spróbuj inne nośniki np. verb +-16x, zrób upgrade biosu do najnowszej wersji i nie nagrywaj więcej z prędkościa 2x![]()
My PC:
MB: Gigabyte GA-7VAXP / CPU: AthlonXP 1700+@2600+ Mobile (odbl. mnożnik + RMClock) / RAM: 1536MB DDR 333MHz / GPU: Asus V9999GT/TD 256MB GDDR3 / HDD: WD-800JB + WD-1600JB + 2x Barracuda 7200/9 160GB / DVD-RW: Plextor PX-760A / DVD-RW: Pionieer DVR-111BK@111L / DVD-RW: Pionieer DVR-115D / Audio: X-Fi XtremeMusic / Fan: 2x Arctic Cooling Fan Pro2L TC / Power: Manchatan ISO-500DP 420W Dual Fan, Active PFC (by CWT).........
Tak, jak pisze @VANT.
Nie nagrywaj x 2, bo masz o wiele wiecej błędów niż np. x 8, czy też x 16.
Wgraj nowy bios. Dostępny tutaj.
Poza tym NEC-i słabo sprawdzają sie odnośnie sprawdzania jakości nagranych płyt, a ponadto skanować należy z prędkością x 5, ewntualnie sprawdzić płyty na innym napędzie.
Zresztą sam zobacz.
Poniżej skan płyty Omega DVD-R nagranej na NEC 4571A.
Skan wykonany programami KProbe i Nero CD/DVD Speed na
LiteOn SHW 1635S.
Dla porównania podam, że mój NEC 4551A po rozpoczeciu skanu w NCDS pokazał ponad 1000 PI i kilkadziesiąt PIF więc test przerwałem.
P.S.
Jak płyta będzie Ci chodzić bez ścinek w napędzie stacjonarnym to znaczy, że jest ok. Nie przejmuj się wynikami testów.
Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 19.Sep.2006 o 17:33
Niestety jak nagrywam z np. x4 to mi potem windows nie widzi zawartości DVD. Płyta jest pusta.
Tak, jak pisałem:
1. Nagrywaj x 8 i x 16.
2. Zaktualizuj bios.
3. Spróbuj innych nośników. Z TDK już różnie bywa. Trafiają się bardzo słabe partie. Lepsze i pewne są Verbatimy i Sony. Spróbuj płyt w formacie "plus".
4. ASPI.
5. DMA.
6. Sprawdź kabel IDE, na którym masz podpięty napęd.
7. Powyłączaj podczas nagrywania wszystkie programy pracujące w tray' u, w szczególności antywira.
8. Pokombinuj z ustawieniami master/slave.
9. Jeżeli masz nagrywarkę podpiętą na jednym kanale z HDD to zmień to i podepnij DVD na odrębnym kanale, ewentualnie z innym napędem optycznym.
Podpięcie nagrywarki razem z dyskiem twardym jest zazwyczaj źródłem problemów z nagrywaniem.
Jezli to nie pomoże sprawdź jeszcze sprzęt na innym kompie i znowu seriws.
Opisz wszystko dokładnie i dołącz nagraną płytę.
Pozdrawiam.
Ale już przy 4 system nie widzi zawartości DVD(nero6 tez nie widzi żadnej sesjiNapisał madmax2
A jak to się ma do gwarancji, bo się z tym akurat nigdy nie bawiłemNapisał madmax2
Spróbuję, tylko umnie w sklepie musi się coś z tych na sztuki pojawić.Napisał madmax2
Mam juz ForceASPI ale spróbuje jeszcze raz go przeinstalować.Napisał madmax2
DMA mam w trybie 2. Poszukam nowszych sterowników do IDE może to coś da.Napisał madmax2
Co przez to rozumiesz?Napisał madmax2
Nic niemiałem włączone oprócz Konnekta(GG,tlen) oraz NOD32 ale jest to lekki dla procka anty.Napisał madmax2
Dysk i DVD są na masterach na oddzielnych tasiemkach.Napisał madmax2
Jak wgrywasz bios ze strony producenta nie tracisz gwarnacji.
I co pomogło coś?
Nie zdobyłem jeszcze innych markowych płyt do testów. To jeszcze nie wiem. Jutro będę gdzieś na mieści szukał Verbatim.Napisał madmax2
witam wgraj nowy bios 1.02ale co do płyt TDK to no comments
możesz pobrać stąd http://www.de.nec.de./softwareoverview2.php/id/1333
Ostatnio edytowane przez lee99 ; 21.Sep.2006 o 22:07
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)