+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Problem z liteon DVDRW SHW-16h5s

Szeregowy martamajd ma szanse

Red face Problem z liteon DVDRW SHW-16h5s

Mam problem ze swoja nową nagrywarką. Otóż gdy kopiuje płytke audi, niewiem czemu niemoge zmienić prędkości zapisu mam tylko dosępną opcję maksimum, po takim skopiowaniu płytka nienadaje sie do słuchania bo przeskakuje rzeszczy szumi i wydaje inne odgłosy czy to na dvd stacjonarnym czy we wieży, nawet w kompie się zacina to samo się dzieje gdy utworze płytke audio sama i chce ją wypalić z prędkością większą niż 16 razy, a nawet zwykłego filmu dvd z gazety niemoge skopiować. Próbowałam też na niej nagrać pokaz zdjęć vcd no i na kompie niedziała wogóle a na stacjonarnych dvd działa ok 3-5 minut i się zacina, skacze i staje, a nagrany ten sam pokaz na mojej starej nagrywarce liteona działa. Co jest nie tak z tą nagrywarką czy z moim kompem. pomóżcie bo jiż odchodze od zmysłów. Sprzęt:
    win Xp, procek 2400, 512 DDR Ram, płyta główna ebox, zasilacz 300- wszystko nagrywane i na nero 6 jak i na 7

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Weź zaktualizuje firmware w napędzie.
    Tu masz link:
    http://62.58.201.212/eu/DOWNLOADS/OD...e/DR16LS0W.zip
    Pobierz, rozpakuj, 2xklikasz, a resztę sobie już poradzisz.

Wgrywasz firmware na własne ryzyko. Źle wgrasz - tracisz gwarancję, dobrze - jest dalej.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

niestety zmiana firmware, nierozwiazuje problemu, ani go niezmniejsza, ciągle dzieje się to samo Czy możesz mi odpowiedzieć czy to jest normalne, że nagrywarka nagrywa tylko audio dobrze do prędkości 16 azy, wiem ze ta predkośc jest wskazana do nagrywania audio a wyższe nie no ale chyba przy wyższych tez mozna słuchać płyte normalnie a u mnie sie nie da, a pozatym pokaz zdjęć... nie ma reguły nagrywnia a on nagrany niedziała?

Arrow

Czy mogę tą nagrywarkę zreklamować wtedy, bo jest jescze rze3ćz że na innym kompie(starszym) działa ona dobrze, dobrze nagrywa audio nawet z prędkością 24 razy bo wyzsza to nie wiem, i gośc od którego ją kupiłam boi sie ze jak ja wyśle do serwisu to ją sprawdza i odeślą bo stwierdzą ze ona jest sprawna, co moge więc zrobić, moze wiecie co jest tego przyczyna i możecie mi albo jemu podsunąc jakiś pomysł jak to rozwiązać albo co zmienić w kompie, czy coś zeby zadziałała dobrze, bo mi sie wydaje ze nawet jakbym nagrała audio z prędkością 48 razy to powinno być nagrane dobrze, pzrynajmniej na tyle, zeby móc przesłuchać ta płytę i zeby sie niezacinała już od drugiej piosenki i nietrzesczała, próbowałam to nagrywać na jakiś zwykłaych łytkach, jak i sony i verbatimach, ale ciągle to samo.........

Domyślnie

A jaką wersję Nero posiadasz?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

w tej chwili nagrywam na nero dołączonym do nagrywarki czyli 6, próbowałam też na siódemce, ale na 7 jest to samo na dodatek nawet przy kopiowaniu płyt niemogę zmienić prędkości zapisu

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Podaj więcej danych:
    - płyta główna na NForce?
    - masz zainstalowane ASPI i włączone DMA?.
    Proponuję:
    - spróbować innych programów do nagrywania np. Clone CD i Alcohol 120 %,
    - w trakcie nagrywania wyłączyć wszystkie programy chodzące w tle, a w szczególności antywira,
    - o ile masz MB na chipsecie NForce i wgrane sterowniki od Nvidii to usuń kontrolery IDE i pozwól, aby system wykrył je ponownie i podmienił stery na te od Windowsa,
    - DMA i ASPI o tym poniżej:

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_1...yczne+DMA.html

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_1...wierz+%3F.html

Pozdrawiam.
    P.S.
    Jak na innym kompie nagrywarka chodzi dobrze to coś musi być u Ciebie nie tak.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 01.Jul.2006 o 14:08

Domyślnie

przed chwila nagrałam dwie płytki audio z prędkością 48 razy bez dokonwania jakichkolwiek zmian w systemie. 1 nagrałam po odłączeniu od kompa maksymalnie wszystkich akcesoriów typu drukarki dodatkowy swiecący wentylator, skaner, irda, głośniki no i płytka nagrała isę w porządku, 2 płytkę nagrałam (tą samą) odłączając dodatkowo drugi dysk twardy i płytka się żle nagrała, co mam o tym sądzić? już chyba z 20 płyt nagrałam tych samych tylko z r4óżnymi ustawieniamii zawsze jest źle, a na nagrywarce liteon ltr-52246s nagrywałam to samo i na takich samych ustawieniach u mniew kompie i nie ma zadnych problemow, czyżbym mogła wtym przypadku twierdzić ze mam zepsutą nagrywarkę? a na kompie jedyne co jeszce moge podać o sprzęcie to dane płyty głównej:
    epox 8k9a7i KT400A+8237 AGP set
    Socket-462 w/333 MHz FSB
    3 DIMM w? DDR-400, 1 AGP-8*, 5PCI, USB2.0, ATA-133
    100MbE LAN, S-ATA

te dane piuszą na kartoniku od płyty głownej
    Ostatnio edytowane przez martamajd ; 01.Jul.2006 o 15:19

Domyślnie

Albo zasilacz się nie wyrabia, albo masz żle podpięty napęd tzn. na jednej taśmie masz dysk twardy i nagrywarkę.Taka konfiguracja powoduje masę problemów.
    Zmień ustawienia.
    Na jednej taśmie nagrywarka (albo nagrywarki).
    Na drugiej dyski twarde.
    Powinno być ok.
    A ASPI i DMA sprawdzałaś?

Domyślnie

niestety nieznam się na podpięciach i na podłaczaniu komponentów w kompie, ale podpowiem to mojemu znajomemu, w kompie mam jedną nagrywarkę, niekorzystam z dwóch, ale zwróce uwagę na te taśmy, ale próbowałam teraz nagrać płytke audio9 ciągle to samo różnymi prędkościami) to już nawqet przy prędkości 8 razy wysepują problemy, a ro już chyba nie jest aż tak dobrze, a na niższej niemoge nagrać, bo niemam niższego wariantu nagrywania audio

Domyślnie

Help, pomożecie może co mam robić, bo nic nieskutkuje, obecnie posilam siez musu starą nagywarka liteona a co z nową ma tak nieszceć pomóżcie PLIS

Domyślnie

Sprawdż ASPI i DMA. Nagrywarkę podepnij samą na taśmie. Zworkę ustaw na master.
    Jeżeli powyższe nie pomoże to moim zdaniem winny jest za słaby zasilacz, na co wskazuje to, że nagrywarka działa po odłączeniu częsci urządzeń i na innym kompie.
    Przede wszystkim sprawdź, jednak jak pisałem ASPI i DMA.

Domyślnie

nie wiem jak to aspi i dma się sprawdza,ale to niby nie mam miec znaczenia u mnie, na podpięciach też sie nieznam, ale poprosze znajomego o pomoc, już mu wspominałam o tych podpięciach i faktycznie mam podpiętą nagrywarkę z dyskiem na jednej taśmie ale mówi że to nie ma znaczenia( ale nie wiem czy tylko u mnie czy wogóle) i doszliśmy do wniosku ze spróbujemy zmnienić zasilacz a potem ją ewentualnie zreklamować, ale wspomne o proponowanym rozwiazaniu jak macie ktos jeszce jakieś propozycje to piszcie, bo przyda mi się każda uwaga i pomysł który będe mogła wykorzystac w rozwiązaniu tego problemu będe wam bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi, propozycje i pomysły.

Domyślnie

Podpięcie nagrywarki na jednej taśmie z dyskiem twardym to kiepskie rozwiązanie i radzę to zmienić. Ma to bardzo duże znaczenie.
    To zajmie 5 minut i być może nagrywarka zacznie chodzić. Po co masz czekać 2 tygodnie na serwis.
    Wielu ludzi na tym i innym forum miało podobny problem i zmiana ustawień napędów dała efekt.
    Zanim oddasz palnik do reklamacji spróbuj podpiąć go oddzielnie.
    Co do ASPI I DMA. Odpal Nero Info Tool i sprawdż zakładki Konfiguracja oraz ASPI, a dowiesz sie, co trzeba.
    A poniżej link do dyskusji, gdzie gość miał też podpięte HHD i DVD RW LiteOna razem i nie chciało mu chodzić. Podpiął nagrywarkę oddzielnie i wszystko gra:

http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=1238

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 04.Jul.2006 o 20:39

Domyślnie

Podpięcie dysku twardego z np. nagrywarką spowoduje, że przepustowość dysku spadnie do przepustowości nagrywarki. Np. hdd ma ATA133, a DVDRW ATA33, więc sami widzicie. I w konsekwencji nagrywarka będzie długo wypalałą nośniki, bo za wolno są przesyłane dane z twardziela.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)