Witam,
Mam nietypowy problem z nagrywarką NEC ND 3550A. Nie jestem wstanie odczytać żadnej wypalonej płyty z nośników TDK DVD-R 4,7GB x 8. Gdy sprawdziłem dokładniej, okazało się, że w istocie nośnik to RITEK G05. Płyty TDK i RITEK DVD-R x8 są na referencyjnej liście nośników polecanych przez NECa.
Każdą płytkę TDK z danymi (zamkniętą, z pojedynczą sesją) system pokazuje jako pustą. Nie pokazuje nawet etykiety. Próbowałem nagrywać płyty w napędzie SONY i BENQ. NEC ich nie czyta. Co gorsza, NEC nie potrafi przeczytać płyt, które sam poprawnie nagrał. Jeszcze dziwniejsze jest to, że płytka nagrana przez NECa (której NEC sam nie czyta), bez problemów jest odczytywana przez inne napędy (SONY, BENQ).
Trefna nagrywarka bez kłopotów radzi sobie z płytkami DVD-R innych producentów: Platinum, Verbatim.
Próbowałem zmieniać wersję firmware’u i mechanical code napędu. Udało mi się przy okazji szczęśliwie przeprogramować nagrywarkę na model ND 4551A. Mimo prób z nowymi firmware’ami: 1.08, 1.85, 1-X3 - problem pozostaje dokładnie taki sam jak z wersją fabryczną. Napęd nadal bezbłędnie zapisuje wszystkie nośniki (łącznie z TDK), a odczytuje poprawnie wszystkie z wyjątkiem TDK. Nie ma znaczenia software jakim płytki są nagrywane. Próbowałem Nero w wersjach 6 i 7. Płyta główna to ASUS A7V-133 (chipset VIA). DMA włączone w BIOSie i Windows. System to Windows XP SP2.
Wygląda na to, że kłopotliwa kombinacja to:
NEC ND x55xA + DVD-R RITEK G05 + Odczyt
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Czy jest możliwość poprawienia zachowania napędu przez upgrade jeszcze innego firmware’u, lub przez jakiś pośredniczący driver po stronie Windows XP? Jakie inne płytki z listy referencyjnej mogą spowodować kłopoty z napędami NECa?

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem