+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 47

Temat: Samsung SH-S182M problem z wgraniem najnwoszego firmware'u...

Szeregowy WalecPL ma szanse

Domyślnie Samsung SH-S182M problem z wgraniem najnwoszego firmware'u...

Witam,
    Sciagnalem programik do flashowania ze stronki Samsunga, firmware najnowszy tez z ich stronki i wyskakuje mi komunikat

"This firmware is not compatible with the selected drive. Contact your system manufacturer for information on firmware updates available for this drive"

Taki blad wyskakuje jak chce wgrać najnowszy firmeware z programiku samsunga... :/ A ich LiveUpdate w ogole sie nie laczy z serwerem... ktos wie o co kaman?

Z gory dzieki

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Witaj,

Na wszelki wypadek pobież jeszcze razwymagane pliki:
    http://www.samsungodd.com/KorLib/File/sfdnwin.exe
    oraz firmware:
    http://www.samsungodd.com/Lib/popup/...S182M_SB02.BIN

Jeżeli chodzi o program do automatycznej aktualizacji - czy nie masz jakiegoś firewall'a? Może nie zezwoliłeś tej aplikacji na łączenie się z siecią.

W jakiej pozycji masz podłączoną tę nagrywarkę? Jeżeli jest na primary slave lub secondary, to przepnij ją na secondary master. Czasem pomaga.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Hej
    Mialem tylko firewalla z Windowsa XP, wyłączyłem go i ciągle nie łączy się z serwerem Programik do flaszowania też ciągle swoje, moze Samsung sie pomylil i wrzucil na stronke nie ten firmware co trzeba... Nagrywarkę mam na secondary master, to jedyny napęd optyczny w moim komputerze.
    Napisałem do Samsunga wczoraj w nocy, zobaczymy co odpiszą, jesli w ogole odpiszą
    Pozdro.

[EDIT]
    Zastanawiam sie, czy jest jakas inna metoda wgrania nowego firmware?
    Tak jak w przypadku plyt glownych, mozemy wgrywc przez DOS-a, kupe programow do flaszowania na Windowsa jest...a jak jest w przypadku nagrywarek? Tylko z programu dostarczonego przez producenta?
    Ostatnio edytowane przez WalecPL ; 25.Sep.2006 o 10:47

Szeregowy Slabuk ma szanse

Domyślnie

Wgrywałem nowy bios pod WINxp. Poszło szybko i bez problemów, przy nagrywarce jako jedynym napędzie na II kontrolerze /master/.

Domyślnie

Tak wygladaja te bledy...
    Chcialem sprobowac sflashowac w trybie awaryjnym, ale nie wiem jak włączyć, bo Windows uruchamia się z Linux Loader, bo brat siedzi na linuxie i tradycyjne F8 nie pomaga :/

[EDIT]
    Flashowanie w awaryjnym nie pomoglo, ciagle ten sam błąd :[
    Ostatnio edytowane przez WalecPL ; 25.Sep.2006 o 13:19

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Trochę dziwna sytacja - wg mnie masz jakiś problem z siecią (a dokładniej z firewallem - nie wiem z czego masz neta, ale prawdopodobnie jest zablokowany port). Ale tak czy tak powinno się wrzucić firmware drogą tradycyjną - być może próbujesz wgrać firwmare od modelu SH-182D - o pomyłke nie łatwo, bo biosy mają to samo nazewnictwo - do tego modelu ostatni to SB03, zaś do 182M (czyli z LS) jest SB02. Sam plik biosu powinien być w formacie *.bin oraz mieć wielkość 2 MB.

Domyślnie

Dokładnie jest tak jak mówisz, BIOS zgadza się, ma 2 MB i NA BANK jest do SH-S182M (tej z LS) bo taką kupilem i teraz ściągłem firmware ze stronki producenta... Mam nadzieje, ze nagrywara nie jest zkaszaniona... :/

http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=2294

Stąd probowalem i tez lipa...:-/
    Chyba coś z nagrywarką jest albo z systemem... ale z drugiej strony w awaryjnym nie dziala
    Są jakies flashe pod linuxa
    Ostatnio edytowane przez WalecPL ; 25.Sep.2006 o 14:21

Domyślnie

LOL, koleś z Samsunga mi kazal sprawdzic bios WININQUIRY jaki jełop, teraz znowu bede dzien czekal az mi odpisze coś jeszcze mądrzejszego... :/
    Ja to zawsze mam jakies poj**** problemy... nikt nie moze se z nimi rady dać Widze, ze nawe tutejsi eksperci są bezsilni

Domyślnie

Jest path do programu Liveudpate13

http://samsung-odd.com/eng/Firmware/...agenameS=Patch

może on Ci w czymś pomoże.

Mam ten bios który wgrywałem i program do wgrywania, ale jak Ci go wysłać , skoro zablokowałeś tą możliwość.
    Ostatnio edytowane przez Slabuk ; 25.Sep.2006 o 17:00

Domyślnie

Instalowałem.
    Koleś z samsunga napisal, ze zglosi to do producenta, bo pierwszy raz coś takiego... nagrywarka jest chyba zje****** zeby firmwware nie mozna bylo wgrać.. eh :[

Domyślnie

Slabuk -> Mój mail walec0[małpa]o2.pl

Proszę wyslij ten BIOS... czy to jest cos innego ? Czy wszystko ze strony Samsunga ? Bo jesli tak to pewnie nie bedzie i tak u mnie dzialac

Domyślnie

No i co tam ? Ktoś pomoże ? (

Domyślnie

Bios wysłany. Powodzenia

Domyślnie

Niestety jest to samo... czekam na odpowiedz z Samsunga, zglosili to do producenta

Kapral przemo86 ma szanse Avatar przemo86

Domyślnie

no sprubuj w awaryjnym!

@uruchamiasz windows wybierając Enter na windowsie i klikasz szybko F8

Domyślnie

Juz probowalem - i nic
    Coś czuje, ze po prostu nie rozwiążemy tego 'od tak sobie'. Czekamy na odpowiedz Samsunga.

Szeregowy Magus7478 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał WalecPL
    Witam,
    Sciagnalem programik do flashowania ze stronki Samsunga, firmware najnowszy tez z ich stronki i wyskakuje mi komunikat

"This firmware is not compatible with the selected drive. Contact your system manufacturer for information on firmware updates available for this drive"
    Witam,
    Mam identyczny problem. Dzisiaj kupiona nagrywarka i lipa
    Macie jakies pomysly?

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Trochę to podejrzane - być może wyszła jakaś wadliwa partia sprzętu. Spróbuję dorwać tą nagrywarkę i wyjaśnić to - 182D nie miała takich problemów i jest to o tyle dziwne, że napędy mają z tego co się orientuję tą samą budowę, poza brakującą diodą do LS w 182D (ale widać puste miejsce przeznaczone na nią

Domyślnie

Magus7478 -> gdzie kupiles nagrywarke? ja na allegro i u super sprzedawcy... jego nick to berta_2002 jakby co

samsung na razie milczy, moze nowszy bios 03 bedzie mozna wgrać... mam nadzieje :/

pozdro

Mr.deLUX
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Pierwszy raz tutaj piszę, ale może pomogę.
    Dziś kupiłem Samsunga SH-S182M i ten sam problem z wgraniem nowego firmware (sb02) . Dysk na taśmie podpięty był jako slave, program live update i sfdnwin widział master(liteon). Po przepięciu dysków na taśmie poszło bez żadnego problemu

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Mr.deLUX ; 12.Oct.2006 o 19:48

Domyślnie

Mozesz podac swoj gg?
    chce pogadac
    nie bardzo czaje jak to zrobiles...

dysk byl na slave czy master ?
    pozdro

Mr.deLUX
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał WalecPL
    Mozesz podac swoj gg?
    chce pogadac

pozdro
    Ok. Jesze raz.

Samsung został wpięty po zakupie na taśmę jako SLAVE na MASTER wisiał LITEON. Program do wgrywania firmware SFDNWIN po uruchomieniu w linijce drive pokazuje napęd MASTER, co prawada istnieje możliwość zmiany napedu (drugiego na taśmie) podczas ręcznego wgrywania biosu ale to NIE DZIAŁA to samo się dzieje podczas automatycznego wgrywania przez LiveUpdate automatycznie wykrywa napęd MASTER.
    Jedyna rada która u mnie pomogła to wpiąć samsunga na taśmę jako master(zworka w napędzię też ustawiona na master).
    Jescze jedno, przed zmianą w XP odinstalowałem obydwa napędy z systemu, dokonałem zmiany na taśmie i się udało z live update.

Mr.deLUX
    Gość

Domyślnie Samsung i frmware

Cytat Napisał WalecPL
    Mozesz podac swoj gg?
    chce pogadac

pozdro
    Ok. Jeszcze raz.

Samsung został wpięty po zakupie na taśmę jako SLAVE na MASTER wisiał LITEON. Program do wgrywania firmware SFDNWIN po uruchomieniu w linijce drive pokazuje napęd MASTER, co prawada istnieje możliwość zmiany napedu (drugiego na taśmie) podczas ręcznego wgrywania biosu ale to NIE DZIAŁA to samo się dzieje podczas automatycznego wgrywania przez LiveUpdate automatycznie wykrywa napęd MASTER.
    Jedyna rada która u mnie pomogła to wpiąć samsunga na taśmę jako master(zworka w napędzię też ustawiona na master).
    Jescze jedno, przed zmianą w XP odinstalowałem obydwa napędy z systemu, dokonałem zmiany na taśmie i się udało z live update.

Przepraszam że dwa razy

Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Niestety u mnie Samsung jest na master (jedyny naped) i nic... a LiveUpdate w ogole nie laczy sie z serwerem.. jak pech to pech

-=MIXED CLAN=- VANT ma szanse

Domyślnie

@Walec
    a zmorke masz na master czy CS

btw. spróbuj zmienić taśmę IDE.....
    My PC:
    MB: Gigabyte GA-7VAXP / CPU: AthlonXP 1700+@2600+ Mobile (odbl. mnożnik + RMClock) / RAM: 1536MB DDR 333MHz / GPU: Asus V9999GT/TD 256MB GDDR3 / HDD: WD-800JB + WD-1600JB + 2x Barracuda 7200/9 160GB / DVD-RW: Plextor PX-760A / DVD-RW: Pionieer DVR-111BK@111L / DVD-RW: Pionieer DVR-115D / Audio: X-Fi XtremeMusic / Fan: 2x Arctic Cooling Fan Pro2L TC / Power: Manchatan ISO-500DP 420W Dual Fan, Active PFC (by CWT).........

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)