+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: problem z sony DW-Q30A

Szeregowy sebasec ma szanse

Domyślnie problem z sony DW-Q30A

Problem jest następujący: jeszcze wczoraj nagrywara działała git, dziś nagle nie czyta ani nie nagrywa płyt cd, płyty dvd widzi ok. Jeszcze wczoraj nagrywałem na cd i było git. NIe ruszałem napędu fizycznie, nie był przenoszony ani nic w tym sensie. Ktoś wie co jest grane? Zdaję sobie sprawę że opisana przeze mnie sytuacja jest dość uszczuplona ale nie wiem co się stało. Po prostu z dnia na dzień napęd przestał nagrywać i czytać płyty cd, nawet te które sam nagrał wcześniej. Kupiłem owy napęd jakieś 3 miechy temu, niestety karta gwarancyjna się wzięła i zgubiła przy nie dawno przeprowadzanej małej przeprowadzce.... damn... Jeśli ktoś wie czemu tak się dzieje z nagrywrką to byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.
    Ostatnio edytowane przez sebasec ; 28.Aug.2006 o 20:55

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

1. Sprawdź taśmę IDE od napędu, być może jest uszkodozona.
    2. ASPI i DMA.
    3. Powyłączaj w trakcie nagrywania wszystkie programy działające w tray'u, w szczególności antywira.
    4. Aktualizacja biosu też nie zaszkodzi.

Na jakich płytach nagrywasz i jakim programem?

Domyślnie

Hej, dzięki za reakcję. Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale gatunek płyt nie gra w tym przypadku większej roli. Płyty dvd kupuję firmowe, tdk, verbatimy, itp. Płytki cd zaś zawsze kupowałem te najtańsze i nigdy nie było z nimi problemów. Program do nagrywania to Nero 6, jak dotąd też nie zawodny. Wiesz nie sądzę też żeby to była kwestia BIOSU, ponieważ w takim wypadku od początku by napęd miał jakieś problemy. A mój działał przez jakieś 3-4 m-ce bez zarzutu. Sprawdzę jeszcze wszystkie wtyki ale wątpię.. Nie wiem czy w przypadkach nagrywarek występuje przepełnienie buforów? Bo inna opcja nie przychodzi mi do głowy. Dosłownie napęd z dnia na dzień przestał działać. 3 miechy nagrywał wszystko git a teraz padł. Nawet nie czyta płyt cd które sam wypalił, a z którymi jeszcze parę dni temu nie miał najmniejszego problemu. A płyty dvd czyta dalej dobrze... te oryginalne i te nagrywane... tak jakby sama opcja obsługi płyt cd padła...

Domyślnie

Być może laser od CD wysiadł.
    Co do biosu. Weż pod uwagę fakt, że ta nagrywarka to właściwie produkt LiteOna, a ta marka akurat wymaga częstych aktualizacji biosu, aby poprawnie rozpoznawać i nagrywać płyty CD i DVD.
    Było już kilka razy na forum o problemach z napędem i wgranie nowego firmware pomagało, ale w Twoim wypadku chyba laser padł.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Dzięki.. ech.. pewnie naprawa kosztuje prawie tyle samo co nowa nagrywarka... NAUCZKA DLA INNYCH-PILNUJCIE KART GWARANCYJNYCH,CZASAMI SIĘ PRZYDAJĄ!

Domyślnie

Pogadaj z serwisem. Może da się coś zrobić.

Domyślnie

Wiesz, obawiam się że bez gwarancji za bardzo nic nie wskuram. Za gmeranie przy optyce zaśpiewają sobie pewnie z 60-80 zł,znając życie, raczej nie mniej. A i zabiorą na parę dni napęd. A to nie za bardzo mi odpowiada. Trudno. Narazie ponagrywam na płytach dvd a przy najbliższym zastrzyku gotówki kupię nowy napęd. Tak przy okazji, możesz polecić mi jakąś DOBRĄ nagrywarkę? Lite On odpada, już miałem i też zdechł...

Domyślnie

Albo Benq DW 1650-1655 względnie któryś z Pionieerów.
    Poczytaj testy Pionieerów. Kilka osób na forum wyrażało sie o nich bardzo pozytywnie.
    Ewentualnie o ile masz w kompie inny napęd oprócz nagrywarki, który ma dobrą korekcje możesz kupić NEC-a.
    Ta nagrywarka ma bardzo dobrą jakość zapisu. Nawet na gorszych nośnikach zapisuje dobrze, ale porysowanych płyt na niej raczej nie odczytasz.
    Dlatego też jako uzupełnienie konieczny jest inny napęd.
    Ja osobiście używam NEC 4551A do zapisu, a LiteOn SHW 1635S do odczytu (czasami do zapisu na płytach Verbatim, bo to akurat robi doskonale).

Domyślnie

Dzięki Wielkie, chyba tym razem skuszę się na Nec'a. Mam w kompie jeszcze starą, wysłużoną toshibę, no i tego sony. Do matki boskiej pieniężnej jeszcze trochę więc jeszcze pomyślę. Dzięki za pomoc i zainteresowanie sprawą, Pozdrawiam!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)