+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Lg Gsa-h20l

Szeregowy BeBop ma szanse

Domyślnie Lg Gsa-h20l

Dzień dobry.
    Jestem aktualnie posiadaczem nagrywarki LG GSA-H20L.
    Kupiłem ją dosłownie na dniach. Tak jak wcześniej nie miałem nigdy żadnych problemów ze zwykłą wypalarką CD, tak w tym modelu problem pojawił się już w najprostszych dla niej czynnościach, mianowicie odczycie DVD.
    Chodzi tu o problem z dźwiękiem.
    Prawdopodobnie dla niektórych bedzie to kompletny banał, ale musze przedstawic sprawe.
    Otóż podczas odtwarzania każdej płyty DVD dźwięk jest mocno chropowaty (czyt. pierdzący). Do odtwarzania używam programy powerDVD, sprawdzałem także na innych i dalej jest ten sam problem. Jedynie co instalowałem do tego napędu to update firmware, z oryginalnej płyty dołączonej do napędu.
    Oprócz tego instalowałem kodeki audio, żeby sprawdzic czy rozwiążą problem, ale zawsze sytuacja wygląda tak samo.
    Jeżeli ktoś może mi podsunąc jakas uwage, sugestie w tej sprawie to bede po prostu wdzięczny.
    Dziękuję

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A ten dźwięk czasami nie przypomina rozpędzanej płyty i hamowanej? Czy raczej problem jest ze zniekształconym dżwiękiem przy odtwarzaniu filmu?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Raczej i na pewno jest to dźwięk zniekształcony, pierdzący.
    Jeszcze chciałem dodac taką uwagę, że odtworzyłem przed chwilą nagraną przez siebie DVD z kilkoma filmami( w formatach mpeg, avi itp) i wszystko jest w porządku. Problem jest natomiast np. z filmem z wypożyczalni ( na opakowaniu pisze tylko DVD-Video) oraz z jeszcze innym ważnym filmem także typu "wypożyczalnia" w opakowaniu z nazwą DVD Video.
    Jaka może by przyczyna?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A może ma tu związek z zabezpieczeniem regionalny? hmmm
    Wejdź Mój komputer > Właściwości napędu > zakładka Sprzęt > wybierz nagrywarkę > Właściwości > Region DVD > sprawdź czy w zakładce Bieżący region jest 2. Jak jest inaczej, to wyszukaj na liście Polskę i OK.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Już tu sie uradowałem bo faktycznie nie był wybrany region.
    Ustawiłem na Polskę (region2) włączam, problem dalej ten sam.
    Wyłączyłem także cyfrowe odtwarzanie dźwięku, problem nadal pozostaje.
    Problem jest mało ogólnikowy, nie jest to jakiś typowy problem, co czyni go trudnym do rozwiązania, jednak bardzo przeszkadza bo po prostu nie moge ogladanc tych płyt, dzwiek drażni uszy.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

To wygląda na problem z dekoderem AC-3 - może masz tak jakoś dźwięk ustawiony, że jest przesterowany dlatego słychać "pierdzenie". Nagrywarka nie ma tu nic do rzeczy - dla pewności możesz zrobić zrzut filmu na twardziela i wtedy go odtworzyć.

Domyślnie

miałem jakiś pack kodeków zainstalowany, ale zainstalowałem teraz też osobno ac3, dałem na domyślnie wszystko, efekt pierdzenie.
    Na dysk zgrałem też film, dalej jest troche zniekształcony głos i muzyka.
    Teraz pracuje na 'świeżym' windowsie, ale na poprzednim kilka dni temu miałem to samo, myslałem ze jak przeinstaluje to wróci do normy tzn. do stanu w jakim LG powinien chodzic od początku.
    Naprawde juz nie wiem i nie mam pomysłów.

-=MIXED CLAN=- VANT ma szanse

Domyślnie

na 100% wina kodeka ac3....nie nagrywarki. Miałem podobnie przy źle skonfigurowanym ac3filter.....z tym że odtwarzając np. PowerDVD użyje on własnego kodeka i powinno działać ok.
    My PC:
    MB: Gigabyte GA-7VAXP / CPU: AthlonXP 1700+@2600+ Mobile (odbl. mnożnik + RMClock) / RAM: 1536MB DDR 333MHz / GPU: Asus V9999GT/TD 256MB GDDR3 / HDD: WD-800JB + WD-1600JB + 2x Barracuda 7200/9 160GB / DVD-RW: Plextor PX-760A / DVD-RW: Pionieer DVR-111BK@111L / DVD-RW: Pionieer DVR-115D / Audio: X-Fi XtremeMusic / Fan: 2x Arctic Cooling Fan Pro2L TC / Power: Manchatan ISO-500DP 420W Dual Fan, Active PFC (by CWT).........

Domyślnie

Jeszcze musze podac taką sytuacje, ze przeciez teraz pracuje na nowym windowsie. Na samym poczatku zainstalowałem tylko sterowniki i program powerDVD, czyli nic nie mieszałem w kodekach, wszystko było na czysto robione i też pierdziało. Na poprzednim systemie konfigurowanym przez informatyka także pierdziało jak włączyłem wyżej wymieniony rodzaj filmów.
    Grzebie w ustawieniach w windowsie jak tylko sie da, zmieniam i proboje nowych ustawien ktore tyyczą sie audio, ale nie ma efektów.
    Te płyty, w których występuje zniekształcony dzwiek, wszystkie są stworzone w ten sposob ze po otwarciu płyty są 2 foldery: VIDEO_TS i AUDIO_TS. Staram sie podac kazdy szczegol zeby niczego nie pominąc.
    Ostatnio edytowane przez BeBop ; 28.Aug.2006 o 00:59

Domyślnie

Jaką kartę dźwiękową posiadasz

Domyślnie

Karta dźwiękowa: SoundMax Integrated Digital HD Audio. Jest zintegrowana z płytą ASUS'a. Po zainstalowaniu do niej sterów, pojawia się tez panel sterowania SoundMax, ale wszystko jest tam ustawione domyślnie i dlatego wszystkie dźwięki w windowsie, także mp3 itp itd grają jak należy. Problem tylko z DVD Video...

Domyślnie

A spróbuj zmienić tryb audio dźwięku w powerDVD, liczbę kanałów, przełączyć tryb wyjścia - z analogowego na cyfrowy i z powrotem.

Domyślnie

Dzieki za pomoc.
    Mimo wszystko problem został nie rozwiązany.
    Nie moge sie pozbyc tego pierdzenia, chociac ostatnio od kilku dni proboje cos z tym zrobic.
    Może mógłbym jakims programem, krotki kawalek filmu zgrac, zuploadowac na serwer i sami byscie ocenili skąd moze sie brac ten dzwiek?

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)