+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Podsumowanie

Szeregowy Chlebek ma szanse

Question Podsumowanie

Cześć

Ostatnimi czasy nosiłem się z zamiarem kupna nagrywarki DVD. Z tego co wiem są one dosyć wymagające. Czy myślicie że warto Kupić nagrywarkę do sprzętu o tak nędznej konfiguracji ? Nagrywarka cd jak dotąd chodzi bezproblemowo ale co tu powrównywać CD i DVD... Na oku mam dwie nagrywarki

Pierwsza ( Polecana mi Przez Pana w MediaMarkt -.-" ) -> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26217

Druga -> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23158

Oto Konfiguracja mojego Komputera ->

<------------------------------------------------------------------------------->

Komputer:
    System o
    04)peracyjny Microsoft Windows XP Professional
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
    Internet Explorer 6.0.2900.2180 (IE 6.0 SP2)
    DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Płyta główna:
    Typ procesora Intel Pentium 4E(Hyper Threading), 3000 MHz (15 x 200)
    Nazwa płyty głównej Intel Rock Lake D865PERL (5 PCI, 1 AGP, 4 DIMM)
    Mikroukład płyty głównej Intel Springdale i865PE
    Pamięć fizyczna 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)
    Typ BIOS'u AMI (04/02/

Ekran:
    Karta wideo RADEON 9200 SERIES - Secondary (128 MB)
    Karta wideo RADEON 9200 SERIES (128 MB)
    Akcelerator 3D ATI Radeon 9200 SE (RV280)
    Monitor LG F700B [17" CRT] (1409277730)

Multimedia:
    Karta dźwiękowa Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller

Magazyn:
    Kontroler IDE Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers
    Kontroler IDE Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers
    Kontroler SCSI/RAID VAX347S SCSI Controller
    Napęd dyskietek Stacja dyskietek
    Dysk fizyczny WDC WD800JB-00FMA0 (74 GB, IDE)
    Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-ROM GDR8162B (16x/48x DVD-ROM)
    Napęd dysków optycznych LITE-ON CD-RW SOHR-5238S (52x/32x/52x CD-RW)
    Napęd dysków optycznych SCSIVAX DVD/CD-ROM SCSI CdRom Device
    Status dysków SMART OK

<-------------------------------------------------------------------------------->

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

No jeśli wg. Ciebie jest to nędzny komputer.. to cóż, powiem Ci, że warto (zresztą każdy komputer jest wart tyle ile jego użytkownik Po prostu nagrywarka DVD to dziś standard. Trochę dziwią Twoje propozycje - jedna nagrywarka wewn.,a druga zewn. - na pytanie czy jest Ci potrzebna mobilność napędu musisz sobie sam odpowiedzieć (oraz to czy warto dopłacać więcej pieniędzy). Modelu GSA-2166D nie testowaliśmy, ale H20L owszem - napęd niczego sobie, pod warunkiem, że niebędziesz potrzebował skanowania jakości płyt.

Domyślnie

A dzięki ^^ No cóż... w sumie to zapomniałem napisać najważniejszego... Mój zasilacz ma tylko 300 watt tak więc to mnie bardziej przekonuje do napędu zewnętrznego. A co do kompa to fakt Jest warty tyle ile jego właściciel, ale czego można wymagać od Architekta terenów zielonych ? i to w dodatku na studiach ciągle ?

Domyślnie

Cytat Napisał Chlebek
    A dzięki ^^ No cóż... w sumie to zapomniałem napisać najważniejszego... Mój zasilacz ma tylko 300 watt tak więc to mnie bardziej przekonuje do napędu zewnętrznego. A co do kompa to fakt Jest warty tyle ile jego właściciel, ale czego można wymagać od Architekta terenów zielonych ? i to w dodatku na studiach ciągle ?
    To jednak lepiej było by dokupić lepszy zasilacz (nie napisałeś jakiej firmy posiadasz) - napędy LG są dość uczulone na punkcie zasilania.. A nagrywarki zewnętrzne przysporzają zazwyczaj więcej kłopotów. W sumie jeśli masz dość firmowy zasilacz (nie jakiś tam megabajt czy tracet lub inny noName), to powinien to uciągnąć (karty graficznej nie masz prądo-żernej) - nagrywarka pobiera niewięcej niż 20 Wat mocy.

Domyślnie

Zasilacz Modecom, był już w obudowie... No jak narazie przy dwóch napędach spisywał się bardzo dobrze... Komputer mi się nigdy nie zawiesił... Z tego coi wiem To ta zewnętrzna nagrywarka ma własny zasilacz... Tak więc to mnie zaciekawiło...

