+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: NEC ND 3550A / 4551A i kłopoty z odczytem DVD-R TDK (RITEK)

tomek_bialecki
    Gość

Domyślnie NEC ND 3550A / 4551A i kłopoty z odczytem DVD-R TDK (RITEK)

Witam,

Mam nietypowy problem z nagrywarką NEC ND 3550A. Nie jestem wstanie odczytać żadnej wypalonej płyty z nośników TDK DVD-R 4,7GB x 8. Gdy sprawdziłem dokładniej, okazało się, że w istocie nośnik to RITEK G05. Płyty TDK i RITEK DVD-R x8 są na referencyjnej liście nośników polecanych przez NECa.

Każdą płytkę TDK z danymi (zamkniętą, z pojedynczą sesją) system pokazuje jako pustą. Nie pokazuje nawet etykiety. Próbowałem nagrywać płyty w napędzie SONY i BENQ. NEC ich nie czyta. Co gorsza, NEC nie potrafi przeczytać płyt, które sam poprawnie nagrał. Jeszcze dziwniejsze jest to, że płytka nagrana przez NECa (której NEC sam nie czyta), bez problemów jest odczytywana przez inne napędy (SONY, BENQ).

Trefna nagrywarka bez kłopotów radzi sobie z płytkami DVD-R innych producentów: Platinum, Verbatim.

Próbowałem zmieniać wersję firmware’u i mechanical code napędu. Udało mi się przy okazji szczęśliwie przeprogramować nagrywarkę na model ND 4551A. Mimo prób z nowymi firmware’ami: 1.08, 1.85, 1-X3 - problem pozostaje dokładnie taki sam jak z wersją fabryczną. Napęd nadal bezbłędnie zapisuje wszystkie nośniki (łącznie z TDK), a odczytuje poprawnie wszystkie z wyjątkiem TDK. Nie ma znaczenia software jakim płytki są nagrywane. Próbowałem Nero w wersjach 6 i 7. Płyta główna to ASUS A7V-133 (chipset VIA). DMA włączone w BIOSie i Windows. System to Windows XP SP2.

Wygląda na to, że kłopotliwa kombinacja to:

NEC ND x55xA + DVD-R RITEK G05 + Odczyt

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Czy jest możliwość poprawienia zachowania napędu przez upgrade jeszcze innego firmware’u, lub przez jakiś pośredniczący driver po stronie Windows XP? Jakie inne płytki z listy referencyjnej mogą spowodować kłopoty z napędami NECa?

Kill Bill Gates!!! masaman ma szanse Avatar masaman

Domyślnie

Hmm kolego a czy ty sprawdzałeś czy na innym komputerze np. kolegi ta twoja nagrywarka czyta płyty TDK , może to nie jest wina nagrywarki lecz sprzętu w komputerze.. hmmm SP2 Przynosił on wiele problemów. Zobacz u kolegi bez SP2 czy jemu pięknie będzie chodziło czy nie. Jeżeli pujdzie mu tak jak ty chcesz aby chodziło ci ( aby czytał TDK ) to poprostu polecam Formacik dysku C:\ , i ewentualnie wyczyszczenie rejestru( chociaz to może być nie potrzebne ) Prosze o odpowiedź od Ciebie... wiem że tu jesteś
    Good bye Cruel World... See you later I be back... POZDROWIENIA DLA SEBAW , SoBal , I CAŁEJ REDAKCJI CDRLAB.PL

tomek_bialecki
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedzi.

Sprawdzałem, format dysku nie pomaga. Postawiłem (wprawdzie na tym samym komputerze) system od początku. Goły system bez SP2 i bez żadnych driverów, również nie czyta podejrzanych płytek TDK / RITEK G05.

Spróbuję na tych feralnych płytkach zrobić bootowalną płytę Linuxa. Zobaczę, czy wystartuje - choć szczerze wątpię.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)