać nowego wątku.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Jeśli napęd niewidzi nagranych płyt, to jednoznacznie wskazuje na jego uszkodzenie. Możesz dla pewności spróbować innych nośników - jednak jeśli są to oryginalne verby, to napęd świetnie sobie znimi radzi (wiem, bo mam Niestety napęd na gwarancję - ale żądaj natychmiastowej wymiany napędu na drugi

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja bym jeszcze spróbował nagrać nośnik w programie Alcohol lub Clone. Zrób tak i napisz rezultat.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Badzioo
    Gość

Domyślnie

Sprawdze dopiero jutro, bo dzisiaj juz płytek nie mam
    Dzięki chłopaki za pomoc, jutro napisze co i jak.

Poprawka: Udało mi sie znaleźć jedna płytkę, jakościowo raczej gorsza bo Hawk DVD-R, nagrałem na nią obraz programem Alcohol i tym razem działa (obraz zrobiony z płytki CD, nie miałem nic innego pod ręką). Nie wiem co w tej sprawie zrobić.

Nagrałem też DVD-R i też działa dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Badzioo ; 29.Jun.2006 o 10:56

Badzioo
    Gość

Domyślnie

A więc poradzi mi ktoś co powinienem zrobić Dzisiaj nagrałem sobie film DVD na płyte TDK DVD+R i nagrywarka normalnie go odtwarza. Może to jakieś 'widzimisie' że akurat te kilka płytek widzi jako czyste. :/ Nie sądze żeby nagrywarka była uszkodzona.

Sorka za 2 posty pod rząd...

Szeregowy Zitz ma szanse

Domyślnie

A ja dodam od siebie tyle że spróbowałem czegoś co i tak nie miało szansy się udać ;P. Otóż zrobiłem obraz ISO płyty traktowanej jako "czysta" i potraktowałem go wirtualnym DVD. Efekty? Mimo że kopiowanie do ISO poszło jak po masełku, gdy wczytuje się plik program twierdzi że "dysk jest niesformatowany/uszkodzony". Czyli nadal lipa.... W moim przypadku chyba raczej nie powinienem TYLKO patrzeć na markę czytnika-DVD ale także na WIN w którym chcę tę płytę odczytać :/

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)