+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: pionner dvr-111dbk - problem

Szeregowy wbrian ma szanse

Domyślnie pionner dvr-111dbk - problem

kupilem za wasza rada nagrywarke pionner w sklepie internetowym. dostarczł mi ja kurier. rozpakowalem i podlaczylem a tu w biosie wyskoczyly mi w miejscu gdzie powinna byc nazwa nagrywarki jakies dziwne literki a winxp jakis nieznany sprzet o dziwnych literkach i chcial do niego sterownikow ktorych niedostalem. po restarcie win niechcial sie uruchomic dopiero odlaczenie nagrywarki pomoglo. co zrobic?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Na który kanał chciałeś podpiąć nagrywarkę? Czy oprócz nagrywarki był jeszcze jakiś napęd na taśmie?
    Nie ma sterowników dla nagrywarek. System sam je wykrywa, a program do nagrywania (np. Nero) nią steruje.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Sprawdziłeś ustawienie zworek w nagrywarce, jak podłączałeś ją do kompa?
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

podlaczylem tylko pionnera i dziala jesli codzi o zworki to z tym jest lipa bo w pudelku z nagrywarka znalazlem tylko nagrywarke zadnej tasmy zadnej zworki a nawet nie wspomne o kilku plytkach gratis nic poprostu pudelko zaklejone i wypelnione jakimis foliami gwarancja i instrukcja (nie po polsku). a wracajac do podlaczenia: przed mialem dysk na sata i liteona na tasmie (master), czsami podpinalem swoj stary dysk 8gb na ktorym przenosilem dane od qmpli i podpinalem go bez zworki i dzialal (i to jak ) wiec myslalem ze i tak bedzie teraz a jednak sie przeliczylem

i jeszcze jedna ciekawa historia: niebardzo chce kombinowac z moim kompem ktory ma niecaly rok bo kiepsko zaczalem z nim. stary komp dzialal bez listwy, w nowym po 15 min spalil sie zasialcz i poszedl do wymiany, ostatnio dziala jak moja stara 400 mimo ze windowsa ma w miare swiezego stary potrzebowal przeciecia srobokretyem kilku sciezek na plycie glownej zeby go zatrzymac a i gothic 1 smigal na nim

i ostatnie zdanie: jesli ktos mi powie ze ten pionner jest glosny to niech zakupi nagrywarke cd-r/rw lite-on'a i podzieli sie wrazeniami chetnie sprzedam

Domyślnie

Nie wiadomo co z czym podłączałeś....ale widzę że nagrywarka była z jakimś innym urządzeniem na jednym kanale.

Zworki są nie w pudełku tylko na tylnej sciance napędu, tzn jedna zworka i 3 pary pinów które możesz nią zwierać. W ten sposób na jednym kanale IDE jedno urządzenie może pracować jako master a drugie tym samym musi być tą zworką ustawione jako slave.
    W nowych sprzętach zworka domyślnie jest w pozycji master, więc prawdopodobnie obydwa urządzenia z tego kanału miałeś na master i powstał konflikt.
    Posprawdzaj to.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Najpierw podlaczylem tak: liteon na koncu tasmy ustawiony zworkami na master a pionner byl podlaczony w srodku tasmy bez zworki gdyz jej nie mialem (wiem ze powinna byc z tylu przypieta ale jej nie bylo ). teraz mam podlaczonego tylko pionnera na koncu tasmy i dziala jako master. liteon poczeka na druga tasme, bo z tego co wiem 2 urzadzenia podpiete n jednej tasmie nie moga dzailac jednoczesnie tylko na przemian wiec podlacze je osobno na master kazdo
    wyjasnienie: w starym kompie mialem 3 urzadzenia na 2 tasmy wiec conieco o podpinaniu wiem, to ze nagrywarka nie potrzebuje sterownikow wiem tez poprostu napisalem czego chciala winda nie ja

czy niepowinno byc tak ze gdy jedno jest ustwaione na master to drugie bez zworki powinno pracowac slave

Domyślnie

Trudno powiedzieć, czy pioneer bez zworki tez domyślnie nie był jako master.
    Możesz spróbować liteona przełączyć na slave, skoro ma zworkę i zobaczyć czy zadziała.
    Oczywiście jak masz możliwość podłączyć pionka na osobnej taśmie, to będzie najlepszy wariant.

Urządzenia automatycznie będą jako master/slave, jeśli na zworkach ustawisz cable select. Wtedy tryb określa miejsce podpięcia napędu do taśmy, chyba napęd na końcu taśmy jest wtedy jako master.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

dzieki za pomoc narazie pionek zostanie sam na tasmie do czasu gdy nie znajde innej tasmy teraz podpiolem go do konca tasmy i bez zworki dziala na mastermusze tylko zainstalowac nowsze nero i kupic kilka plyt

jeszcze raz dzieki za wszystko

Domyślnie

No to udanych wypalań

PS Tego liteona możesz podłączyć na tej samej taśmie jako slave, one nie będą sobie przeszkadzać. Jedyne ograniczenia czy niedogodności mogą cię spotkać przy przegrywaniu w locie z jednego napędu na drugi.
    No ale tego żaden szanujący się wypalacz ci nie poleci
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Połączenie dwóch napędów na jednej taśmie ma jeszcze jedną wadę: mianowicie pionek z tego co mi sie wydaje pracuje na ATA66, a liteon ma pewno na wolniejszym ATA (prawdopodobnie ATA33). Dwa napędy podłączone na jednej taśmie pracują z prędkością najwolniejszego urządzenia w tym przypadku pionek będzie chodził na ATA33 lub wolniej (zależy jak pracuje litek). To niezbyt optymalne rozwiązanie. Skoro jednak masz tylko dwa napędy, a dysk jest SATA to w czym problem
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Jeśli pionek pracuje na ATA66 to masz rację, tyle że ATA33 wystarcza do jego prawidłowego działania.
    Jeśli dla wbrian'a sprawa nie jest paląca, to kupi drugą taśmę i podłączy wszystko niezależnie.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Druga taśma to wydatek kilku złotych. Jednak korzyści będą wymierne. Dobrze, że dysk jest SATA, inaczej rozwiązanie byłoby trudniejsze.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

kupilem pionka zeby miec wolne miejsce na dysku (aktualnie mam jakis 1gb z 120gb ) nie mam w domu produkcji plyt potrzebuje nagrac cos od czasu do czasu a na cd jest to nieoplacalne z 2 powodow: zeby nagrac 4,7gb potrzebuje 7 plyt cd liczac ze kupie najtanse wyjdzie 3,5 zl a dvd verbatim kosztuje duzo mnie druga sprawa jest oszczednos miejsca i mniej problemu z odszukaniem wlasciwej plyty a i odczyt dvd tez sie przyda

i nasowa mi sie kolejne pytanie. jakie plytki dvd kupowac, verbatimy czy moze jakies inne

p.s. napedy podlacze do 2 roznych tasm bo czasem trzeba jakis dysk na ata podlaczyc podlacze je na master oczywiscie

adamwik
    Gość

Domyślnie

to ja mam pytanie jak uruchomić na pionku ATA66, bo u mnie pracuje w trybie UDMA2 czyli jest to ATA33

na taśmie mam pionka i czytnik DVD, ale jak odłączę czytnik DVD od taśmy i zasilania to też pionek pracuje w trybie UDMA2

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)