Witam wszystkich,
stałem się niedawno posiadaczem Pioneera DVR-111, jednak odczyt przez niego płyt trochę rozczarowuje. Odczyt płyt tłoczonych CD odbywa się wolno - napęd zaczyna od 6x, a kończy z prędkością ok. 18x. Maksymalny odczyt tego napędu to przecież 40x. Dzieje się tak z wszystkimi płytkami: CD, DVD, tłoczone, nagrywane itd. Jedynie poprawnie odczytywane są Audio CD, które napęd szybko rozkręca (wreszcie słychać szum z napędu), a prędkość "widać" w Nero CD-DVD Speed.
Wcześniej miałem nagrywarkę TEAC CD-W516EB (nagrywała CD-R/RW, max odczyt miała 32x) i ta czytała mi z maksymalną prędkością, nie mogłem narzekać. Po zakupie Pionnera po prostu zamieniłem napędy, więc teoretycznie nic nie mogłem namieszać, bo skoro z TEACem było dobrze, to z Pioneerem też powinno.
Trochę o konfiguracji:
Pionneer jest jako master na drugim kanale, slave jest pusty, kabel 80 żyłowy, DMA włączone, ASPI zainstalowane poprawnie, brak programów zwalniających prędkość napędu, Windows XP SP2 - generalnie na takiej konfiguracji TEAC osiągał swoją maksymalną prędkość odczytu, a Pionner nie może. BIOS Pionnera z wersji DVR-111L (dodany LabelFlash), w wersji 8.19
Czy ma ktoś jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje?

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem