+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: NEC AD-5170A-0B - nie nagrywa dvd-r

Szeregowy astrinka ma szanse

Unhappy NEC AD-5170A-0B - nie nagrywa dvd-r

Witam, z góry uprzedzam, że wiem, że jest dużo wątków na ten temat, czytałam je i nie znalazłam w nich odpowiedzi na mój problem, dlatego założyłam nowy.
    Mam problem z nowo kupioną nagrywarką DVD. Jest to DVD RW NEC Optiarc AD-5170A-0B black bulk. Próbowałam juz wszystkiego co znalazłam w podobnych wątkach na różnych forach internetowych, nowe nero, firmware, aspi, jednak jak dotąd bezskutecznie. Może najpierw podam wszystkie informacje z NeroInfoToola o nagrywarce i moim kompie (kupiony razem z nagrywarką, części składane w dobrym sklepie, naprawde godnym zaufania - więc nie dałam sobie wcisnąć kitu).
    Screeny:

Razem z komputerem i nagrywarką kupiłam 50 płyt TDK DVD-R 4,7GB, żeby zarchiwizować filmy, które na kiepskiej jakości CDkach juz powoli umierają - z tego co wiem, są to płyty godne zaufania i zapłaciłam za nie dośc dużo, nie ma możliwości zwrotu ich, więc bardzo zależy mi na tym by wreszcie je moja nagrywarka zaczęła wypalać.

Pierwsze co zrobiłam, to po wielu nieudanych próbach wgrywania firmware'u (próbowałam go instalować na pełnym windowsie i sie dziwiłam że mi się nie chce zainstalować hehe), w końcu zainstalowałam poprawnie nowy firmware do mojej nagrywarki (oczywiście przy każdej próbie wyjmowałam płytę z nagrywarki). Ze strony: http://liggydee.cdfreaks.com/page/5170/ zainstalowałam Original Optiarc AD5170A firmware 1.11. zrestartowałam, po dość długim czasie w końcu nero ruszyło (się namyślało aż odczyta płytę) i udało się wypalić płytę pełna filmów z prędkością x16. No to już się ucieszyłam, że wszystko w porządku i w ogóle. Po paru godzinach (i może restarcie, nie pamiętam, ale raczej nie było restartu) chciałam nagrać drugą płytę. I dupa. Oczywiście się nie udało. Nero znowu ledwo ruszyło, system się zwiesił lekko, jak już udało się wreszcie nacisnąć nagraj, wyskoczył mi komunikat, że dysk nie jest zapisywalny. Czasem pod tą informacją jest napisane, że typ dysku w nagrywarce to dvd-r (który jest podany wyżej w obsługiwanych typach) a czasem że: (pusty).
    Podenerwowałam się, porestartowałam, zainstalowałam (w trybie awaryjnym oczywiście) po raz kolejny ten sam firmware i nic. Cały czas ta sama sytuacja co na samym początku przed udanym wypaleniem płyty przed podjęciem jakichkolwiek działań w tym kierunku. Spróbowałam zainstalować więc inny firmware, Liggy's AD5170 Bitsetting Firmware 1.11, z tej samej strony: http://liggydee.cdfreaks.com/page/5170/
    I nic to nie dało. Cały czas ten sam problem. Nagrywarka nawet nie widzi tej płyty (ani żadnej innej, sprawdzałam kilka). Spróbowałam więc przeinstalowac sterowniki aspi wg porad które znalazłam na waszej stronie (http://www.cdrlab.pl/article_strona_1612_1.html)
    No i ja już naprawdę nie wiem co z tym zrobić nie próbowałam żadnych dvd+r bo chwilowo nie mam kasy, a poza tym nie chcę by się te 50 pięknych, drogich, dobrych płytek zmarnowało

Dodam jeszcze, że nagrywarka czyta wszystkie rodzaje płyt, nagrane dvd również, nagrywa cd-r i cd-rw, ale dvd-r nagrała tylko ten jeden raz

Jak zdążyłam zauważyć szukając jakiejś rady, NEC zawsze sprawia problemy...Chyba sprzedawca w Brawo przecenił moje umiejętności i myślał, że dam sobie z NEC-iem rade,ale o nagrywarkach dvd to ja nie mam zielonego pojęcia...

Bardzo proszę o pomoc, będę wdzięczna.

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Masz źle podpięty napęd i najprawdopodobniej stąd problemy.
    Napęd powinien być na taśmie IDE sam, albo z innym napędem optycznym, a nie z dyskiem twardym (tak, jak Ty masz podpięte).
    Zmień ustawienia.
    Na jednej taśmie dysk twardy (na master) i na drugiej, również jako master nagrywarka.
    Poza tym TDK to już nie to, co kiedyś. Najlepsze są Verbatimy DVD+R x 16.
    Aczkolwiek NEC jest znany z tego, że powinien dobrze zapisywać na prawie każdym nośniku.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 22.Oct.2006 o 13:25

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja dodam jeszcze coś do wypowiedzi kolegi Madmax2.
    Dysk twardy musi być podpięte na kanale Primary (podstawowy) jako Master, a w przyadku dwóch hdd - master i slave. Napędy optyczne na kanale Secondary (pomocniczy); jak masz jeden to na master, a jak dwa, to na master i slave.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Wciąż nie mogę się połapać co jest co w tym nowym kompie moim - wszystko zintegrowane na tym gigabycie...dotad mialam bardzo stary komputer z plyta na ktorej nie bylo problemow z ustaleniem co gdzie wsadzic, a tu za duzo opcji jest dla mnie.
    Nie bardzo wiem jak w tym nowym komputerze ustawić dyski na primary i secondary. Jakieś nowe kable, inne wejścia...