Domyślnie

ModeCom solidna firma - powinien uciągnąć tą konfigurację - sprawdź najlepiej czy obecnie jego obudowa jest ciepła (termoregulatory w tych samych modelach mają odchyły, wskutek czego jedne są lepiej chłodzone, dzięki czemu więcej zniosą, inne zaś nie). W sumie u Ciebie to pożeraczem prądu jest procek.
    A nagrywarki zewntęrzne oczywiście mają swój zasilacz i z tym może być problem, gdyż niektóe modele lubią się grzać, przez co nie nadają się do ciągłej pracy..

Domyślnie

Rozumiem A obudowa jest zimna. Zamontowałem w niej 3 wentylatory... Prescotty Bardzo się grzeją. A nagrywarka będzie raczej używana sporadycznie. Zapewne będe na niej zapisywał tylko projekty. No i może od czasu do czasu coś więcej... Dzięki za info. Widać znasz się na swoim fachu !

Domyślnie

Test tego zewnętrzengo modelu został przeprowadzony na cdrinfo.com:
    http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...rticleId=17141

Wg. tego testu nagrywarka jest zawodową niszczarką do płyt - przynajmniej przy prędkości 16x i 8x - może 4x jakoś zdatnie wypala, ale szczerze to wątpię.. No chyba, że też dostali uszkodzony model LG, tak jak nam się zdarzyło 2 razy z rzędu Jednak jest to mało prawdopobne w tym wypadku, gdyż poprzedni model GSA-5169D zachowywał się podobnie. Tak więc spokojnie możesz sobie go odpuścić.

Domyślnie

Uhm... No szkoda trochę, ale myślę że warto by było zaryzykować. Nagrywarkę mam zamiar kupić u Przyjaciela na Giełdzie, tak więc jakby coś mi nie pasowało to zawsze mogę zwrócić. A co do mojego zasilacza to czy byłby on w stanie utrzymać jeszcze jeden napęd ? Myślałem że można by było zachować Nagrywarkę CD-RW i odłączyć DVD-ROM. SPrawdziło by się takie rozwiązanie ? Poleciłeś mi nagrywakę -> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26216 Możesz o niej coś powiedzieć ? z Jaką jakością ona zapisuje płyty ? Osobiście wolał bym jakąś własną opinię. No i czy jest bardzo "Prądożerna"

Domyślnie

Wyrzucenie DVD-ROMu jest dobrym pomysłem - i tak pewnie czyta cienko płyty. Sam jestem anty-LG, więc tych nagrywarek nie polecam nikomu. Test tego LG znajdziesz na naszym portalu: http://cdrlab.pl/article_wstep_3099_LG+GSA-H20L.html.

Napęd cienko radzi sobie z zapisem płyt DL - jeśli niebędziesz wykorzystywać tego zapisu, to możesz ją kupić. Zasilacz powinien wytrzymać - nagrywarki pobierają max 20 W, a poza tym nieużywa się ich non-stop, więc nie obciążają zasilacza stale, tak jak np. HDD czy RAM.

Domyślnie

Hm... Rozumiem, no niechciałbym kupić bubla. A jaką nagrywarkę mógłbyś z czystym sumieniem polecić ? Z tego co słyszałem BenQ są niezłe. No i dobrze by było gdyby miała zapis DVD-ROM

Starszy szeregowy Pablo1964 ma szanse Avatar Pablo1964

Domyślnie

Cytat Napisał Chlebek
    No i dobrze by było gdyby miała zapis DVD-ROM
    A... to już tylko tłocznia. I cena z zupełnie innej półki

Jeżeli natomiast pytasz o dobrą nagrywarkę z booktype, to np BenQ DW1655. Albo 1650, jeżeli nie zależy Ci na LS.

Domyślnie

Omg ^^" Ok. DVD-RAM A o nagrywarce czytałem... Trochę mnie zastanawia to czy ten model nie jest przestarzały na rynku... BenQ z tego co wiem wydało jeszcze nowszą aczkolwiek nie już tak dobrą... a Ligth Scribe to ciekawy bajer ale tylko bajer.
    Ostatnio edytowane przez Chlebek ; 26.Jul.2006 o 04:25

Starszy szeregowy Pablo1964 ma szanse Avatar Pablo1964

Domyślnie

Właśnie tak. Dlatego poleciłem 1650. Model 1670 to już inna bajka - ładne cacko lecz wnętrzności marne. Ze spółki odszedł Philips, markę kupił Lite On i nie będzie kontynuacji świetnej serii rozpoczętej przez model 1620.

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Cytat Napisał Pablo1964
    Właśnie tak. Dlatego poleciłem 1650. Model 1670 to już inna bajka - ładne cacko lecz wnętrzności marne. Ze spółki odszedł Philips, markę kupił Lite On i nie będzie kontynuacji świetnej serii rozpoczętej przez model 1620.
    Według zapowiedzi będzie jeszcze DW-1805 LS na chipie Nexperia.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)