+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: [Benq 1655] Spadek prędkości odczytu?

Szeregowy Soulsick ma szanse

Domyślnie [Benq 1655] Spadek prędkości odczytu?

Po pierwsze witam wszystkich .
    Sporo rzeczy dowiedziałem się dzięki lektórze waszych postów, jednak jednego nie mogę sam rozpracować .

Mam rzeczonego Benq'a 1655, nie nagrywam dużo, ale z tych kilku płyt które sprawdziłem zdecydowanie najlepsze są (polecane z resztą przez was) Verbatimy + 16x.

Mam jednak pewien problem.

Chodzi o to, że każda wypalona przezemnie płytka w pierwszych 300MB przy testowaniu jakości nośnika ma drastyczny spadek prędkości (na drugim screenie dobrze to widać). Po prostu zatrzymuje się i rusza dalej...

Nagrywam z prędkościami x8 i x12.
    Komputer to AthlonXP 2800+ na płycie MSI KT400, PM - Seagate 80GB, PS - WD - 160GB, SM - Benq, SS - nie ma nic. Dyski do tych 16MB/s się wyrabiają spokojnie.
    Podczas nagrywania w Nero "read buffer" jest zawsze na 100% ten od nagrywarki skacze pomiędzy 98% a 23%. Co jest ciekawe, ta nagrywarka robi sobie wyraźnie zauważalne przestoje podczas nagrywania, nie pali "sruuuuuuuuu" od początku do końca, tylko sobie zrobi z 5 przerw po drodze, w tym jedną od razu na początku wypalania, praktycznie zaraz za Lead-In.

Pytanie brzmi, czy podczas testowania jakości to zawahanie prędkości jest "normalne"? Zawsze występuje mniej więcej w tym samym miejscu? na waszych screenach tego nie ma :/

uffff długie jest
    Pozdrawiam!
    Soulsick
    Załączone obrazki Załączone obrazki [Benq 1655] Spadek prędkości odczytu?-benq____dvd_ls_dw1655_bchb_06-september-2006_10_28.jpeg   [Benq 1655] Spadek prędkości odczytu?-benq____dvd_ls_dw1655_bchb_06-september-2006_10_29.jpeg  

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Napęd czyta bardzo ładnie biorąc pod uwagę że testy były robione z maksymalną prędkością.
    DVD testujemy x8 lub wolniej

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Jakoś niechce mi się wierzyć w ten drugi screen - jak możliwe jest, że brak na nim prawie jakichkolwiek błędów PIE Jeśli by tak było faktycznie, to masz naprwadę udany model!

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Jakoś niechce mi się wierzyć w ten drugi screen - jak możliwe jest, że brak na nim prawie jakichkolwiek błędów PIE Jeśli by tak było faktycznie, to masz naprwadę udany model!
    no byłby bardzo udany
    na drugim screen'ie jest odznaczone pole odpowiedzialen za pokazywanie tych błędów

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

A no tak - niezauważyłem (chociaż nie wiem jaki był tego cel ;P) Co by jednak niebyło jest to bardzo udany zapis jak na ten napęd - zwłaszcza, że skan był wykonywany przy tak dużej prędkości.

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    A no tak - niezauważyłem (chociaż nie wiem jaki był tego cel ;P)
    Przepraszam za zamieszanie.
    To jest jeden i ten sam wykres. Wrzuciłem go dwa razy, za drugim razem bez PIE, żeby było lepiej ten niepokojący mnie spadek prędkości oglądać .

Ale skoro mówicie, że tak czy inaczej jest spoko, to nic tylko się cieszyć i życzyć kolejnych obniżek cen Verbów

pozdrawiam!
    Soulsick

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Tym spadkiem prędkości odczytu się nie przejmuj. Ten typ tak ma Jak Tomek.xp napisał testuj z wolniejszymi prędkościami płyty.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Gut .
    No to super ekstra i jestem dalej szczesliwy .

Znacie jeszcze jakies plyty godne uwagi z ta nagrywarka? Gdzies kiedys czytalem, ze Verbatimy przegrywaja testy starzeniowe z EMTECami w komorze starzeniowej? Co wy na to? .

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

To ciekawe o czym piszesz, ale miałem do czynienia z trzema rodzajami Emteków. Ciekawe, które są takie niezłe? Ogólnie rzecz biorąc benq woli "plusy" i oczywiście płytki te z wyższej półki, ale z tymi gorszymi nie jest tragcznie.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Ano udało mi się odszukać...

http://www.pcworld.pl/artykuly/42744_1.html

Niestety artykuł traktuje o starych dziejach... ale wniosek z niego jeden, chyba raz na jakiś czas należy sprawdzić o ile pogorszyła się jakość zapisu naszych płyt.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

ja tam podchodzę z dystansem do takich testów, choćby nie wiem ile kasy wyłożyli na test to rzeczywistego procesu starzenia nie zasymulują ani nie przewidzą...

Domyślnie

Nie wypowiadam się konkretnie o tym konkretnym teście, ale generalnie technologia przyśpieszonego starzenia jest bardzo dobrze opanowana. Generalnie to dość rozległa dziedzina wiedzy, ale w szacowaniu czasów MTTF czy innych danych niezawodnościowych leżą ogromne pieniądze.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)