+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Kilka pytań odnośnie BenQ'a :)

Szeregowy gotcha ma szanse

Question Kilka pytań odnośnie BenQ'a :)

Witam wszystkich forumowiczów

Od niedawna jestem użytkownikiem nagrywarki BenQ DVDR+/- DW 1650. Jest to moja pierwsza nagrywarka w ogóle i muszę przyznać, że nie jestem z niej w pełni zadowolony. Dotychczas nagrywałem u kumpli, u znajomych, ale w końcu postanowiłem, że będę miał swoją i padło właśnie na ten model - po przeczytaniu wielu recenzji, testów, opinii użytkowników. Liczę na to, że znajdzie się ktoś kto odpowie mi na te "questiony"

A oto i moje pytania :

1. Co zrobić by poprawiła się prędkość odczytu płyt - zarówno CD jak DVD ?
    Bo na razie jest 2x wolniej niż na moim starym napędzie DVD Pioneer 116...
    Czytałem gdzieś, że to może być wina tego ustawienia >>fotka<<
    Obecnie mam ustawione Ultra DMA tryb 2. Jeśli to wina tego ustawienia, to powiedzcie gdzie to można przestawić

2. Czy ma jakieś znaczenie to, że mam nagrywarkę na Secondary IDE Slave ? Oprócz tego mam jeszcze dysk 80GB na Primary IDE Master.

3. Czy firmware w wersji BCFC jest wystarczająco dobry i mogę przy nim zostać ?

4. To pytanie już nie o nagrywarkę a o płyty DVD. Czy ktoś na forum używał kiedykolwiek płyt mało znanej w Polsce firmy iMPEGA ?
    Ostatnio edytowane przez gotcha ; 28.Jul.2006 o 18:04

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

W zasadzie jeśli jest możliwość ( a tu jest) powinno się ustawić nagrywarkę w tryb Master, jednak w niczym to niebędzie przeszkadzać w takiej konfiguracji. Jeśli prędkość odczytu jest podejrzanie niska (oczywiście o ile płyty są dobrej jakości) być może dostałeś jakiś wadliwy egzemplarz. Najlepiej sprawdzisz to wykonując test w NeroCd/DVDspeed na świeżo nagranej dobrej płycie (np. Verbatim DVD+R 16x zapisana 8x).

Domyślnie

Oto wyniki testu dla płyty CD - niewiem jakiej, bo jest to płyta z czasopisma komputerowego
    Screen

ps. Według mnie chyba normalne te wartości.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Odczyt jest taki jaki być powinien - choć osobną kwestią jest odczyt CD a DVD. Tak samo jeśli chodzi o płyty R oraz RW. Czasami może się czytać tylko jeden z standardów.

Domyślnie

Wyniki testu dla płyty CD przeprowadzonego na firmware :
    BCFC
    BCHC

Czas dostępu się wydłużył a reszta +/- tak jak wtedy.

Czy na napęd może mieć wpływ zbyt słaby, przestarzały zasilacz

A i jeszcze jedno : Gdzie można przestawić "bieżący tryb transferu" Obecnie mam Ultra DMA tryb 2.
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 31.Jul.2006 o 17:59 Powód: Używaj funkcji EDYTUJ!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia