+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: LITE-ON DVD-RW LDW-851S brak odczytu cd, niska predkosc nagrywania?

Szeregowy mati86 ma szanse

Domyślnie LITE-ON DVD-RW LDW-851S brak odczytu cd, niska predkosc nagrywania?

witam, jestem w posiadaniu nagrywarki LITE-ON DVD-RW LDW-851S ktora ma predkosc 8x, problem jest nastepujący. nagrywarka wogole nie widzi zwyklych plyt CD (nie dvd), a dvd nagrywa z maksymalna predkascia 2,4x :/ jaki moze byc powod? kumpel powiedzial zebym zainstalowal adaptec aspi zainstalowalem i tez nic nie pomaga...

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Wolna prędkość nagrywania może być spowodowana przestarzałą wersją firmware - niestety do starszych nagrywarek rzadko ukazują się kolejne edycje.. Można próbować użyć innych nośników- takich których obsługa jest zapisana w firmware. Ponadto - standardowowo sprawdź ustawienia DMA. To, że nie widzi CD to oznaka jakości liteONa - "rozlegulował" się laser. Pratkycznie tylko serwis - samemu jest to ciężko naprawić..

Domyślnie

i tak nigdy nie byłem z niej zadowolony juz na początku mialem z nią problemy, najpierw nie nagrywala DVD-R potem głośno rzęziła, to napewno nie wina nośnika, Aspi ani UDMA... wiec pozostaje mi zmiana, widzę że orientujesz się w temacie. Obecnie mam taki mały dylemat BenQ 1655 czy LG GSA-H20L, którą byś wybrał?

Domyślnie

Żadnego - obecnie kupiłby któegoś Pioneer'a 111, goorzej jeśli zależy Ci na LS - niestety stosowny model DVR-111C czeka w laboratorium HP na certyfikat :/ A jeśli chcesz koniecnzie coś z tego, to zależy do czego chcesz napęd - jeśli posiadasz tylko jedną nagrywarkę DVD i chcesz robić skany jakości to oczywiście BenQ, gdyż wszystkie LG niemają tej funkcji. Inna sprawa jeśli chcesz korzystać z DVD-RAM - wtedy LG. Odrębną sprawą jest jakość - kupienie dobrego LG to prawie, że loteria, z BenQ jest lepiej, ale też się zdarza walnięta nówka..

Domyślnie

LS nie jest mi niezbędne głownie zalezy mi na nagrywaniu DVD, to będzie mój jednynu napęd, a co Pioneer ma w sobie czego nie mają te 2 pozostałe? o co chodzi z tym skanem jakości? BenQ nie posiada dvd-ram?(chodzi o plyty 2 warstwowe?)

Domyślnie

Pioneer - krótko - świetna jakość zapisu. DVD-RAM to co innego niż płyty DL. To format zapisu pakietowego, dość stary z resztą.. A Pioneer łączy najlepsze cechy obu napędów - no może jest kapke przygłośny. Ale w zależności od wersji obsługuje DVD-RAM, LabelFlash oraz skanuje błędy (niepotrafi zwracać jedynie jitter - ale to aż tak nieprzeszkadza). Poczytaj recenzję z działu Testy

Domyślnie

hmm wiec do czego będzie mi potrzebny dvd-ram? zaraz zamierzam poczytac troche. a co sadzisz o nagrywarce plextor?
    Ostatnio edytowane przez mati86 ; 05.Sep.2006 o 00:50

Domyślnie

Szczerze dla mnie osobiście DVD-RAM to porażka i praktycznie z niego niekorzysam. Jeśli chodzi o zapis pakietowy to wolę tradycyjną (tańszą i szybszą) płytę DVD+RW. A co do plextora, to poczytaj także recenzje oraz wątki na forum. Mimo wszystko wolałbym tańszego pionka

Domyślnie

teraz jestem w kropce, nie zależy mi na LS. LG juz wyeliminowalem, po tym jak nasłuchałem się o częstej awaryjności. Teraz zastanawiam się nad Benq 1650-55 lub tym pionkiem, pomoże mi się ktoś zdecydować? bo cena jest taka sama tylko jak z jakością...

Domyślnie

No to oczywiście, że pioneer - jakość zapisu praktycznie kopie benQ.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia