+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: LiteOn SOHW-1673S wolne nagrywanie DVD+R i brak odczytu i zapisu CD

Szeregowy broox ma szanse

Talking LiteOn SOHW-1673S wolne nagrywanie DVD+R i brak odczytu i zapisu CD

Prosze wszystkich o pomoc!
    mam problem po reinstalce systemu nagle nie moge nagrywac normalną predkoscia płytek DVD+R!nie sprawdzałem minusów ponieważ nigdy ich nie używam! normalnie mogłem nagrywać predkoscią 16x niestety teraz pomimo ustawienia przed nagraniem na te predkość( oczywiscie płyta ją obsługuje) program czy to Nero 6.6.0.18 czy tez alcohol120% 1.9.5 zmienia ją na prędkość która wyskakuje jako 1.1x i płyta wypala mi sie równo 50 min (+/- 2 min) również napęd zakonczył chyba żywot jako czytnik i nagrywarka płytek CD! prosze o pomoc!
    czy to jest wada sprzętu czy też oprogramowania bo nie moge dojśś do rozwiązania tego problemu! jeszcze dodam ze pojwaiło mi sie to poraz pierwszy! czy moze jakies ustawienie DMA i czy moze ma cos do tego zmiana BitSettingu na DVD-ROM choiaż zmieniałem spowrotem na DVD+R i co to jest i czy ma być włączone SmurtBurn! dziekuje z góry za podpowiedzi!
    pozdrawiam

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Prawie na 100%masz wyłączone DMA nagrywarki (ewentualnie także dysku twardego) - sprawdź to w Menderze urządzeń windy. Ewentualnie problemem mogą być nieodpowiednie(nieaktualne) sterowniki kontrolera IDE.

Talking podziękować !!!

dzieki! pod wieczór pokombinuje i dam odpowiedzczy cos pomoglo! tylko nie wiem jak to ze sterami IDE bedzie bo dyski mam 2x SATA 120GB działające w RAID i nie wiem czy da sie włączyć DMA na SATA! ale zaraz lookam!

Domyślnie

własnie szukałem opcji włączenia DMA nagrywarki ale w menedzerze u mnie tego nie moge znaleźć mam XP z SP2 PRO! wiem ze dawniej włączalem DMA zawsze na dyskach ale z tego co pamiętam system XP automatycznie włącza! a jeśli chodzi o dysk i DMA to nie wyswietla mi komputer w menedzeze windy osobnych dysków tylko pokazuje mi RAID_Volume0 i tez tu jest problem z odpaleniem DMA a wczesniej chodziło OK! moze są jakies programiki do zmiany DMA itego typu rzeczy@!

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

z tego co opisują w linku wyżej to płytki verbatia 16x nie działają z nowymi biosami a ja własnie uaktualnialem po formacie dysku na najnowszy bios nagrywary i od razu bios płyty i kupiłem szpindel 50szt Verbatim DVD+R 16x i własnie moze to jest ten powód! a w sumie jak wruciem TDK płytke to wogóle mi jej nie ruszył a te Verbatima wypala dobrze ale 50 min!zarz zmieniam biosa na jakiegos starszego moze bedzie lepiej! wynik oczywiscie przedstawie

Szeregowy poncki ma szanse

Domyślnie

Cześć jestem laikiem w sprawach nagrywania i nie łapę tego co tu piszecie a mam problem, kupiłem nagrywarkę dvd Lite-on na płyty dvd i cd-rw nagrywa super ale nie nagrywa na zwykłe cd albo nagrywa ale z błędami przy otwieraniu płytki wychodzi mi komunikat że system nie obsługuje tego formatu może ktoś mi pomoże ale tak jak laikowi nagrywarka jest nowa

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Jaka dokładnie nagrywarka?
    Jaki bios?
    Jakie płytki?
    Jak masz podpięty napęd?
    DMA włączone, ASPI zainstalowane (o ASPI masz tu, a o DMA tu)?
    Na przyszłość. Chcesz, żeby Ci pomóc podawaj więcej danych.

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Na moje oko to problem ze sterownikami. Pisałeś że przeinstalowałeś system - tz. rozumiem że pełny format "C"? Masz dyski spięte w RAID, a czy zainstalowałeś sterowniki od kontrolera RAID? I te normalne od IDE?

Szeregowy poncki ma szanse

Domyślnie

Jaka dokładnie nagrywarka?
    Jaki bios?
    Jakie płytki?
    Jak masz podpięty napęd?

nagrywarka liteon 16*dvd+r/+rw drive 8.5gb capacity
    bios ?
    płytki różne esperanza,hawk i inne
    napęd podpięty : nagrywarka master a napęd nie ma zworki od nowości
    sprawdziłem aspi i nic nie było ale zainstalowałem i jest ok, a nagrywarka dalej nie nagrywa zwykłych płytek.dzieki za podjecie tematu ale chyba sam nic nie zrobię.

Exclamation

Cytat Napisał Czarcik
    Na moje oko to problem ze sterownikami. Pisałeś że przeinstalowałeś system - tz. rozumiem że pełny format "C"? Masz dyski spięte w RAID, a czy zainstalowałeś sterowniki od kontrolera RAID? I te normalne od IDE?
    oczywiscie ze pełny format C oczyszczenie totalne dyski są spięte w RAID 0.. sterowniki konrolera raid są instalwoane automatycznie przy instalce systemu bo jakby sie nie instalowały to by wcale nie wykryło dysków!sterowniki od ide zainstalowane poprawnie! a teraz setno sprawy ze doszedłem do mojego błedu!miałem problem z ustawieniem DMA na Xp! zmieniałem na tryb "DMA jesli dostępne" w menedzerze urządzen ale niestety pod spodem po restarcie nawet wystepował naips ze aktywy jest tryb PIO! dopiero dzisiaj pomyslalem ze przeciez nawet nie spróbowałem wywalić nagrywarki i kontrolera IDE z systemu! pomogło automatycznie system po restarcie zmienił na tryb DMA! ASPI zainstalowałem wg porad z linka od kolegi wyżej!

<br><br>

prędkość odczytu DVD - OK
    nagrywanie DVD - OK!

<br>
    <br>

ALE !:

nie widzi wcale w dalszym ciągu płytek CD-R!
    pomózcie jak cos o tym wiecie!
    bo juz nie mam siły do tego!
    moge dodać tyle ze instalowałem ASPI z packa FroceASPI 1.7 aspi check wskazuje ze ASPI zainstalwane jest poprawnie! ale dobija mnie to ze pliki ASPI w ForceASPI są z roku 1999 a w ForceASPI 1.8 są z chyba 2004 ale nie moge zainstalowac poprawnie bo dodaja mi sie jedynie dwa z czterech sterów ASPI

kaz-zie
    Gość

Domyślnie

A po co ci tyle ASPI ? , wystarczy 1,potem są tylko problemy .
    Odinstaluj wszystkie ASPI i program do nagrywania , restartuj system następnie wgraj nero i ultra ISO .Te programy są wystarczające do wypalania płyt

Domyślnie

w sumie to nie iem po co mi te ASPI! wywaliłem te z 99' i zostawiłem tylko od nero zobaczymy czy to coszmieni bo w sumie dawniej niegdy tego nie wgrywałem i wszystko chodzilo OK! dziki za pomoc! ale czy to wogóle ma cos z czytaniem i wogole widzeniem płytek CD-R

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał poncki

nagrywarka liteon 16*dvd+r/+rw drive 8.5gb capacity
    bios ?
    płytki różne esperanza,hawk i inne
    napęd podpięty : nagrywarka master a napęd nie ma zworki od nowości
    sprawdziłem aspi i nic nie było ale zainstalowałem i jest ok, a nagrywarka dalej nie nagrywa zwykłych płytek.dzieki za podjecie tematu ale chyba sam nic nie zrobię.
    1. Zmień płyty. LiteOny lubią dobre nośniki - Verbatim i Sony.
    2. Napęd podpięty sam, czy z dyskiem twardym (z Twojej wypowiedzi wnoszę, że sam)?
    3. Umieść zrzut z Nero Info Tool to zobaczę, jaki masz dokładnie model nagrywarki np. LiteOn SHW 1635S (chodziło o to, a nie jak podałeś ogólne parametry napędu) i jaki bios (inaczej firmware, mówiąc najogólniej to wewnętrzne oprogramowanie nagrywarki odpowiedzialne za zapis i odczyt płyt). LiteOn jest znany z tego, że wypuszcza często aktualizacje biosów, które zawierają strategie zapisu nowych nośników, które pojawiły się na rynku.
    Brak regularnej aktualizacji biosu powoduje, że napęd nie rozpoznaje prawidłowo płyt i źle je nagrywa.
    Dla ułatwienia masz screena z Nero info Tool, gdzie zaznaczyłem, jak dowiedzieć się, jaki masz model nagrywarki i jaki bios.
    Załączone obrazki Załączone obrazki LiteOn SOHW-1673S wolne nagrywanie DVD+R i brak odczytu i zapisu CD-nero-info-tool.png  

Domyślnie

To ze XP "widzi" Raid-a wcale nie znaczy ze nie trzeba sterownikow do niego!. Wszystko zalezy od toge jaka masz plyte glowna, a dokladnie na jakim ukladzie jest ona oparta. Generalnie najmniej problemow sprawiaja te wykonane w oparciu o uklady intela, i tam rzeczywiscie mozna szie obejsc bez sterownikow (choc nie zawsze). Piszesz ze masz dyski sata i do tego RAID wg mnie sterowniki producenta plyty glownej sa konieczne! Wiele ukladow do obslugi sata i RAID zostalo wypuszczonych pozniej niz XP i ten ostatni nie ma dla nich odpowiednich sterownikow. Napisz jaka masz plyte glowna. Objawy ktore miales do zludzenia przypominaja te jakie sa gdy nie zainstalujemy sterownikow dla plyty glownej opartej na ukladzie VIA - klopoty z napedem CD (DVD).

Domyślnie

moja płytka to ABIT AG8 na chipsecie intela i915P. czyli chyba nie powinno byc problemu! ale powiedz mi czy odczyt płyt CD an moim LiteOnie a cos wspólnego sterownikami RAID/sata?

Domyślnie

Sterowniki do tej plyty sa do pobrania na stronie: http://www.abit.com.tw/page/pl/mothe...RODINFO=Driver.
    Na tej plycie sa 4 zlacza sata i 1 IDE (tak przynajmniej wyczytalem na stronie abita). Wszystkie one sa obslugiwane przez jeden uklad - i915. tak ze ma wplyw czy sa od tego ukladu zainstalowane sterowniki zarowno dla sata jak i IDE. Po reinstalacji systemu najpierw nalezy wgrac, "servicepacki" dla systemu i sterowniki od plyty glownej. Kolejnosc zalezy od wersji sterownikow i ich wymagan. Np. dla twojej plyty te na podanej przeze mnie stronie wymagaja XP z SP2. Czasami jezeli sterownikow od plyty glownej nie zainstalujemy na poczatku, to pozniej moga byc z nimi klopoty, trzeba wtedy instalacje XP-ka powtorzyc. Na tej stronie masz dwa sterowniki jeden dla obslugi RAID - umozliwia on korzystanie w pelni z mozliowsci twojego RAID-a, drugi dla samego ukladu i915.
    Ja proponowalbym jednak instalacje z plyty CD ktora powinienes otrzymac razem z plyta glowna (komputerem). Dawniej dla ABIT-a po wlozeniu takiej plyty cd do napedu mozna byko wybrac kompleksowa instalacje sterownikow.

Domyślnie

Sorry ze wczesniej nie pisalem ale bylem nieosiagalny.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)