No więc sytuacja w środku wygląda tak:
    mam dwa dyski twarde. jeden nowy podpięty na cienkim żółtym kabelku (do pierwszego slota od dołu a są cztery - mam go przepiąć na pierwszy od góry?), drugi dysk podpiety na nowej tasmie tej takiej szerokiej iluśtamżyłowej do białego wejscia (są dwa obok siebie, w dwóch kolorach - te kolory coś znaczą). napęd jest podpięty na starszej, zółtawej taśmie do zielonego wejścia (nie pamiętam już, ale chyba tak go podpięli w firmie, ja dołączałam sama oba twarde) i nic innego do niego nie jest podpięte. Każda taśma ma tylko jeden dysk podpięty. To co powinnam zrobić?

A tak bajdełej: Czy możliwe że z powodu źle podpiętych dysków restartuje mi się komputer? Bo się restartuje sam z siebie czasem, najczęściej podczas gier (ale zdaża się to dośc rzadko). Mój kolega twierdzi, że powinnam zainstalować windowsa 64bitowego bo to może być źródło tego problemu z restartami, ale nie wiem, słyszałam bardzo złe opinie o tym systemie. i nie do końca rozumiem dlaczego właściwie on twierdzi, że powinnam tego windowsa 64bit zainstalować, a nie mogę go spytać, bo chwilowo nie mam z nim kontaktu - dodam może, że on widział tego kompa tylko jak był świeżo ze sklepu przywieziony, przed podłączeniem dysków, więc to może być tylko błędny pomysł). Ponoć moj nowy sprzęt może wymagać tego windowsa? procesor? czy płyta? czy co? Co o tym sądzicie?

I zaraz zrobię coś z tymi dyskami, tylko mi powiedzcie prosze, co mam zrobić jak są dwa twarde i jeden optyczny, różne tasmy i każdy ma swoją własną. Pozdrawiam i dziękuję za tak szybką odpowiedż!
    Ostatnio edytowane przez astrinka ; 22.Oct.2006 o 14:01

Domyślnie

Przyczyną resetowania może być zbyt słaby zasilacz, albo procesor się przegrzewa.
    Na odległość trudno podać, jak podłączyć napędy.
    Najlepiej zanieś kompa do sklepu i poproś, żeby Ci podłączyli tak jak podaliśmy wyżej (zrób wydruk postów), a przy okazji sprawdzisz, czy nagrywarka działa prawidłowo.

Domyślnie

pooglądałam dokładnie te dyski, przepięłam tak jak mówiliście:

zaznaczam, że dysk ST380811AS to dysk systemowy (ten nowszego typu) a ST340014A to ten drugi, starszy dysk.
    Nie udało się mimo to nagrać płyty. Wizytę w sklepie uważam za absolutną ostateczność. Najpierw chcę wykluczyć wszelkie problemy które mogę sama usunąć, żebym miała pewność, że to co się dzieje to nie wina software'u ani podpięcia dysków tylko sprzętu. wydaje mi się że ze to raczej windows lub ustawienia.
    Ostatnio edytowane przez astrinka ; 22.Oct.2006 o 15:18

Domyślnie

Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna nieprawidłowej pracy nagrywarki.
    Jak widać ze screenów masz płytę główną na chipsecie nForce i jeżeli masz wgrane sterowniki IDE SW z pakietu sterowników nForce to one powodują problem.
    Zrób tak.
    Usuń kontroler, na którym masz podpiętą nagrywarkę. Klikasz prawym klawiszem myszki na ikonę Mój komputer-> Sprzęt-> Menedżer urządzeń-> Kontrolery IDE/ATA/ATAPI.
    Zaznaczasz kontroler, na którym masz nagrywarkę, czyli pomocniczy Kanał IDE , usuwasz i restart. System wykryje go na nowo i podmieni na stery od Windowsa.
    Z kanałem podstawowym, na którym masz dyski twarde zrób tak samo.
    Daj znać, jak poszło.

Domyślnie

Ciągle to samo:

Domyślnie

Tylko przed wizytą w sklepie wgraj oryginalny bios od nagrywarki, bo Ci gwarancji nie uznają.
    Większość biosów ze strony Liggy' ego jest zmodowana.
    Chyba jeszcze tylko, co do przyczyny Twoich problemów to można postawić na uszkodzona taśmę IDE, albo nagrywarka jest walnięta.
    No, ale w sklepie chyba sobie poradzą.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 22.Oct.2006 o 21:38

Domyślnie

Nagrywarka wraca do sklepu a restarty były spowodowane windowsem xp sp 1 którego nie toleruje moja płyta główna. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)