witam mam pewien problem z nagrywarką DVD LG. Otóż kiedy włoży sie do niej jakąkolwiek płyte to komputer sie restartuje :/ na innym forum podejżewają że to przes firmware ale ja sie na tym nieznambęde bardzo wdzięczny za pomoc pozdro
witam mam pewien problem z nagrywarką DVD LG. Otóż kiedy włoży sie do niej jakąkolwiek płyte to komputer sie restartuje :/ na innym forum podejżewają że to przes firmware ale ja sie na tym nieznambęde bardzo wdzięczny za pomoc pozdro
Ja tam stawiam na zasilacz. Po prostu nie może tyle sprzętu uciągnąć. Napisz ile Twój zasilacz ma mocy.![]()
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
zasilacz czyli chodzi ci o listwe?
Zasilacz w komputerze - listwa nie ma nic do rzeczy.
a gdzie to sprawdzic ?![]()
Rozkręć obudowę i przeczytaj na tabliczce tej skrzynki, do której wchodzi 230 V.
mam jeszcze 1 pytanie. czy jak sie mam kilka programów włączonych np instalowanie winamp mozilla itp to wtedy też mi juz kilka rzay sie zrestartował kmputer a i jeszcze jak z kompa brata ciągłem przes sieć gierke to też sie restartnoł. czy to jest związane z zasilaniem czy czym innym? pozdro
Być może jest problem z zasilaczem (niewystarczająca moc lub słabe jakościowo napięcia) lub jest uszkodzony któryś z komponentów - najlepiej przetestuj pamięci RAM (polecam program memTest86 - z pakietu HirenBootCD). Gorzej jest zweryfikować uszkodzenie płyty głównej. Problemy może sprawiać też tweak'owany BIOS. Dodkładnej diagnozy na odległość nie można wykonać..
hmm a jak moge sprawdzić czy to wina zasilania? odłączyć głośniki ?![]()
sory że śmiece ale może mi ktoś pomóc?![]()
Sprawdź zasilacz za pomocą programu Speedfan:
http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&t=47&id=276
Poniżej normy:
http://www.benchmark.pl/r.php?file=h.../strona-4.html
Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 30.Jul.2006 o 23:02
Chodzi ci o to ?
http://img415.imageshack.us/my.php?i...ytu322uyx5.jpg
jak nie to napisz gdzie to pisze pozdro
Na tej fotce widać, że zasilacz jest słabej jakości. Nie utrzymuje napięcia, a przede wszystkim widać, to na wartościach minusowych.Napisał Mruwi
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
no to co mam zrobić
?
Wymienić zasilacz na lepszy, albo spróbować go odciążyć (co może być trudne do realizacji). Mimo wszystko najlepszym sprawdzeniem, było by użycie miernika elektrycznego. Bo aż wierzyć mi się niechce, że jest taka odchyłka dla lini +-5 V - zdecydowanie wykracza poza dopuszczalne normy. Jeśli te napięcia są faktycznie tak wysokie, to elektronika w twoim kompie nieźle dostaje kopa - wszystko działa, ale może się lada chwila spalić poprzez przegrzanie..
to może znacie jakis fajny sklep internetowy z takim sprzętem ? i polecicie mi jakiś zasilacz dobry pozdro
Podaj konfigurację sprzętową kompa i ile chcesz na to przeznaczyć.
Procesor Intel pentiom IV 3GHz 1GB RAM karta graficzna Ati Radeon X700 zapłacił bym ile tżeba byle niezadrogo![]()
Poniżej do wyboru i koloru:
http://www.allegro.pl/search.php?str...4555&country=1
Osobiście w moim kompie mam Chiefteca 360 W (dokładnej nazwy modelu nie pamiętam). Kupiłem go na Allegro w końcu 2004 roku za około 139 PLN.
Mam Athlona 1700 XP + podkręconego do 1830 MHz, 1 GB RAM, dwa HDD po 40 i 80 GB oraz dwie nagrywarki DVD. Wszystko śmiga bez problemu.
Nie wiem, jak to będzie ze sprzętem Intela, ale ogólnie Chieftec się sprawdził.
Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 31.Jul.2006 o 20:23
Ja bym jeszcze podpiął nagrywarkę do innego kompa zanim kupi się zasilacz, a najlepiej pożyczyć od kogoś zasilacz i sprawdzić. Ja zasugerowałem, że wina może leżeć od strony zasilacza, nawet potem 'widać' to po uzyskanych parametrach, ale to nie oznacza w 100%, że winna ta część.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
przyszedł komp z serwisu naprawionyokazało sie że to wina kurzu
pozdro
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)