+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem z nagrywarką NEC

mia
    mia jest nieaktywny
    Szeregowy mia ma szanse

Domyślnie Problem z nagrywarką NEC

Hej
    Kupiłam niedawno nagrywarkę dvd z firmy NEC i mam z nią mały problem.
    Otóż kiedy chce nagrać sobie płytkę dvd (bo zwykłe vcd dobrze nagrywa), zawsze wyskakuje mi błąd, że dysk nie jest zapisywalny, lub jest nieprawidłowy.
    Nero podaje mi komunikat, że wymagana płytka do nagrania kompilacji to DVD, a ja wkładam DVD-R i pojawia sie okienko, że na tej płytce niby nie da się zapisać danych i kieszeń mi sie wysuwa :/
    Nagrywarka jest nowa, kupiona w komputroniku więc wydaje mi się, że powinna nagrywać na płyty dvd-r. Czy muszę cos pobrać (jakieś aktualizacje czy coś) do tej nagrywarki, żeby wreszcie zaczęła mi nagrywać? A może zmienić coś w ustawieniach? Dodam, że wszystkie płyty dvd-r z danymi nagranymi u kogoś innego odczytuje, tylko NEC nie chce nie nagrywać tych dvd-r

Proszę pomocy, w ogóle nie znam sie na nagrywarkach, to jest moja pierwsza nagrywarka dvd, wcześniej miałam lite-on, nagrywarkę CD, więc nie miałam problemu z tym całym dvd

heeelp

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

1. Jaka dokładnie nagrywarka?
    2. Jaki bios?
    3. Jakie płyty?
    4. Jak podpięta, razem z dyskiem twardym, osobno czy z innym napędem optycznym?
    5. Jaki program do nagrywania?
    6. ASPI zainstalowane, DMA włączone?

mia1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał madmax2
    1. Jaka dokładnie nagrywarka?
    2. Jaki bios?
    3. Jakie płyty?
    4. Jak podpięta, razem z dyskiem twardym, osobno czy z innym napędem optycznym?
    5. Jaki program do nagrywania?
    6. ASPI zainstalowane, DMA włączone?
    Kurde nie mogłam się dostać na sowoje konto, musiałam złożyć nowe :/

1) NEC 4571A
    2) nie wiem, mam o tym zero pojęcia Mogę to jakoś teraz sprawdzić?
    3) różne, próbowałam datex, platinum i jakieś inne, które akurat miałam w domu. no ale czy muszę kupować niewiadomo jakie płyty, żeby ona chodziła? vcd datexa przecież normalnie nagrywa mi ten nec... :/
    4) chyba z dyskiem twardym..., chociaż nie wiem bo ja tego nie podpinałam. Ale drugiego napędu nie mam.
    5) Nero Start Smart, Nero Express
    6) A co to jest ASPI? Ja nie miałam nic do tej nagrywarki dołączone, coś musze zainstalować? a DMA, co to?

Jestem bardzo niedoinformowana w tych sprawach, także prosiłabym o dokładne, powolne wytłumaczenie

Domyślnie

Ok.
    Bios (firmware) sprawdzasz za pomocą programu Nero Info Tool, który znajdziesz w pakiecie Nero.
    Na screenie poniżej zaznaczyłem, jak sprawdzisz, jaki masz bios.
    W kolejnej zakładce konfiguracja sprawdzisz, jak masz podpięty napęd (z dyskiem twardym, czy osobno).
    Zrób screena i umieść na forum.
    Najnowszy bios do Twojej nagrywarki to 1.02, a znajdziesz go tu.
    Bios to najogólniej wewnętrzne oprogramowanie nagrywarki odpowiedzialne za zapis i odczyt. Bios należy regularnie aktualizować, gdyż w nowym biosie dodawane są strategie zapisu nowych nośników dzięki czemu napęd nagrywa je poprawnie.
    Wgranie biosu jest bardzo proste.
    Sprawdzasz, czy w napędzie nie ma płyty (nie może być), ściągasz bios, rozpakowujesz, klikasz, wskazujesz nagrywarkę, wciskasz flash, modlisz się, żeby prądu nie wyłaczyli.
    Jak wyskoczy komunikat, że jest ok robisz restart i masz nowy bios.
    Co ASPI i DMA masz tu i tu.
    A, co do płyt.
    DVD to nie CD.
    Tutaj bardzo ważna jest jakość nośnika.
    Najepsze obecnie dostępne na rynku to Verbatim (konkretnie Verbatim DVD+R x 16) i Sony.
    Radzę ich się trzymać to nie będzie kłopotów.
    Pozdrawiam.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z nagrywarką NEC-bez-tytu-u.jpg  
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 03.Oct.2006 o 18:49

mia1
    Gość

Domyślnie

Ok, Tu zrobiłam screena: http://i20.photobucket.com/albums/b2...sh/obrazek.jpg

W zakładce ASPI mam napisane ASPI is not installed, także chyba będę musiała to ściągnąć.

Tu mam jescze zakładkę Configuration, DMA jest chyba włączone.
    http://i20.photobucket.com/albums/b2...h/obrazek2.jpg

Czyli jeśli ścigąnę to ASPI i uaktualnię biosa z 1.01 na 1.02 to będzie działać?
    A co się stanie jeśli, wyłączą mi prąd w trakcie uaktualniania biosa?
    Zepsuje mi się tylko nagrywarka, czy padnie cały komp?
    Mówię poważnie, bo u mnie to czasami i 3 razy dziennie potrafi mignąć... :/

Acha mam jeszcze jedno pytanie, czy aktualizacje automatyczne dla Windowsa, też muszę mieć najnowszą...?

Domyślnie

Jak wyłaczą Ci prąd w trakcie aktualizacji to padnie nagrywarka i jest potem duży problem z jej reanimacją także przed aktualizacją biosu proponuję zadzwonić do elektrowni i dowiedzieć się, co planują, albo lepiej zaopatrzyć się w UPS-a, względnie zanieść nagrywarkę tam gdzie są stałe dostawy prądu.
    DMA masz włączone, ale nagrywarkę i twardy dysk masz podpięte na jednej taśmie IDE i pewnie stąd najprawdopodobniej problem z nagrywaniem.
    Przepnij dysk twardy na Primary IDE, a nagrywarkę zostaw na Secondary.
    Jeżeli to nie pomoże to wtedy zaktualizuj bios (chociaż to akurat bez względu na ustawienia jest wskazane).
    Stan aktualizacji Windows do aktualizacji biosu nie ma znaczenia.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 03.Oct.2006 o 23:36

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)