+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: problemy z nagrywaniem płyt dvd

humungus
    Gość

Domyślnie problemy z nagrywaniem płyt dvd

witam wszystkich

od pewnego czasu mam problem z nagrywaniem płyt dvd, mam samsunga writemastera i coś zaczął świrować niedawno.. mianowicie nagrywa mi płytki z mocno zaniżoną predkością... chyba x2 bo trwa to ok 40min dla pełnej płytki DVD-5... wczesniej tak nie było i zupełnie nie wiem skąd ta nagła zmiana, niczego ostatnio nie instalowałem, niczego nie odinstalowywałem, nie gmerałem z bebechach komputera ani nic z tych rzeczy... bufor skacze jak opętany od 100 do 0, nie pomogła reinstalacja sterownika

pomóżcie bo to już przesada... wina nie leży razcej w sprzęcie, pomóżcie mi wiec przechytrzyć ten genialny wynalazek idioty jakim jest windows XP

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Włącz DMA

robinhood
    Gość

Domyślnie

Ja też mam problem ze świeżo kupionym Samsungiem SH-S182D. Mianowicie nie chce do końca wypalić mi żadnej płytki. Podczas wypalania staje w pewnym momencie i po kilku minutach wyświetla komuniakt Write Erorr. Nagrywam Nero 6.6.0.19 na płytach DVD-R. Z początku myślałem że to wina płytki (kupiłem badziewne Omegi), ale zakupiłem dzisiaj Verbatima i dalej zawiesza się podczas nagrywania (tyle że więcej zdąży nagrać). Natomiast podczas nagrywania na DVD-RW przy prędkości 4x nagrało bez problemów (zwykłe DVD nagrywałem z predkością 8x). Czego to może być wina? Zasilacza? Systemu (Mam XP SP2)?

Domyślnie

Tak, jak pisałem wyżej. Sprawdź DMA. ASPI też przydałoby się zainstalować i Nero zaktualizować.
    Być może nagrywarka jest podpięta na jednym kanale IDE z dyskiem twardym i stąd problemy.
    Należy ją przepiąć na odrębny kanał, ewentualnie podpiąć z innym napędem optycznym.
    Aktualizacja biosu też nie zaszkodzi.

P.S.
    humungus mamy nicki z tego samego filmu

robinhood
    Gość

Domyślnie

No rzeczywiście ASPI nie miałem zainstalowanego i już instaluję Sprawdziłem - twardziel i nagrywarka są na tym samym kablu. Drugiego kabla nie mam (pustych DVD już też), więc do kolejnego podejścia przyjdzie poczekać do jutra, po poczynieniu odpowiednich zakupów. Oby się udało

Domyślnie

Stawiam na to, że problem tkwi w podłączeniu DVD RW i HDD na jednej taśmie.
    Jeżeli jest nowszy bios to też wgraj.

robinhood
    Gość

Domyślnie

Co masz na myśli nowszy BIOS? Firmware nagrywarki? Jeśli tak to już wgrałem najnowszy ze strony Samsunga. Też mi się wydaje że to będzie kabel, ponieważ podczas nagrywania bufor dosyć mocno skakał

humungus
    Gość

Domyślnie

madmax...

przepiąłem nagrywarkę na inna tasmę.. ale gdzie ja mam to DMA włączyć?
    jesli się da to prosiłbym jaśniej :]

robinhood
    Gość

Domyślnie

Panel Sterowania - System - Sprzet - Menedżer Urządzeń - Kontrolery IDE ATA/ATAPI - Podstawowy Kanał IDE (ewentualnie Pomocniczy) - Ustawienia Zaawansowane

Ja tak to przynajmniej robię. Może można inaczej

humungus
    Gość

Domyślnie

zrobiłem tak jak napisałeś... w podstawowym było uwstawione na "DMA jesli dostępne" a w pomocniczym "tylko PIO"... PIO przestawiłem na "DMA jęsli dostępne"... nagrywarka jest jako master na jednej tasmie dysk, tez master na drugiej taśmie...

nic to jednak nie zmieniło! nadal płyta nagrywa się 40min i bufor skacze jak na speedach błagam pomóżcie... dodatkowo podczas nagrywania cały system zwalnia jak diabli i nic się nie da robić póki nie skończy ... co mam robić?

Szeregowy Soulsick ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał humungus
    witam wszystkich

od pewnego czasu mam problem z nagrywaniem płyt dvd, mam samsunga writemastera i coś zaczął świrować niedawno..

Może jeszcze zobacz w BIOSie czy masz włączoną opcję DMA dla DVD?
    A jeżeli to może już tylko reinstalka systemu? Ewentualnie sprawdź pod jakimś linuxem, czy coś...

Szeregowy endriu48 ma szanse

Question nic nie nagrywa

witajcie tu Andrzej mój problem-nagrywarka w laptopie BENQ nie nagrywa żadnych płyt tz.obecnie- do momentu gdy się XP sypnął się wszystko było OK wgrałem XPeka od nowa i wtedy się zaczło bodajże RAZ dało się nagrać DVD w NERO 7 teraz już NIC podczas weryfikacji zapisu komunikat w NERO mówi o błędach odczyt od początku do końca -kto mi pomoże będę wdzięczny-pozdrowienia-

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)