WitamMam pytanko czy do tej nagrywarki jest jakieś oprogramowanie
Kupiłem ją w proline, ale dostałem ja tylko w woreczku :/ Żadnej płytki nie było ;(. Szukałem na stronie LG ale tam pisze, że narazie nie ma softu do niej.
WitamMam pytanko czy do tej nagrywarki jest jakieś oprogramowanie
Kupiłem ją w proline, ale dostałem ja tylko w woreczku :/ Żadnej płytki nie było ;(. Szukałem na stronie LG ale tam pisze, że narazie nie ma softu do niej.
Pewnie kupiłeś wersję OEM, a te z reguły są gołe.
Nie wiem jaki soft ci jest potrzebny, ale ściągniesz sobie z netu.
PS Widzę na stronce proline, że wszystkie LG mają w OEM-ach.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Do nagrywarek nie ma sterowników. Potrzebny Ci tylko program do nagrywania, np. Nero.
Jedyne sterowniki co warto zainstalować to ForceASPI do obsługi napędów. Możesz je pobrać z działu Pliki na stronie głównej.
Podaj jeszcze model płyty głównej, bo chciałbym spr. na jakim chipsecie jest oparta.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Mój sprzęcik jest bardzo słaby, to jego konfiguracja:
Procesor: Intel Celeron-A 400 MHz (wykręciłem go na 450MHz)
Płyta główna: Procomp BIZ1A-H (2 ISA, 4 PCI, 1 AGP, 3 DIMM)
Pamięć: 128 MB (PC 133 SDRAM)
BIOS: Award Modular (02/04/99)
Dysk twardy: Seageate ST34311A (4 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/66)
Karta graficzna: NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro (32 MB)
Karta dźwiękowa: Crystal coś tam nie wiem
CDROM: NEC CD-ROM Drive:282 40x
DVD-RW: LG GSA-H10N
Karta sieciowa: Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
System: Windows XP Professional SP2
EDIT: Z tym oprogramowaniem to chodziło mi głownie o aktualizacje firmware'u. Bo to chyba tez sie przydaje co nie ? A ten nowe sterowniki ASPI co są u Was w downloadzie to działają też na Windows 98Bo na Windows 2000 to chyba wszystkie działają
![]()
Ostatnio edytowane przez Madcore ; 08.Oct.2006 o 08:51
Powiem Ci jedno. Masz za słaby komputer do obsługi w pełni nagrywarki DVD. Prawdopodobnie nie będziesz mógł wypalać prędkością powyżej 8x, bo Twój komputer nie nadąży nad przesyłem danych do napędu. Nie pomogą tu żadne sterowniki, wgranie firmware, itd.
Jedynie co Ci polecam, to wgranie ForceASPI (działają też na starszych Windowasach) oraz wypalanie płyt z małymi prędkościami.
Również ważną rzeczą będzie prawidłowe podpięcie wszystkich napędów do płyty głównej. Musisz podpiąć na kanale Primary (podstawowym) sam dysk twardy jako Master. Natomiast na kanale Secondary (pomocniczy) musi być podpięta nagrywarka, jako Master.
Na temat cd-rom’u NEC jeszcze się nie wypowiadam, bo muszę znać jego dokładne oznaczenie. Jeżeli okaże się, że pracuje on w PIO, to nie będziesz mógł podpinać go do komputera, bo spowoduje on osłabienie transferu. Jeżeli będzie pracował z UDMA33, to podepniesz go z nagrywarką.
Podaj dokładne oznaczenie Nec'a.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Jeśli chodzi o CD-ROM to obsługuje on UDMA-33tyle wiem a jeśli chodzi o kompa to może w przyszłym tygodniu zmienie go na lepszą maszynkę
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)